Sm125 only one white line.

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

Post Reply
Jpnl
Atarian
Atarian
Posts: 1
Joined: Sun Oct 11, 2020 8:53 am

Sm125 only one white line.

Post by Jpnl »

Hi all,

I found a atari 1040st with included sm125 monitor. The st it self works fine on a TV but the monitor only shows one horizontal white line when the st is turned on. I found some had the problem with a sm124 monitor but did not found a post about a sm125 monitor.

As I never tried to repair a crt before I would really like some pointers in what to check and replace.

I did check the fuses as that would be a easy fix. They where still fine.

If you need more info please ask.
Thanks in advance for your help!

Jp
User avatar
mpattonm
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 535
Joined: Mon Oct 21, 2002 8:52 am
Location: Czech republic
Contact:

Re: Sm125 only one white line.

Post by mpattonm »

This should help your troubleshooting: http://www.atarimania.com/documents/Ata ... Manual.pdf
tzok
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 244
Joined: Fri Jun 30, 2017 7:22 pm
Location: Bielsko-Biala, PL
Contact:

Re: Sm125 only one white line.

Post by tzok »

Jpnl wrote: Sun Oct 11, 2020 9:05 amthe monitor only shows one horizontal white line when the st is turned on.
So it means a problem with a vertical (the low frequency one) beam deflection circuit.
trashwolf
Atariator
Atariator
Posts: 23
Joined: Wed Oct 09, 2019 11:18 pm

Re: Sm125 only one white line.

Post by trashwolf »

Also, to make sure the phosphor doesn't get burnt out, try to keep the brightness very low until it's fixed.

Some general ideas of what to investigate are here (not specific to this monitor): https://www.repairfaq.org/samnew/tvfaq/tvsinghli.htm
Post Reply

Return to “Hardware”