XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

All about the serious stuff.

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Moderator Team

User avatar
Gaiyan
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 507
Joined: Tue Jun 29, 2004 3:39 pm
Contact:

XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Gaiyan »

Hey,

Please find attached what I believe is the latest version of XBOOT III in English. Trouble is, it crashes when trying to save a set and the date is wrong.

Joska posted a working patched version here: http://www.atari-forum.com/viewtopic.ph ... er#p315338. It's an older version and in German. TheNameOfTheGame posted a translation. Both versions work for me.

Can someone take a look at this please? Thanks. Never mind, I had a go at it.

Not patched:
xboot.prg.zip
Edit: Patched (Can't test on a CT60. Let me know if it doesn't work and I'll try a couple of things)
xboot32E.zip
XBOOT III Manual is here (bad quality but I enhanced it)

Atarian Computing downloads section launched!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Gaiyan on Sun Apr 30, 2017 6:57 pm, edited 13 times in total.
Image
User avatar
Gaiyan
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 507
Joined: Tue Jun 29, 2004 3:39 pm
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Needs Patching

Post by Gaiyan »

Here's a manual for XBOOT III as a small contribution on my part. It's really crap quality as you can see from the source I used (attached below). I removed attachment to avoid confusion.
Last edited by Gaiyan on Sun Apr 30, 2017 3:50 pm, edited 2 times in total.
Image
Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 781
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: France
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Needs Patching

Post by Faucon2001 »

You'll find a patched English translated Xboot here : http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?f=97&t=31425
Thanks for the manual, I was looking for it :-)
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/beebox68k/
User avatar
Gaiyan
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 507
Joined: Tue Jun 29, 2004 3:39 pm
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Needs Patching

Post by Gaiyan »

Faucon2001 wrote:You'll find a patched English translated Xboot here : http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?f=97&t=31425
Thanks for the manual, I was looking for it :-)
That's the link I linked on the top. That's version 3.02.
Image
Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 781
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: France
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Needs Patching

Post by Faucon2001 »

What patched version are you looking for?
This one is patched for CT60 and allows to save sets without crashing.
It also works ok in 030 mode. That's the one I use.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/beebox68k/
User avatar
Gaiyan
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 507
Joined: Tue Jun 29, 2004 3:39 pm
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Needs Patching

Post by Gaiyan »

Patched version of the 3.20 version I linked in the OP. It's the latest version no one seems to have yet. I have a working 3.02 ENG version. That's not the problem. I'd like to use the latest version.
Image
Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 781
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: France
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Needs Patching

Post by Faucon2001 »

Opps I mixed 3.02 with 3.2
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/beebox68k/
User avatar
Gaiyan
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 507
Joined: Tue Jun 29, 2004 3:39 pm
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Needs Patching

Post by Gaiyan »

Here's the Y2K Patcher for 3.1. I wonder if it can be modded to patch 3.2?
xb_patch.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
User avatar
Gaiyan
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 507
Joined: Tue Jun 29, 2004 3:39 pm
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Gaiyan »

I had a go at patching and it seems to work. Had to do it on a Hex editor as the patcher expected version 3.1. I ended up patching XBOOT.PRG directly. Took a few efforts. Here it is, enjoy!
xboot32E.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 781
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: France
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Faucon2001 »

Thanks a lot Gaiyan. I have tested it in CT60 mode and it works good ; no crash when saving sets. Well done.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/beebox68k/
User avatar
Gaiyan
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 507
Joined: Tue Jun 29, 2004 3:39 pm
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Gaiyan »

Faucon2001 wrote:Thanks a lot Gaiyan. I have tested it in CT60 mode and it works good ; no crash when saving sets. Well done.
Good to hear. Thank you.
Image
itaboy
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 196
Joined: Sun May 04, 2014 6:24 pm

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by itaboy »

Thank you from me as well... but I'm curious... do you have any idea of what is changed between 3.10 and 3.20?
User avatar
Gaiyan
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 507
Joined: Tue Jun 29, 2004 3:39 pm
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Gaiyan »

itaboy wrote:Thank you from me as well... but I'm curious... do you have any idea of what is changed between 3.10 and 3.20?
You're welcome. No idea. Haven't found any change logs.
Image
User avatar
Estrayk
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 273
Joined: Mon Nov 23, 2015 2:52 pm
Location: Spain

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Estrayk »

I've a better quality manual, check it.

https://mega.nz/#!7U9XQJCK!AaI8yjJ-qdkl ... hMQLiYN02M
・Falcon ct60e・Atari MegaSTE ・Atari STe ・MIST ・MISTer・
User avatar
Gaiyan
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 507
Joined: Tue Jun 29, 2004 3:39 pm
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Gaiyan »

Estrayk wrote:I've a better quality manual, check it.

