Falcon CPU

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

Post Reply
User avatar
mpattonm
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 502
Joined: Mon Oct 21, 2002 8:52 am
Location: Czech republic
Contact:

Falcon CPU

Post by mpattonm »

I wonder is there any real difference between Motorola made CPUs badged SC414230FE16 for Falcon and generic countepart MC68030FExx, provided that they are in same TQFP packaging?
I mean can Falcon board be fitted with such generic CPU?

stormy
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 743
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: Falcon CPU

Post by stormy »

Try searching the forum a bit, I'm sure I've seen this explained many times before.
Falcon CT60e 060 - 256mb ram - Phantom bus and DSP accelerated // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - ATI Mach64 2mb

User avatar
mrbombermillzy
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 303
Joined: Tue Sep 13, 2016 9:24 am

Re: Falcon CPU

Post by mrbombermillzy »

Yeah, Im sure Doug (DML) posted about this a while back.

I think the gist of it was, that the F030 CPU was a nonstandard/custom version, but one of the 'regular' 68030 package types was going to be tested and was expected to be pin compatible...Not sure if he ever posted the results though.
Last edited by mrbombermillzy on Sun Jul 22, 2018 10:55 am, edited 1 time in total.

User avatar
mpattonm
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 502
Joined: Mon Oct 21, 2002 8:52 am
Location: Czech republic
Contact:

Re: Falcon CPU

Post by mpattonm »

Since I newly acquired almost empty board, I am tempted to try. The PCB itself is in a pretty good shape, it might withstand two soldering waves.

@mzry I really have not found a post that would give clear yes/no to my question, that is why I asked. Could you point me up please?

User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1898
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: Falcon CPU

Post by frank.lukas »

Try Google -> site:atari-forum.com SC414230FE16
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE

User avatar
mpattonm
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 502
Joined: Mon Oct 21, 2002 8:52 am
Location: Czech republic
Contact:

Re: Falcon CPU

Post by mpattonm »

same four threads found.

User avatar
mrbombermillzy
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 303
Joined: Tue Sep 13, 2016 9:24 am

Re: Falcon CPU

Post by mrbombermillzy »

mpattonm wrote:Since I newly acquired almost empty board
Good luck populating that! 8O

Maybe PM Doug to see if he was successful with the CPU swap?

Then let us know! :wink:

ctirad
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 304
Joined: Sun Jul 15, 2012 9:44 pm

Re: Falcon CPU

Post by ctirad »

mpattonm wrote:I wonder is there any real difference between Motorola made CPUs badged SC414230FE16 for Falcon and generic countepart MC68030FExx, provided that they are in same TQFP packaging?
I mean can Falcon board be fitted with such generic CPU?
Afaik, It was never proven by a real experiment, but the chips are most probabaly the same.
In early 90. Atari was not in position to afford any customisation of the CPUs and also there wasn't a technical reason for doing that.

User avatar
mpattonm
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 502
Joined: Mon Oct 21, 2002 8:52 am
Location: Czech republic
Contact:

Re: Falcon CPU

Post by mpattonm »

ctirad wrote:
mpattonm wrote:I wonder is there any real difference between Motorola made CPUs badged SC414230FE16 for Falcon and generic countepart MC68030FExx, provided that they are in same TQFP packaging?
I mean can Falcon board be fitted with such generic CPU?
Afaik, It was never proven by a real experiment, but the chips are most probabaly the same.
In early 90. Atari was not in position to afford any customisation of the CPUs and also there wasn't a technical reason for doing that.
My thoughts, exactly.

User avatar
mpattonm
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 502
Joined: Mon Oct 21, 2002 8:52 am
Location: Czech republic
Contact:

Re: Falcon CPU

Post by mpattonm »

By the way, here is the ultimate answer to my own question: YES, both CPUs are idential and interchangeable.
Everything working nominal with generic Motorola CPU.
Last edited by mpattonm on Fri Sep 21, 2018 5:52 pm, edited 1 time in total.

ctirad
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 304
Joined: Sun Jul 15, 2012 9:44 pm

Re: Falcon CPU

Post by ctirad »

:cheers:

User avatar
mrbombermillzy
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 303
Joined: Tue Sep 13, 2016 9:24 am

Re: Falcon CPU

Post by mrbombermillzy »

Great news! 25 years later we know for sure! lol

Well done! :cheers:

User avatar
qq1975b
Atari God
Atari God
Posts: 1110
Joined: Tue May 15, 2012 9:15 am
Location: Barcelona

Re: Falcon CPU

Post by qq1975b »

I have a Falcon with a replaced CPU with a M68030 and it works perfectly well.
Trying to learn...

Post Reply

Return to “Hardware”