TOS

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Moderator Team

Post Reply
niki
Atari freak
Atari freak
Posts: 61
Joined: Sat Sep 01, 2018 2:40 pm

TOS

Post by niki »

is there a possibility to boot a TOS 1.6 from diskette?
ThorstenOtto
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2956
Joined: Sun Aug 03, 2014 5:54 pm

Re: TOS

Post by ThorstenOtto »

Not that i know of. At least not official versions. The only TOS that could be booted from diskette was an early version of TOS 1.00.

There is a program and diskette version of Emutos of course.
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5674
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Re: TOS

Post by simonsunnyboy »

Not entirely true, ST Computer magazine had German TOS 1.04 on disk as a "Sonderdisk" available.
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee
niki
Atari freak
Atari freak
Posts: 61
Joined: Sat Sep 01, 2018 2:40 pm

Re: TOS

Post by niki »

Danke ich habe TOS 1.02 Von Diskette zu Booten und TOS 1.4
czietz
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 2451
Joined: Tue May 24, 2016 6:47 pm

Re: TOS

Post by czietz »

As an unrelated side note: There is a German language Atari forum at https://forum.atari-home.de/index.php
ijor
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4542
Joined: Sat May 29, 2004 7:52 pm
Contact:

Re: TOS

Post by ijor »

There was an official release of TOS 1.04 on disk. It came with some versions of the Developer Kit. I probably still have the original disk shipped by Atari.
Fx Cast: Atari St cycle accurate fpga core
Mikerochip
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 447
Joined: Sat Feb 07, 2015 11:22 am
Location: Ireland

Re: TOS

Post by Mikerochip »

What machines was it designed for?
ijor
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4542
Joined: Sat May 29, 2004 7:52 pm
Contact:

Re: TOS

Post by ijor »

Mikerochip wrote: Mon Oct 17, 2022 6:04 pm What machines was it designed for?
Do you mean TOS 1.04 on disk? Well, for any ST machine that had an older TOS, mainly for developers. That was when the new 1.04 ROM chips weren't yet widely available.
Fx Cast: Atari St cycle accurate fpga core
Mikerochip
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 447
Joined: Sat Feb 07, 2015 11:22 am
Location: Ireland

Re: TOS

Post by Mikerochip »

Yes! OK. I was wondering if you could boot it on only the TOS machines that had the skeleton boot roms, or if it'd boot on the proper 1.0 and 1.2 TOS rom machines (at the cost of Ram, obviously) Were there TOS 1.2 dev boot disks? Can I use those to downgrade my TOS 1.4 machine, to 1.2?

Is there a list of all these actual TOS versions, somewhere.
I mean, like a proper verified list, rather than a TOSEC "lets just throw in anything we found on the internet" style list.
User avatar
Eero Tamminen
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 3618
Joined: Sun Jul 31, 2011 1:11 pm

Re: TOS

Post by Eero Tamminen »

Why not use EmuTOS: https://emutos.sourceforge.io/

It provides PRG versions in addition to ROM images.
czietz
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 2451
Joined: Tue May 24, 2016 6:47 pm

Re: TOS

Post by czietz »

I can imagine that TOS 1.04 got this special treatment - for developers. It adds some new APIs (e.g., an extended file selector box) and it surely was in Atari's interest to enable developers to quickly add those APIs to their software; even before releasing the ROM version.
User avatar
1st1
Atari God
Atari God
Posts: 1297
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: TOS

Post by 1st1 »

TOS 1.06 and TOS 1.62 only work on STE. Does not make sense to try it on other machines, even on Mega-STE or later.
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC2 * PC3 * PC4M * ABC286 * ...
aag
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 77
Joined: Wed May 09, 2007 9:20 pm
Location: West Yorkshire, UK
Contact:

Re: TOS

Post by aag »

Is there a list of all these actual TOS versions, somewhere
http://www.avtandil.narod.ru/tose.html

Has various TOS xxx (bootable) Disk Images:
User avatar
Total Eclipse
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 384
Joined: Tue Jul 20, 2004 2:20 pm
Location: Sheepy Magna, UK

Re: TOS

Post by Total Eclipse »

SelTOS is a program that will allow you to load different images, though only supports 1.0, 104 and 2.6
Atari 1040STfm, Power Computing PC720B external floppy. 40MB HDD
Now playing with MiST :)
gstoll
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 158
Joined: Sun Feb 17, 2008 4:29 pm

Re: TOS

Post by gstoll »

Mikerochip wrote: Mon Oct 17, 2022 7:06 pm Is there a list of all these actual TOS versions, somewhere.
Maybe here: https://freemint.github.io/tos.hyp/en/tos_vers.html
User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 13459
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: TOS

Post by wongck »

On my STFM back then I disk loaded TOS 1,04 as it was better than TOS 1,02 for HDD access.
It booted from A: and then reboot it self and transferred to the C: drive automatically.
IIRC, there was a program in the floppy AUTO to do this.
My Stuff: FB/Falcon CT63 CTPCI ATI RTL8139 USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff that are no longer for sale due to them over 30 years old - click here for list
User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 13459
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: TOS

Post by wongck »

Found it. It is on Atarimania
http://www.atarimania.com/utility-atari ... 34337.html

The CAUTO program runs the AUTO on the HDD instead of the floppy making it looks like booting from the HDD :D
It works for any other HDD drivers. :thumbs:

Sorry for being OT.
My Stuff: FB/Falcon CT63 CTPCI ATI RTL8139 USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff that are no longer for sale due to them over 30 years old - click here for list
elliot
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 302
Joined: Tue Mar 17, 2009 2:00 pm

Re: TOS

Post by elliot »

What about booting from the ROM cartridge? Surely they must be easy to produce now?
Falcon with CT60 in rack mountable case. Two STFMs, one upgraded lots. My original STE from when I was a teen with Switchable TOS, 1.44Mb drive, 4MB RAM, Supra Hard Drive and very very yellow case. Mega STE with (currently none working) Crazy Dots 2. Atari 2600 and a Jag. And a mountain of commercial software and lots of hardware addons.
Rustynutt
Atari God
Atari God
Posts: 1846
Joined: Wed Mar 21, 2012 7:38 am
Location: Oregon

Re: TOS

Post by Rustynutt »

I've used this to boot MultiTos on the Falcon. Played with a few other images, nice tool
wongck wrote: Thu Oct 20, 2022 12:58 am Found it. It is on Atarimania
http://www.atarimania.com/utility-atari ... 34337.html

The CAUTO program runs the AUTO on the HDD instead of the floppy making it looks like booting from the HDD :D
It works for any other HDD drivers. :thumbs:

Sorry for being OT.
Post Reply

Return to “Hardware”