Modem Atlantis (serial port) for ST series

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Moderator Team

Post Reply
3AtariSTE
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 193
Joined: Wed Sep 20, 2006 3:18 pm
Location: Cagliari, ITALY
Contact:

Modem Atlantis (serial port) for ST series

Post by 3AtariSTE »

Hi all
Just a question:
I got four Modem WebRunner Fax Voice 56K V.90 (by Atlantis) and they have a serial port (RS232).
Well, can i connect my STe with this modem??

Thx in advance
Maurizio
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
2xAtari 130XE+XF551+1050+XC11+XC12+SIO2PC+TouchTablet+LightPen+Philips CM8833II
Atari 1040STf (Boxed) + Atari 520STe + 5xAtari 1040STe 4Mb + 1x Jaguar....
Atari Italian Site: http://www.ataricomputers.altervista.org
Atari Italian Forum: http://ataricomputers.mastertopforum.net/
User avatar
Nyh
Atari God
Atari God
Posts: 1496
Joined: Tue Oct 12, 2004 2:25 pm
Location: Netherlands

Re: Modem Atlantis (serial port) for ST series

Post by Nyh »

3AtariSTE wrote:Hi all
Just a question:
I got four Modem WebRunner Fax Voice 56K V.90 (by Atlantis) and they have a serial port (RS232).
Well, can i connect my STe with this modem??

Thx in advance
Maurizio
Yes, that should be no problem. Note that the maximum baud rate of a normal ST's serial port is 19200.

Hans Wessels
3AtariSTE
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 193
Joined: Wed Sep 20, 2006 3:18 pm
Location: Cagliari, ITALY
Contact:

Re: Modem Atlantis (serial port) for ST series

Post by 3AtariSTE »

Nyh wrote:
3AtariSTE wrote:Hi all
Just a question:
I got four Modem WebRunner Fax Voice 56K V.90 (by Atlantis) and they have a serial port (RS232).
Well, can i connect my STe with this modem??

Thx in advance
Maurizio
Yes, that should be no problem. Note that the maximum baud rate of a normal ST's serial port is 19200.

Hans Wessels
Hi Hans
Ok. ST is 19200...do i can use it with my Atari Falcon030?

Maurizio
2xAtari 130XE+XF551+1050+XC11+XC12+SIO2PC+TouchTablet+LightPen+Philips CM8833II
Atari 1040STf (Boxed) + Atari 520STe + 5xAtari 1040STe 4Mb + 1x Jaguar....
Atari Italian Site: http://www.ataricomputers.altervista.org
Atari Italian Forum: http://ataricomputers.mastertopforum.net/
User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 13235
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: Modem Atlantis (serial port) for ST series

Post by wongck »

Should be no problem with your Falcon as well - I see it is also a 9 pin serial port just like the one on the Falcon.
You should be able get 115Kbps on your Falc with Mint or HSmodem (I think it's Hsmodem... :roll: ).
My Stuff: FB/Falcon CT63 CTPCI ATI RTL8139 USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff that are no longer for sale due to them over 30 years old - click here for list
3AtariSTE
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 193
Joined: Wed Sep 20, 2006 3:18 pm
Location: Cagliari, ITALY
Contact:

Re: Modem Atlantis (serial port) for ST series

Post by 3AtariSTE »

wongck wrote:Should be no problem with your Falcon as well - I see it is also a 9 pin serial port just like the one on the Falcon.
You should be able get 115Kbps on your Falc with Mint or HSmodem (I think it's Hsmodem... :roll: ).
Thx for your info, Wongck.
Now last question:
Where can I find information to set my Falcon to go on the net?

Maurizio
2xAtari 130XE+XF551+1050+XC11+XC12+SIO2PC+TouchTablet+LightPen+Philips CM8833II
Atari 1040STf (Boxed) + Atari 520STe + 5xAtari 1040STe 4Mb + 1x Jaguar....
Atari Italian Site: http://www.ataricomputers.altervista.org
Atari Italian Forum: http://ataricomputers.mastertopforum.net/
User avatar
Zogging Hell
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 900
Joined: Sat Apr 29, 2006 12:08 pm
Location: Monthault, France

Re: Modem Atlantis (serial port) for ST series

Post by Zogging Hell »

If your going dial up you'll need an ISP that can still do that, and then you'll need a connection package for you Falcon. STinG is probably the best (easiest?) for a non Mint system. You'll need to get some details like username and password from your ISP (and phone number) and you'll need to feed these into a config file that comes with STinG. It can be a bit trial and error to get it to work. If you can get it to connect you can use email (Newsie/ MyMail etc), FTP and IRC, but you'll find the Atari web browsers are out of date (unless your packing a CT60 and Mint for Netsurf) and would be too slow for most stuff.
Firebee, Falcon CT60, Milan 040, Falcon MkI, TT, Mega STe, Mega ST + Lots of STs of various flavours
User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 13235
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: Modem Atlantis (serial port) for ST series

Post by wongck »

Don't seems to have much on using a modem to dial-out to the Internet. But have a look at the AF wiki page;
http://www.atari-forum.com/wiki/index.p ... net_Access
Hope you find some useful answer there.
( or even write you a how-to for the modem dial-up when you sussed it out ).
My Stuff: FB/Falcon CT63 CTPCI ATI RTL8139 USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff that are no longer for sale due to them over 30 years old - click here for list
3AtariSTE
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 193
Joined: Wed Sep 20, 2006 3:18 pm
Location: Cagliari, ITALY
Contact:

Re: Modem Atlantis (serial port) for ST series

Post by 3AtariSTE »

thx mates for the info :)

Maurizio
2xAtari 130XE+XF551+1050+XC11+XC12+SIO2PC+TouchTablet+LightPen+Philips CM8833II
Atari 1040STf (Boxed) + Atari 520STe + 5xAtari 1040STe 4Mb + 1x Jaguar....
Atari Italian Site: http://www.ataricomputers.altervista.org
Atari Italian Forum: http://ataricomputers.mastertopforum.net/
Post Reply

Return to “Hardware”