https://mega.nz/#!7U9XQJCK!AaI8yjJ-qdkl ... hMQLiYN02M
Cheers. That's not for version III though.
Image
User avatar
Atari030
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 630
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:14 am
Location: Melbourne, Australia

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Atari030 »

Rock solid on CT2b, fantastic. Thanks.
User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12917
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by wongck »

Estrayk wrote:I've a better quality manual, check it.

https://mega.nz/#!7U9XQJCK!AaI8yjJ-qdkl ... hMQLiYN02M

Thank you
My Stuff: FB/Falcon CT63 CTPCI ATI RTL8139 USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list
User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12917
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by wongck »

Gaiyan wrote:I had a go at patching and it seems to work. Had to do it on a Hex editor as the patcher expected version 3.1. I ended up patching XBOOT.PRG directly. Took a few efforts. Here it is, enjoy!

xboot32E.zip

Thank you
My Stuff: FB/Falcon CT63 CTPCI ATI RTL8139 USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list
User avatar
Estrayk
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 273
Joined: Mon Nov 23, 2015 2:52 pm
Location: Spain

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Estrayk »

Gaiyan wrote:
Estrayk wrote:I've a better quality manual, check it.

https://mega.nz/#!7U9XQJCK!AaI8yjJ-qdkl ... hMQLiYN02M
Cheers. That's not for version III though.
Ops, sorry, you´re right. :roll:
・Falcon ct60e・Atari MegaSTE ・Atari STe ・MIST ・MISTer・
User avatar
Bikerbob
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 403
Joined: Wed Mar 23, 2016 2:46 am
Location: Oakville, ON, Canada
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Bikerbob »

Going to add this here rather than a new thread.

I am using this.. Xboot III 3.2 eng patched.

I am following everything as far as I can tell.

I have multi sets. But I want to have a newdesk.inf for each or options anyway.

I have a VME ET4000 / Multisync so I can run low/med/hi..

SO I create a desktops folder (just because) in my root. I create 3-4 different .inf files there..

I boot xbootIII and I choose the .inf file for the set I want.. I boot.. make changes and when I reboot.. it is loading the NEWDESK.inf from the root OR ????

I think I am not saving the changes to the .. save VME.inf file? but to the newdesk.inf? I know xboot copies VME.inf to newdesk.inf before it drops to desktop.. but how do I save changes to VME.inf??? do I have to manually copy over newdesk.inf to VME.inf before I turn the machine off??? because there is nothing in the program that is pointing the desktop to vme.inf when I go to options save desktop .. correct???

James
tuxie
Atari freak
Atari freak
Posts: 60
Joined: Wed Mar 07, 2007 3:39 pm

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by tuxie »

Did someone test it on TT ? for me its not working, my TT crashes when i try to save a set ..
User avatar
crashman
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 211
Joined: Sat May 29, 2010 2:23 am
Location: Vilanova i la Geltrú - Barcelona
Contact:

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by crashman »

I have the same problem here.

Doesn't save the sets on TT.
260ST, 520ST, 520ST+, 520STFM, 1040STE, 4160STE, STACY 2, MEGA ST2, MEGA ST4, MEGA STE, TT030, FALCON030, FALCON030 with Centurbo 2rB, Firebee
SH204, Megafile 30, Megafile 60, Megafile 44
SM124, SM125, SM146, SC1224, SC1435
Satandisk, Ultrasatan, HxC SD, Hxc SD Slim, NetUSBee, CosmosEX, Gotek HxC, MicroCosmos
2600VCS, LYNX, LYNX II, JAGUAR
User avatar
Estrayk
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 273
Joined: Mon Nov 23, 2015 2:52 pm
Location: Spain

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Estrayk »

crashman wrote:I have the same problem here.

Doesn't save the sets on TT.
It is weird. Works like a charm in Falcon 030 and CT60e mode. :?
・Falcon ct60e・Atari MegaSTE ・Atari STe ・MIST ・MISTer・
User avatar
Sturm
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 207
Joined: Wed Aug 24, 2016 1:51 pm
Location: France

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Sturm »

With my version, MagiC 6.20 crashes in 060 mode, i have to disable it.
User avatar
Estrayk
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 273
Joined: Mon Nov 23, 2015 2:52 pm
Location: Spain

Re: XBOOT III 3.20 ENG - Patched!

Post by Estrayk »

Sturm wrote:With my version, MagiC 6.20 crashes in 060 mode, i have to disable it.
I dunno. here you can see my ct60e with MagiC and XBOOT:
http://atari-forum.com/viewtopic.php?f= ... vm#p341416
・Falcon ct60e・Atari MegaSTE ・Atari STe ・MIST ・MISTer・
Post Reply

Return to “Applications”