Steem v3.2 Released

A forum for anything about the STEem Engine STE emulator, comments, problems, bug reports etc. The current version is v4.0.2. All support queries should be posted on the SourceForge site.

Moderators: Mug UK, Steem Authors, Moderator Team

User avatar
Methanoid
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 281
Joined: Mon Jan 26, 2004 2:41 pm
Location: England.. where else?

Post by Methanoid »

In the absence of any new versions of STEEM over last 18-24 months does that now mean that there are no bugs left to be fixed and STEEM is "final" ?
User avatar
aktiv8
Atari God
Atari God
Posts: 1490
Joined: Tue Mar 04, 2003 4:31 pm
Location: Cardiff, South Wales

Post by aktiv8 »

I wouldn't say steem is final...

There are still al ot of things whihc have been reported to the authors and things they would like to implement themselves, however - as with a lot of things - real life gets in the way

I dont doubt there will be a new version of Steem appearing in the future, but when - who knows...

So to say again, I wouldn't say steem is final... But as final as it's going to get for a little while
>>> Trust me, I'm a Research Chemist.... <<<
User avatar
koloth
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Sun Nov 12, 2006 6:41 pm
Location: Macon, Ga, U.S.A.

STeem and USB Joysticks

Post by koloth »

Greetings!

I just discovered STeem and agree it is great. The information I've found so far acts like joysticks just work. I've configured my joystick in the configuration panel and each direction appears to be assigned when I manipulate the joystick, but when I get into emulation -- Nothing.

Have I missed something ?
:?
User avatar
SkylineDave
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 606
Joined: Tue Sep 20, 2005 2:18 pm
Location: Leicester
Contact:

Re: STeem and USB Joysticks

Post by SkylineDave »

koloth wrote:Greetings!

I just discovered STeem and agree it is great. The information I've found so far acts like joysticks just work. I've configured my joystick in the configuration panel and each direction appears to be assigned when I manipulate the joystick, but when I get into emulation -- Nothing.

Have I missed something ?
:?
Hi, try switching your scroll lock key on, or from the joystick configuration menu, change to Always On at the top-right.
AKA Megadaz / Black Eagle --- STOS, Dungeon Master and Captive fan!
Developer of DemoBaseST
User avatar
daeghnao
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 479
Joined: Wed Oct 27, 2004 12:41 pm
Location: York, UK
Contact:

Re: STeem and USB Joysticks

Post by daeghnao »

koloth wrote:Greetings!

I just discovered STeem and agree it is great. The information I've found so far acts like joysticks just work. I've configured my joystick in the configuration panel and each direction appears to be assigned when I manipulate the joystick, but when I get into emulation -- Nothing.

Have I missed something ?
:?
Windows or Linux Steem? USB joystick or something else? Did you remember to make the joystick active in the joysticks dialog?
User avatar
koloth
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Sun Nov 12, 2006 6:41 pm
Location: Macon, Ga, U.S.A.

Post by koloth »

I'm using Windows Steem and a USB joystick. I've tried all three activation settings. Does the condition (numlock off for example) have to exist before you run STeem or can you change it "on the fly" ?
User avatar
unseenmenace
Atari God
Atari God
Posts: 1965
Joined: Tue Sep 21, 2004 9:33 pm
Location: Margate, Kent, UK
Contact:

Post by unseenmenace »

As far as I recall you can change all joystick settings "on the fly". Does the joystick work with other things?
UNSEEN MENACE
Several STFM's, 4MB STE, 2MB TT with 1.2GB Hard Drive and 14MB Falcon with 540MB Hard Drive,
Lynx 2 and Jaguar with JagCD
Member of GamebaseST and AtariLegend team
Check out my website at http://unseenmenace.110mb.com
atarifan2
Atarian
Atarian
Posts: 1
Joined: Tue Nov 14, 2006 11:08 pm

Re: STeem and USB Joysticks

Post by atarifan2 »

koloth wrote:Greetings!

