Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

Locked
User avatar
Anima
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 763
Joined: Fri Mar 06, 2009 9:43 am
Contact:

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by Anima »

1st1 wrote:
Anima wrote:
1st1 wrote:This is an Amiga 500.
...and was degraded to a keyboard/mouse adapter.
Same as Falcon +CT60+SuperVidel?
No. All older accelerators like the CT60 are kind of an investment insurance so that you still have a "modern" machine while keeping all your important programs. Today this has changed because you should have moved on to a different architecture with your specific needs.

If you have fun with the Apollo accelerator just buy it but it's not an Amiga or Atari anymore.
User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 885
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by 1st1 »

If you have fun with the Apollo accelerator just buy it but it's not an Amiga or Atari anymore.
Anima, so on an Vampirized Amiga no Amiga applications run anymore...? (On an Vampirized Amiga with EmuTOS no clean GEM applications can run?) On Vampirized AMiga totally new developed software and OS has to be used?
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3 * ...
User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2356
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by calimero »

Cyprian wrote:
1st1 wrote:
Anima wrote: ...and was degraded to a keyboard/mouse adapter.
Same as Falcon +CT60+SuperVidel?
nope,
due to in opposite to any amiga, Falcon with CT60 is still hardware compatible with stock Falcon :)
Same as Amiga 500 with Vampire.
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X
User avatar
Cyprian
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 1949
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by Cyprian »

calimero wrote:
Cyprian wrote:
1st1 wrote:
Same as Falcon +CT60+SuperVidel?
nope,
due to in opposite to any amiga, Falcon with CT60 is still hardware compatible with stock Falcon :)
Same as Amiga 500 with Vampire.
are you sure that a500 with Vampire will be hardware compatible with Atari?
Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Steem SSE / Aranym / Saint
http://260ste.appspot.com/
Sorgelig
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 6348
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by Sorgelig »

Or get RPi for only fraction of Vampire price. It provides around the same level of emulation. Some UAE builds show crazy points in Sysinfo as well.
User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2356
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by calimero »

Cyprian wrote:
calimero wrote:
Cyprian wrote:
nope,
due to in opposite to any amiga, Falcon with CT60 is still hardware compatible with stock Falcon :)
Same as Amiga 500 with Vampire.
are you sure that a500 with Vampire will be hardware compatible with Atari?
Why you mention this?

anima wrote: "Amiga 500 with Vampire is degraded to a keyboard/mouse adapter."

and 1st1 conclude: "Same as Falcon +CT60+SuperVidel?"

and I agree with 1st1: if Amiga 500 with Vampire is degraded to a keyboard/mouse adapter than Falcon+CT6x is also degraded to a keyboard/mouse adapter.
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X
User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 885
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by 1st1 »

Cyprian wrote: are you sure that a500 with Vampire will be hardware compatible with Atari?
Do you know that in the Cyclone FPGA chip on Vampire is still a lot of space left to upload VHDL code for Shifter, Videl, Combel, Yamaha, DSP, ... ?
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3 * ...
vido
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 720
Joined: Mon Jan 31, 2011 7:39 pm

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by vido »

1st1 wrote:
Cyprian wrote: are you sure that a500 with Vampire will be hardware compatible with Atari?
Do you know that in the Cyclone FPGA chip on Vampire is still a lot of space left to upload VHDL code for Shifter, Videl, Combel, Yamaha, DSP, ... ?
Can you answer the question?
User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 885
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by 1st1 »

That's the answer.

Or, tell me which detail of hardware do you mean?
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3 * ...
User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 885
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by 1st1 »

Vincent has results of Kronos on his AMiga 500 with current EmuTOS and Vampire...

Image
FPU seens to be disabled on current GOLD2 test core?

Image

Image

Image

Image
ST-RAM ist quite slow, maybe it is because it is Amiga 500 chipmem?

Image
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3 * ...
User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2356
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by calimero »

What is MHz speed of Vampire CPU?

There is some impressive numbers :D

and what is "Video" read/write in Memory test?
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X
User avatar
Cyprian
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 1949
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by Cyprian »

1st1 wrote:
Cyprian wrote: are you sure that a500 with Vampire will be hardware compatible with Atari?
Do you know that in the Cyclone FPGA chip on Vampire is still a lot of space left to upload VHDL code for Shifter, Videl, Combel, Yamaha, DSP, ... ?
do you know someone needs to create VHDL for those chips?
Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Steem SSE / Aranym / Saint
http://260ste.appspot.com/
User avatar
christos
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2478
Joined: Tue Apr 13, 2004 8:24 pm
Location: Greece

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by christos »

Cyprian wrote:
1st1 wrote:
Cyprian wrote: are you sure that a500 with Vampire will be hardware compatible with Atari?
Do you know that in the Cyclone FPGA chip on Vampire is still a lot of space left to upload VHDL code for Shifter, Videl, Combel, Yamaha, DSP, ... ?
do you know someone needs to create VHDL for those chips?
And that's the reason why they are not in the firebee yet.
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4724
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by joska »

1st1 wrote:Vincent has results of Kronos on his AMiga 500 with current EmuTOS and Vampire...
I must admit that I'm a little bit disappointed by the performance indicated by these tests. It seems to be on par with a CT60. Of course, this is just a benchmark so real life results may be better. Or worse :)
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
BlankVector
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 521
Joined: Wed Oct 24, 2007 7:52 pm
Location: France
Contact:

