Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

Post Reply
Chandler
Atari God
Atari God
Posts: 1393
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Post by Chandler »

Another mega STE motherboard i have recently been working on

Just 1 small issue i can't seen to solve is it will not detect or see HD 1.44MB Disks

All ok with 720K disks, it opens, formats and writes but not HD disks, nothing, the drive just searches and searches as if there was no disk in the drive

It has TOS 2.06 / AJAX floppy IC fitted / dip switch 7 in ON / GAL U407 tested ok

Is there anything else i can check? :)

User avatar
troed
Atari God
Atari God
Posts: 1456
Joined: Mon Apr 30, 2012 6:20 pm
Location: Sweden

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Post by troed »

With GAL U407 tested ok I assume you mean UA2 being the 1.44MB version? (-002)

http://dev-docs.atariforge.org/files/Me ... n_1991.pdf

/Troed

User avatar
Bikerbob
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 403
Joined: Wed Mar 23, 2016 2:46 am
Location: Oakville, ON, Canada
Contact:

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Post by Bikerbob »

nothing to add. Troed got that one :)

James

Chandler
Atari God
Atari God
Posts: 1393
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Post by Chandler »

Thanks for your reply. Very helpful link to the HD kit manual

Yes the mobo has all the mods and items in the HD kit including the 002 GAL

It is an early revision motherboard but not sure about it being less than REV B as stated in the install instructions

It actually says REV 4.1 on the mobo from March 1991

How else can I tell the mobo REV?

Chandler
Atari God
Atari God
Posts: 1393
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Post by Chandler »

Image

User avatar
troed
Atari God
Atari God
Posts: 1456
Joined: Mon Apr 30, 2012 6:20 pm
Location: Sweden

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Post by troed »

Just measure resistance between the two points mentioned. If they aren't connected, add a wire. I had to do that to my MSTE.

https://blog.troed.se/2016/07/14/mega-s ... -upgrades/

/Troed

User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 876
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Post by 1st1 »

Which floppy drive are you using? Tell brand and exact model number.
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 3x Falcon 030 * 3x TT030 * many 260 /520/1040ST(F)(M)(+) * 520/1040STE * many Mega ST * 2x Mega STE * Stacy * STBook * 2x SLM605 * 3x SLM804 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3 * ...

Chandler
Atari God
Atari God
Posts: 1393
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Post by Chandler »

Thanks Troed

It now works in HD mode after adding the wire :0)

Post Reply

Return to “Hardware”