I just discovered STeem and agree it is great. The information I've found so far acts like joysticks just work. I've configured my joystick in the configuration panel and each direction appears to be assigned when I manipulate the joystick, but when I get into emulation -- Nothing.

Have I missed something ?
:?
Hi!

I just had the same problem and figured it out. Make sure you ASSIGN your joystick axes in the Steem joystick menu. Just click on the left box (it goes white) and move your joystick left. Click on the top box and move your joystick up. Keep going for the other two. Don't forget to assign your fire button!

Hope this helps!
User avatar
koloth
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Sun Nov 12, 2006 6:41 pm
Location: Macon, Ga, U.S.A.

Joystick

Post by koloth »

Yes, I assigned the directions using the joystick and they came up as:

Standard Ports
Port 0 (mouse)

Up = J1Y-

Left = J1X- Right = J1X+

Down = J1Y+

and fire button = J1 But 1

All of which seems reasonable.

Ah, maybe I need to set up Port 1 instead of the mouse!

DUH! :roll: This worked. I should have thought about the ST hardware.

Thanks so much for all your help! :D

Take Care,
Koloth
Argonaut
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 77
Joined: Wed Sep 20, 2006 7:15 pm
Location: Tadley, UK
Contact:

Post by Argonaut »

Great work with the new version. The audio is superb now for both the YM and STe digital :-)
Pandino
Atarian
Atarian
Posts: 8
Joined: Fri Feb 04, 2005 11:42 pm
Location: Italy

Post by Pandino »

Argonaut wrote:Great work with the new version. The audio is superb now for both the YM and STe digital :-)
Yessssss
Da Den Kristne Satte Livet Til
User avatar
patrick295767
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 265
Joined: Sun Aug 13, 2006 2:15 pm
Contact:

Post by patrick295767 »

xsteem , I have segmentation fault with xsteem

Is there the sources tar file to make a deb of it ?

Thanks
User avatar
NiceGuyUK
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 581
Joined: Thu Nov 25, 2004 1:03 pm
Location: Kent, England
Contact:

Post by NiceGuyUK »

patrick295767 wrote:xsteem , I have segmentation fault with xsteem

Is there the sources tar file to make a deb of it ?

Thanks
Nope, its not open source at this time. Perhaps you could use gdb to do a trace and post it to the Steem authors?

I've seldom segfaulted it myself - what were you doing at the time?
Also known as Big Boss Man of Demografica
Dew-It
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 337
Joined: Mon Oct 02, 2006 11:31 pm
Location: USA, Iowa

Post by Dew-It »

Can Catweasel 4 be use with Steem? If not are there any plans in the future for support of Catweasel 4 in Steem? I just bought a Catweasel 4 and I'm awaiting shipment of it. Want to see try Atari ST disks with it on my PC.
Have you played Atari Today?
sinbad
Retro freak
Retro freak
Posts: 11
Joined: Thu Sep 18, 2008 12:16 pm

Re: Steem v3.2 Released

Post by sinbad »

Considering the age of these posts, am I to guess STEem is no longer being developed and if so, are any ST emulators still under development?

Just out of interest really..

Thanks
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5239
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Re: Steem v3.2 Released

Post by simonsunnyboy »

Hatari is opensource and still under development.
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee
User avatar
SkylineDave
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 606
Joined: Tue Sep 20, 2005 2:18 pm
Location: Leicester
Contact:

Re: Steem v3.2 Released

Post by SkylineDave »

blimey i had a heart flutter then until i looked at the number again! :(
AKA Megadaz / Black Eagle --- STOS, Dungeon Master and Captive fan!
Developer of DemoBaseST
KLund1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 516
Joined: Fri Apr 03, 2009 5:09 pm

Re: Steem v3.2 Released

Post by KLund1 »

