Amiga SCP copies question

Moderators: DrCoolZic, Moderator Team

Post Reply
User avatar
Stefan jL
Atari God
Atari God
Posts: 1305
Joined: Thu May 09, 2002 3:21 pm
Location: Sweden
Contact:

Amiga SCP copies question

Post by Stefan jL »

Yes a thread were i discuss Amiga SCP copies :wink:
I was wondering about the "Leander" SCP at retrobackup FTP since i cant get them to run on my Amiga 500 (1mb), there is no known problem with those images? The "Ork" images does not work either for me.
Image
JimDrew
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 865
Joined: Mon Nov 04, 2013 5:23 pm

Re: Amiga SCP copies question

Post by JimDrew »

Both work on a stock A2000. The images also work WinUAE and FS-UAE.
I am the flux ninja
User avatar
Stefan jL
Atari God
Atari God
Posts: 1305
Joined: Thu May 09, 2002 3:21 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Amiga SCP copies question

Post by Stefan jL »

The Leander preview works for me but i guess it does not have any copy protection, i will do some more tests when i get home from work today.
Image
User avatar
Stefan jL
Atari God
Atari God
Posts: 1305
Joined: Thu May 09, 2002 3:21 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Amiga SCP copies question

Post by Stefan jL »

After a few more tries so is it still not working for me? :shrug:
I also tried Winuae 3.1.0 public beta 18 and both Leander and Ork is not working for me there, i did a try with Amnios also and it only shows the Psygnosis logo and then stops loading... the same thing happen on my Amiga 500 when i write back Amnios to disk.
Image
JimDrew
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 865
Joined: Mon Nov 04, 2013 5:23 pm

Re: Amiga SCP copies question

Post by JimDrew »

Make sure that you set the Amiga to NTSC, 68000 mode, and use OS1.3 ROMs.
I am the flux ninja
User avatar
Stefan jL
Atari God
Atari God
Posts: 1305
Joined: Thu May 09, 2002 3:21 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Amiga SCP copies question

Post by Stefan jL »

ah.. switching to NTSC in Winuae made it work, my Amiga 500 is a PAL model though and i had no idea games on Amiga was making a difference to NTSC and PAL models... thanks for the info :)
Are all Amiga SCP's on retro backup for NTSC only?
Image
JimDrew
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 865
Joined: Mon Nov 04, 2013 5:23 pm

Re: Amiga SCP copies question

Post by JimDrew »

I am not sure how many images on that Retro Backup site are NTSC vs. PAL, but it really doesn't matter because all Amigas can switch between PAL and NTSC modes via software. Under OS2.04 and later ROMs, you can switch via the boot menu.
I am the flux ninja
AtariZoll
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2978
Joined: Mon Feb 20, 2012 4:42 pm
Contact:

Re: Amiga SCP copies question

Post by AtariZoll »

So, Amiga SW is even more picky with PAL/NTSC settings ? My advice: stick to good old Atari :mrgreen:
Famous Schrodinger's cat hypothetical experiment says that cat is dead or alive until we open box and see condition of poor animal, which deserved better logic. Cat is always in some certain state - regardless from is observer able or not to see what the state is.
JimDrew
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 865
Joined: Mon Nov 04, 2013 5:23 pm

Re: Amiga SCP copies question

Post by JimDrew »

Not picky, but you can deliberately make something NTSC or PAL only. Later in the life of the Amiga gaming, the manufacturers just made their games auto-switching.
I am the flux ninja
User avatar
Stefan jL
Atari God
Atari God
Posts: 1305
Joined: Thu May 09, 2002 3:21 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Amiga SCP copies question

Post by Stefan jL »

Yes there are some Atari ST games that only work on USA TOS.

BTW.. could anyone post SCP images of "Utopia" (Amiga PAL) here? :)
Image
User avatar
dlfrsilver
Atari God
Atari God
Posts: 1497
Joined: Mon Jan 31, 2005 1:41 am

Re: Amiga SCP copies question

Post by dlfrsilver »

Psygnosis games are Zoned. You must have either PAL or NTSC version. Only way to use the NTSC version on a PAL amiga is to install it with whdload.
Now SPS France representative since the 19th of June 2014. Proud to be an SPS member !
JimDrew
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 865
Joined: Mon Nov 04, 2013 5:23 pm

Re: Amiga SCP copies question

Post by JimDrew »

Besides having the OS2.04/3.0 boot menu to select NTSC or PAL before the boot, there are several programs that will reboot your Amiga and lock it in either NTSC or PAL mode for computers with OS1.2/OS1.3.
I am the flux ninja
Post Reply

Return to “SuperCard Pro Disk Copier”