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by BlankVector »

1st1 wrote:Vincent has results of Kronos on his AMiga 500 with current EmuTOS and Vampire...
I didn't post that stuff myself here, as this runs on Amiga, and it is not (yet) related to Atari hardware.
My original post is on the Apollo Forum.
calimero wrote:What is MHz speed of Vampire CPU?
The CPU is Apollo 68080. Implemented inside Altera Cyclone III FPGA.
I'm not sure if we can really speak about MHz speed for FPGA stuff. Apollo / FPGA gurus could say more.
calimero wrote:and what is "Video" read/write in Memory test?
That's part of Kronos mysteries, OL should explain.
Subscribe to my Vretrocomputing channel on YouTube and Facebook. Latest video: Replace Atari STE ROMs with EEPROMs.
User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2356
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by calimero »

calimero wrote:What is MHz speed of Vampire CPU?
The CPU is Apollo 68080. Implemented inside Altera Cyclone III FPGA.
I'm not sure if we can really speak about MHz speed for FPGA stuff. Apollo / FPGA gurus could say more.[/quote]

but FPGA chips must work at some frequency... right?
BlankVector wrote:
calimero wrote:and what is "Video" read/write in Memory test?
That's part of Kronos mysteries, OL should explain.
btw
why there is Kronos and zBench?
Kronos is writen by OL (Olivier Landemarre) and zBench by Zorro (http://zorro.arcadia-crew.com) in 2002.?
What is Zorro real name?
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X
User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 885
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by 1st1 »

joska wrote:
1st1 wrote:Vincent has results of Kronos on his AMiga 500 with current EmuTOS and Vampire...
I must admit that I'm a little bit disappointed by the performance indicated by these tests. It seems to be on par with a CT60. Of course, this is just a benchmark so real life results may be better. Or worse :)
Currently it works at about 90 Mhz and in this core version FPU is unavailable. Anyhow some results are worse and others are much better than CT60. They still work on better speed.

Now it would be nice if the author of aniplayer could add support for AMMX (like the DSP option)...
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3 * ...
User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 885
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by 1st1 »

Cyprian wrote:
1st1 wrote:
Cyprian wrote: are you sure that a500 with Vampire will be hardware compatible with Atari?
Do you know that in the Cyclone FPGA chip on Vampire is still a lot of space left to upload VHDL code for Shifter, Videl, Combel, Yamaha, DSP, ... ?
do you know someone needs to create VHDL for those chips?
All these chips aleady have been syntetisized in VHDL. Look at MiST. Look at Suska. Look at Firebee.
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3 * ...
User avatar
soviet9922
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 98
Joined: Wed Jan 06, 2016 7:06 pm

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by soviet9922 »

The only problem if you need 600 usd to get a vampire on ebay if you are lucky so what.
User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 885
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by 1st1 »

soviet9922 wrote:The only problem if you need 600 usd to get a vampire on ebay if you are lucky so what.
So order it on the official shop for 250 € (V600) and 300 € (V500). ----> http://apollo-accelerators.com/#wheretobuy

Forget these funny ebay auctions.
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3 * ...
Sorgelig
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 6348
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by Sorgelig »

Apollo didn't publish any SDK for 3rd party cores, so talking about emulation of other systems is nonsense until Apollo turn its face to users and 3rd part developers.
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4724
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by joska »

1st1 wrote:Currently it works at about 90 Mhz and in this core version FPU is unavailable. Anyhow some results are worse and others are much better than CT60. They still work on better speed.
Time will show. In the meantime I will buy a CT60e :)
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
User avatar
Cyprian
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 1949
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by Cyprian »

1st1 wrote:
Cyprian wrote:
1st1 wrote:
Do you know that in the Cyclone FPGA chip on Vampire is still a lot of space left to upload VHDL code for Shifter, Videl, Combel, Yamaha, DSP, ... ?
do you know someone needs to create VHDL for those chips?
All these chips aleady have been syntetisized in VHDL. Look at MiST. Look at Suska. Look at Firebee.
nope you are wrong.
Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Steem SSE / Aranym / Saint
http://260ste.appspot.com/
User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 885
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by 1st1 »

Sorgelig wrote:Apollo didn't publish any SDK for 3rd party cores, so talking about emulation of other systems is nonsense until Apollo turn its face to users and 3rd part developers.
What do you need? Take 68040/60 programmers manual and you have most you need. You also get the details about SAGA, Vincent did, and they also give you instruction for AMMX (it's very similar to MMX on Pentium P55C). If you need this, go to the apollo-core.com website and join the IRC chat and ask Mr. BigGun. He will be happy, I promise you. Documentation on ATARI ST(E)-TT-Falcon and Amiga is also well known, there is a lot. Conclusion: Everything is there.
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3 * ...
User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 885
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Apollo Team announces developing of Vampire standalone version to run as AMIGA and ATARI ST

Post by 1st1 »

Cyprian wrote:
1st1 wrote:
Cyprian wrote:
do you know someone needs to create VHDL for those chips?
All these chips aleady have been syntetisized in VHDL. Look at MiST. Look at Suska. Look at Firebee.
nope you are wrong.
prove it...

MiST ATARI ST core is functioning and quite compatible
SUSKA also is working (never seen one by myself)
Frebee is also there, already seen some

So what is missing?
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3 * ...
Locked

Return to “FPGA Chat”