Hi,
Just loaded Steem 3.2 for the first time in a very long time. This time on my main win7 x64 machine.
After the ST desktop appears, I move my mouse and the ST crashes. I see this, and hear a few hundred ST mouse clicks. There is a lot of cazy distortion at the top white area I can't capture to show. Sometimes I think I can see 4 bombs as 2 pixle dashes.
The ST resets and a scroll accross the bottom says something like ST Crash and Reset. I looked in the settings but nothing jumped out as some way to fix this. I'm sure I'm doing something stupid.
Suggestions?
Thanks
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
UPDATED: Falcon 030(FX-1)(CF int & removable SD), MSTE 4+PS3000 4160STE 2.06+HDFD STacy4-internal-USD 1040STFM+I.B.Driver-5.25"FDD 1040STF 1040ST 520ST-AdSpeed 400-48k 800+810x2+820+822+825+830+835+850, 800XL+IndusGT 600XL 130XE+XF551x2 Portfolio 1200XL APE(Warp+32in1 OS SuperVideo 2.1 256k RAMBO)+1050x2 USD'd+SIO2PC, PC1+PCH204+PCM124+PCF554x2
User avatar
Cyprian
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 1964
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: Steem v3.2 Released

Post by Cyprian »

KLund1 just try the newest one v3.7.3: http://ataristeven.exxoshost.co.uk/Steem.htm
Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Steem SSE / Aranym / Saint
http://260ste.appspot.com/
KLund1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 516
Joined: Fri Apr 03, 2009 5:09 pm

Re: Steem v3.2 Released

Post by KLund1 »

Fixed,
My ROM images were bad. Got new ones, all good, now. running 1.62us

Next noob Question; how to get a hard drive on the desktop? I have a directory made with "Disk Manager" in steem. I reboot the "ST" no hard drive on the desktop. I seem to recall Steem up one there automatically. i installed one on the desktop, but that did not work. Do I need to go through the HDDriver install process ... I hope not. I looked for DOC's on this but could not find much for Steem.
UPDATED: Falcon 030(FX-1)(CF int & removable SD), MSTE 4+PS3000 4160STE 2.06+HDFD STacy4-internal-USD 1040STFM+I.B.Driver-5.25"FDD 1040STF 1040ST 520ST-AdSpeed 400-48k 800+810x2+820+822+825+830+835+850, 800XL+IndusGT 600XL 130XE+XF551x2 Portfolio 1200XL APE(Warp+32in1 OS SuperVideo 2.1 256k RAMBO)+1050x2 USD'd+SIO2PC, PC1+PCH204+PCM124+PCF554x2
KLund1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 516
Joined: Fri Apr 03, 2009 5:09 pm

Re: Steem v3.2 Released

Post by KLund1 »

Also how can I get non copy protected files from an ST image into regular files I can put on my SD card HD for my real ST?
UPDATED: Falcon 030(FX-1)(CF int & removable SD), MSTE 4+PS3000 4160STE 2.06+HDFD STacy4-internal-USD 1040STFM+I.B.Driver-5.25"FDD 1040STF 1040ST 520ST-AdSpeed 400-48k 800+810x2+820+822+825+830+835+850, 800XL+IndusGT 600XL 130XE+XF551x2 Portfolio 1200XL APE(Warp+32in1 OS SuperVideo 2.1 256k RAMBO)+1050x2 USD'd+SIO2PC, PC1+PCH204+PCM124+PCF554x2
AtariZoll
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2978
Joined: Mon Feb 20, 2012 4:42 pm
Contact:

Re: Steem v3.2 Released

Post by AtariZoll »

You need to create "hard drive" - Disk Menu - Hard Drives - choose some directory for Atari files. Then can copy there from floppy images via Steem.
Of course, will need first to set drive icons on Desktop.
Other, faster way may be using this: http://atari.8bitchip.info/floimgd.php
Famous Schrodinger's cat hypothetical experiment says that cat is dead or alive until we open box and see condition of poor animal, which deserved better logic. Cat is always in some certain state - regardless from is observer able or not to see what the state is.
Moggy2001
Atari freak
Atari freak
Posts: 56
Joined: Sat Jan 23, 2016 2:50 pm
Location: Yorkshire hull

Re: Steem v3.2 Released

Post by Moggy2001 »

i love the steem emu, its easy to use and plays everything ive put on it, this emu is the reason i bought a st :)
Post Reply

Return to “Steem”