GFA Basic, STOS or Asm?

GFA, ASM, STOS, ...

Moderators: simonsunnyboy, Mug UK, Zorro 2, Moderator Team

User avatar
mrbombermillzy
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 352
Joined: Tue Sep 13, 2016 9:24 am

Re: GFA Basic, STOS or Asm?

Post by mrbombermillzy »

Glad I could help. I look forwards to seeing your new Atari creations!
Encolpius
Atari User
Atari User
Posts: 30
Joined: Mon Aug 27, 2018 12:46 pm

Re: GFA Basic, STOS or Asm?

Post by Encolpius »

madaxe wrote:
simonsunnyboy wrote:The OP indicated existing knowledge in BASIC dialects so larning a new dialect shouldn't b out of th question.
Pure m68k would give best results but is also has a hardcore learning curve.

Regardless of the language used, I'm curious for any new release on the ST so good luck :)
Thank you, I'll need it :)

Please, check if these last versions are correct:
GFA Basic - v 3.6
STOS - v 2.3
DevPac - v 3.1
STOS 2.3 was the original English release. There was a 2.7 which was the last "official" version, and in 2014 Exxos and PPera reworked it to V300 which is completely TOS agnostic incl. Mega STE, Falcon, TT, etc. It's on Exxos's website and I recommend you get it.
wietze
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 329
Joined: Fri Mar 01, 2013 10:52 pm

Re: GFA Basic, STOS or Asm?

Post by wietze »

godlib and c seems like a good start; for most heavy duty graphics stuff, I'd still recommend asm
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: GFA Basic, STOS or Asm?

Post by joska »

Rajah Lone wrote:
joska wrote:However, the VDI simply does not offer the necessary functionality.
I thought it did. I have managed to do what I wanted with pure VDI. My game productions are here to testify.
And these games are running at full speed on a 1Mb ST, right? ;) Yes, of course it's *possible* to use the VDI. You can compose the entire frame offscreen, and blit it to the screen. But this would be so slow that it will make any sort of action game unusable on an ST. And if your game relies on precise timing you're in trouble, as the VDI really doesn't have any notion of time. It's finished when it's finished, and as a programmer you just have to accept that.
Rajah Lone wrote:But this not the subject here. It's easier and quicker with low level coding. On standard Atari ST and for an arcade game, it's better when you phuck the rules, good and hard.
Exactly :)
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: GFA Basic, STOS or Asm?

Post by joska »

wietze wrote:godlib and c seems like a good start; for most heavy duty graphics stuff, I'd still recommend asm
Pure C has a good assembler, mixing C and assembler is almost ideal for such things.
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
User avatar
madaxe
Atari User
Atari User
Posts: 31
Joined: Sat Apr 13, 2019 8:08 pm

Re: GFA Basic, STOS or Asm?

Post by madaxe »

Hi guys;

Thanks again for your great informations and nice tips.
It'll take some time but I'll do my best to make a simple but enjoyable game... I hope ;)

I have a kind of a doubt or maybe just a curiousity. I have downloaded the examples from Reservoir Gods and a strange (or funny) thing is happening. Take the BOX.ZIP for instance. I can run perfectly the BOX.TOS included in the .ZIP on TOS 1.02. But after I recomplided it, it no longer runs on TOS 1.02 but only on TOS 2.06. Why this it happens?
Post Reply

Return to “Coding”