Messed up graphics

News, Support and Development discussions relating to SuperVidel.

Moderators: Mug UK, [ProToS], lp, moondog/.tSCc., instream, Moderator Team, Nature

Post Reply
User avatar
Knezzen
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 147
Joined: Thu Apr 27, 2006 8:58 pm
Location: Sweden, Next to my Falcon 060
Contact:

Messed up graphics

Post by Knezzen »

Hi,

Im experiencing graphical issues with some fullscreen games and my SuperVidel.
I have been trying pretty much everything and have narrowed it down to the SuperVidel driver (i think) is making this happen.

See the attached pictures for the graphical issues and the difference.

I get this when having SV_XBIOS.PRG active in the auto folder. Disabling it (renaming it to .PRX) makes the broken graphics disappear.
Still using the DVI output from the SuperVidel, booted to plain TOS with only NVDI active.
So the issue is related to the SV_XBIOS.PRG.

Any ideas on whats causing it?
Have tried 3 different STRAM-modules thinking that was the issue at first (one 60ns 14mb SIMM upgrade and two original 4mb Atari modules).

The game has been downloaded from here: http://www.klapauzius.net/Old_Games.html#Lemmings

EDIT: Adding the pictures might be good ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 1001
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by shoggoth »

EDIT: I'll think about it.
Ain't no space like PeP-space.

instream
Nature
Nature
Posts: 175
Joined: Mon Aug 03, 2009 9:08 am
Location: Göteborg, Sweden
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by instream »

Do you have the motherboard video clock and vsync cables soldered (2 wire pairs). This looks like such an issue to me.

User avatar
Knezzen
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 147
Joined: Thu Apr 27, 2006 8:58 pm
Location: Sweden, Next to my Falcon 060
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by Knezzen »

instream wrote:Do you have the motherboard video clock and vsync cables soldered (2 wire pairs). This looks like such an issue to me.
Yes, I have them soldered.

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 1001
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by shoggoth »

Knezzen wrote:
instream wrote:Do you have the motherboard video clock and vsync cables soldered (2 wire pairs). This looks like such an issue to me.
Yes, I have them soldered.
It's as if the VBL interrupt is triggered at the wrong place. Do I have control over that (obviously I must have)? Tobbe? Henke? Mamma?

EDIT: The other option is that the one who patched Lemmings to begin with (Klaz?) is - perhaps by accident - placing video in a SuperVidel mode, and relies on the VIDEL VBL. This would be the wrong thing to do, and would definitely yield the results shown here. But then again why would he/she do that? Anyway, it's just a theory.
Ain't no space like PeP-space.

instream
Nature
Nature
Posts: 175
Joined: Mon Aug 03, 2009 9:08 am
Location: Göteborg, Sweden
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by instream »

Yes, an SV video mode using Videl Vsync could cause this too. But I have played Klaz' "Fire and Ice" a lot and helped him debug it for SV use, so I'm fairly sure that he doesn't combine the video mode and vsync incorrectly. At least not in Fire and ice. I'm not sure about Lemmings.

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 1001
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by shoggoth »

All logic points to this being someone else's fault. I don't write bugs.

;-)
Ain't no space like PeP-space.

User avatar
Knezzen
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 147
Joined: Thu Apr 27, 2006 8:58 pm
Location: Sweden, Next to my Falcon 060
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by Knezzen »

I'll give "Fire and Ice" a go tonight. Just to add, CPU overclocking does not make any difference at all (if it's even possible).
Running the CT63 at 66mhz at the time of taking those screenshots.

EDIT: Fire and Ice works just fine in both MiNT and TOS with the SuperVidel activated. Must be something wrong with the Lemmings port then.

User avatar
Klapauzius
The Klaz
The Klaz
Posts: 4302
Joined: Sun Jul 04, 2004 7:55 am
Location: Bavaria
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by Klapauzius »

Knezzen wrote:EDIT: Fire and Ice works just fine in both MiNT and TOS with the SuperVidel activated. Must be something wrong with the Lemmings port then.
Hey there!

Just a quick note (from the grave): ;)

Indeed, Lemmings had been patched before I knew about the SuperVidel, so I'm quite sure the fault lies with my patch and not with the SV drivers.
AFAIR, Fire and Ice was the only patch done with the SV in mind, so some of my older patches may have issues when the SV is activated.

Sorry about that, maybe this will get fixed one day, but don't hold your breath. :)
http://www.klapauzius.net
http://dbug.kicks-ass.net/klaz

The tears are welling in my eyes again, I need twenty big buckets to catch them in, twenty pretty girls to carry them down, twenty deep holes to bury them in.

User avatar
DarkLord
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 4440
Joined: Mon Aug 16, 2004 12:06 pm
Location: Prestonsburg, KY - USA
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by DarkLord »

Klaz! Where ya been guy!? :)
Welcome To DarkForce! http://www.darkforce.org "The Fuji Lives.!"
Atari SW/HW based BBS - Telnet:darkforce-bbs.dyndns.org 520

User avatar
Klapauzius
The Klaz
The Klaz
Posts: 4302
Joined: Sun Jul 04, 2004 7:55 am
Location: Bavaria
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by Klapauzius »

Cheers mate! :cheers:
Have been hiding under piles of vinyl LPs. :)
To be honest, I was logging in here just to reply to a PM. But then I decided to read around a bit ...
Not yet ready to re-enter the Atari world, but some day I guess.
shoggoth wrote:I don't write bugs.

;-)
Not this one, at least. :)
I remember the SV driver using some of the extended vector space around $300 - $400? Lemmings goes down very low and as far as I remember I did nothing to protect this mem region from the game overwriting it while running, only when exiting to the desktop.
Maybe that's causing the issues, but to be honest my memory is a bit clouded when it comes to such things.
http://www.klapauzius.net
http://dbug.kicks-ass.net/klaz

The tears are welling in my eyes again, I need twenty big buckets to catch them in, twenty pretty girls to carry them down, twenty deep holes to bury them in.

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12882
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: Messed up graphics

Post by wongck »

Klapauzius wrote:Cheers mate! :cheers:
Have been hiding under piles of vinyl LPs. :)
To be honest, I was logging in here just to reply to a PM. But then I decided to read around a bit ...
Not yet ready to re-enter the Atari world, but some day I guess.
Klaz! nice to see you here again.
Hopefully will re-enter sooner.
My Stuff: FB/Falcon CT63 CTPCI ATI RTL8139 USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1471
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: Messed up graphics

Post by paul92706 »

Yes! nice to see you Klaz buddy!
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

Post Reply

Return to “SuperVidel”