Philia: the Sequel to Elansar

All about games on the Falcon, TT & clones

Moderators: Mug UK, [ProToS], lp, moondog/.tSCc., Moderator Team

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 433
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Orion_ »

If you have the source code of a fast video decoder for falcon, I will look what I can do to use it :)
My retro games shop including Atari ST/Falcon/Firebee games ! -- Free Atari games/demos/tools -- Free Falcon demos/tools
Atari Mega STe 4MB + SD2SCSI 1GB + NOVA ET4000 + Pico PSU + Gotek HxC // Atari STe 2MB

CiH
Atari God
Atari God
Posts: 1150
Joined: Wed Feb 11, 2004 4:34 pm
Location: Middle Earth (Npton) UK
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by CiH »

If you have the source code of a fast video decoder for falcon, I will look what I can do to use it :)
This might be of interest, in parts.

http://files.dhs.nu/party/sillyventure2 ... pegmac.htm

The short version:- MPlayer seems to offer better results for lower end machines than Aniplayer, but Aniplayer allows multi-tasking/multithreading to take place.
"Where teh feck is teh Hash key on this Mac?!"

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2326
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by calimero »

^
Is source of mplayer avaible?
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

CiH
Atari God
Atari God
Posts: 1150
Joined: Wed Feb 11, 2004 4:34 pm
Location: Middle Earth (Npton) UK
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by CiH »

Is source of mplayer avaible?
Orion might want to ask this chap for help :mrgreen:

http://gtello.pagesperso-orange.fr/index.html
"Where teh feck is teh Hash key on this Mac?!"

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 433
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Orion_ »

I tried both MPlayer and Animator (from the removers)

Here are my results on a stock falcon:
256x192 Cinepak Video (without sound)
Animator 14.7 frames/s
MPlayer 9.4 frames/s

320x240 Cinepak Video (without sound)
Animator 9.4 frames/s
MPlayer 6 frames/s

Animator is much faster, and the sources are available, but it will take some time to get the cinepak code integrated in my lib :/
My retro games shop including Atari ST/Falcon/Firebee games ! -- Free Atari games/demos/tools -- Free Falcon demos/tools
Atari Mega STe 4MB + SD2SCSI 1GB + NOVA ET4000 + Pico PSU + Gotek HxC // Atari STe 2MB

CiH
Atari God
Atari God
Posts: 1150
Joined: Wed Feb 11, 2004 4:34 pm
Location: Middle Earth (Npton) UK
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by CiH »

Animator (from the removers)
Well that one passed me by. Sounds like you've got a winner Orion :D
"Where teh feck is teh Hash key on this Mac?!"

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 433
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Orion_ »

I got in touch with the authors of Animator, and thanks to the open source, I got something running using the cinepak module :)
The cinepak video works only in 030 mode @15fps, but I have my own codec for 060 (and a bit better quality than cinepak)
so I guess there will be 2 versions, one 030, and one 060
I ported my game library to the falcon and from the test I did, I got something like 10fps in 030 mode VGA 60hz in game, maybe less fps in some part of the game (with lots of sprites overlay), maybe more fps in TV 50hz mode
My retro games shop including Atari ST/Falcon/Firebee games ! -- Free Atari games/demos/tools -- Free Falcon demos/tools
Atari Mega STe 4MB + SD2SCSI 1GB + NOVA ET4000 + Pico PSU + Gotek HxC // Atari STe 2MB

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2326
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by calimero »

Orion_ wrote:I got in touch with the authors of Animator, and thanks to the open source, I got something running using the cinepak module :)
The cinepak video works only in 030 mode @15fps, but I have my own codec for 060 (and a bit better quality than cinepak)
strange. I try Animator on CT63 plain TOS and it works perfect! 25fps at 320x200.

but even better if you have better solution for 060 video ;)
if it is not a secret, what is it? :)
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
Kroll
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 519
Joined: Fri Mar 09, 2012 10:07 am

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Kroll »

HI

I would be interested in the full CD version on falcon with CT63 and CTPCI similarly like Elansar version.

Regards
Kroll

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2326
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by calimero »

btw
since I did not buy Elansar, will be there any discount for both games? :angel:
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 433
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Orion_ »

no CTPCI version, as I don't have one, and the CT60 can't handle big resolution (for movie decoding, etc... it's just enough for 320x240)
I will do a Elansar+Philia pack discount :)
My retro games shop including Atari ST/Falcon/Firebee games ! -- Free Atari games/demos/tools -- Free Falcon demos/tools
Atari Mega STe 4MB + SD2SCSI 1GB + NOVA ET4000 + Pico PSU + Gotek HxC // Atari STe 2MB

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 433
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Orion_ »

I almost finished the Falcon port, here is a video of the game running on my Atari Falcon 030 @ 16mhz
and at 2:25 mark you can see the game running on CT60 @ 90mhz (but it's same speed @66mhz)
https://vimeo.com/81445559

I can say that, the game needs minimum 8MB of ram to be fully playable, you might make it work on 4MB of ram but you won't be able to hear the music then, only sfx.
It works on stock falcon @16mhz, but it's a bit slow, around 12fps on vga60hz, 15 fps on rgb50hz
I can't help it, I'm already using fast asm code, and even pre-generated code for transparent sprite.
That's why an accelerated card is highly recommended for smoother gameplay, on CT60 it's running at 30fps on vga60hz
My retro games shop including Atari ST/Falcon/Firebee games ! -- Free Atari games/demos/tools -- Free Falcon demos/tools
Atari Mega STe 4MB + SD2SCSI 1GB + NOVA ET4000 + Pico PSU + Gotek HxC // Atari STe 2MB

kristjanga
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 400
Joined: Sat Jul 25, 2009 3:35 pm

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by kristjanga »

this looks great :D

CiH
Atari God
Atari God
Posts: 1150
Joined: Wed Feb 11, 2004 4:34 pm
Location: Middle Earth (Npton) UK
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by CiH »

Sweet!

I'm subscribed. Looks like 2014 is going to be a vintage year for games.
"Where teh feck is teh Hash key on this Mac?!"

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2326
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by calimero »

Orion_ wrote:I almost finished the Falcon port, here is a video of the game running on my Atari Falcon 030 @ 16mhz
and at 2:25 mark you can see the game running on CT60 @ 90mhz (but it's same speed @66mhz)
https://vimeo.com/81445559

I can say that, the game needs minimum 8MB of ram to be fully playable, you might make it work on 4MB of ram but you won't be able to hear the music then, only sfx.
It works on stock falcon @16mhz, but it's a bit slow, around 12fps on vga60hz, 15 fps on rgb50hz
I can't help it, I'm already using fast asm code, and even pre-generated code for transparent sprite.
That's why an accelerated card is highly recommended for smoother gameplay, on CT60 it's running at 30fps on vga60hz
is it possible to make faster but more jerky scroll on 16MHz 030?
16MHz is very smooth but slow - can you e.g. skip every second frame and make turning around faster (consequence would be less smooth scroll)?

otherwise it looks amazing! especial video on stock Falcon!!
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 433
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Orion_ »

The game is now available in French and English on CD for Windows, Mac, Linux, and for the Atari Falcon 030 !
See here for the CD ordering page: http://onorisoft.free.fr/elansar/philia_en.htm
(first post updated)
Image
My retro games shop including Atari ST/Falcon/Firebee games ! -- Free Atari games/demos/tools -- Free Falcon demos/tools
Atari Mega STe 4MB + SD2SCSI 1GB + NOVA ET4000 + Pico PSU + Gotek HxC // Atari STe 2MB

simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5225
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by simonsunnyboy »

Great stuff, I already placed my order :)
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee

User avatar
Brume
Red eyes
Red eyes
Posts: 4200
Joined: Mon Apr 22, 2002 10:16 am
Location: France
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Brume »

ordered, too :)

CiH
Atari God
Atari God
Posts: 1150
Joined: Wed Feb 11, 2004 4:34 pm
Location: Middle Earth (Npton) UK
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by CiH »

Me too! :cheers:
"Where teh feck is teh Hash key on this Mac?!"

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 433
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Orion_ »

Hello,
I don't know if someone who bought my game, also have a Firebee, if yes, then could you test the game on your Firebee ?
I don't know if the Firebee emulate the 16bits video mode of the Videl (at a register level) If yes, then the game could work on the Firebee
My retro games shop including Atari ST/Falcon/Firebee games ! -- Free Atari games/demos/tools -- Free Falcon demos/tools
Atari Mega STe 4MB + SD2SCSI 1GB + NOVA ET4000 + Pico PSU + Gotek HxC // Atari STe 2MB

litoskin
Retro freak
Retro freak
Posts: 12
Joined: Wed Dec 26, 2012 8:15 pm

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by litoskin »

i tried it today with both philia30.prg and philia 60.prg but is seems it will not work. after clicking on .prg the game seems to start but after few seconds only a white image happened .
Could i try some different settings?
Regards
Marco.
Atari Stock Falcon,Atari Falcon CT60,Atari Mega ST1,Firebee,Atari Jaguar/2600/5200/7800/LYNX/XE/XL,Atari Jaguar VR,Nuon.
Do The Math !!

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 433
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Orion_ »

have you copied the entire "Falcon" folder to your harddrive ?
what is your falcon configuration ?
My retro games shop including Atari ST/Falcon/Firebee games ! -- Free Atari games/demos/tools -- Free Falcon demos/tools
Atari Mega STe 4MB + SD2SCSI 1GB + NOVA ET4000 + Pico PSU + Gotek HxC // Atari STe 2MB

litoskin
Retro freak
Retro freak
Posts: 12
Joined: Wed Dec 26, 2012 8:15 pm

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by litoskin »

Hi Cedric
I tested it on my Firebee not on my Falcon (i have not turned on my Falcons yet but i'm sure it will work).
I tested your game on my Firebee because you asked in the forum if someone could test it to see if it will work on Fifebee too..
I'm playing your game on a Mac and i can say it's really great ,quite different in location from Elansar but i like it :D
Only one question, on my Mac the game does not save and i must start again all the time . How the save function work? on the manual is written that it has automatic save but i don't know how to restart with progressive made.
Atari Stock Falcon,Atari Falcon CT60,Atari Mega ST1,Firebee,Atari Jaguar/2600/5200/7800/LYNX/XE/XL,Atari Jaguar VR,Nuon.
Do The Math !!

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 433
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Philia: the Sequel to Elansar

Post by Orion_ »

oh I see, I misunderstood, so ok the game doesn't work on Firebee, now I know, thanks :)
Regarding the Mac version, you must copy the "Philia" folder on your harddrive, because if you play from CD, it won't save, it must be on your harddrive to be able to save in the "save" folder, so If you copy the entire "Philia" folder, be sure that the "save" folder is there too (even if empty the first time), a "save.bin" file should be saved in the "save" folder once you start to play
Your game is saved each time to click to go to another location.
My retro games shop including Atari ST/Falcon/Firebee games ! -- Free Atari games/demos/tools -- Free Falcon demos/tools
Atari Mega STe 4MB + SD2SCSI 1GB + NOVA ET4000 + Pico PSU + Gotek HxC // Atari STe 2MB

Post Reply

Return to “Games”