F030 RTC/NVRAM replacement kit

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

Post Reply
User avatar
whiskey
Atariator
Atariator
Posts: 21
Joined: Sun Mar 04, 2018 11:36 pm

F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by whiskey »

I was lucky enough to get the last kit Black Cat Hardware had in stock for my 1993 vintage falcone, works nicely.
However, I managed to get hold of another falcon last month. Added 68882, installed IDE2CF, and the last item on the list is the RTC/NVRAM. I wrote to Black Cat but he responded he hasn't got any more of the kits. The question now is, is there a comparable kit on sale somewhere? I checked out exxos but his web says there was an issue of sorts with his kit that required soldering a wire somewhere to the motherboard if I remember correctly and I'd like to avoid such a solution if at all possible.
Any suggestions where to look? Thanks a lot.
User avatar
alexh
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2808
Joined: Wed Oct 20, 2004 1:52 pm
Location: UK - Oxford
Contact:

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by alexh »

They are effectively free. You go to the MAXIM website and register with a non webmail (gmail/hotmail) email address. Then ask for some free samples. They'll send you 2 of each compatible NVRAM batteries. Even international postage is free.

[Edit: That said I don't seem to be able to find the samples option anymore]

They are £8 on RSOnline and you might want to get a low-profile socket so you can change it again in the future. Make sure it is low-profile or you won't be able to add the shielding back.
User avatar
alexh
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2808
Joined: Wed Oct 20, 2004 1:52 pm
Location: UK - Oxford
Contact:

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by alexh »

Exxos has made his own but they are 5x the price

https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/#0089
czietz
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1288
Joined: Tue May 24, 2016 6:47 pm

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by czietz »

alexh wrote: [Edit: That said I don't seem to be able to find the samples option anymore]
I suppose this is what happens when this system is consistently abused.
User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12939
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by wongck »

Whoa Luckily I got mine couple of years back.
I really wanted a sample to test to see if it works on my Falcon. :wink:

It's probably some new Trump policy not permitting high-tech chips being shipped off to some faraway land ( e.g. Nebraska) for National Security sake.
My Stuff: FB/Falcon CT63 CTPCI ATI RTL8139 USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list
mikro
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 2231
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Kosice, Slovakia
Contact:

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by mikro »

wongck wrote:Whoa Luckily I got mine couple of years back.
I really wanted a sample to test to see if it works on my Falcon. :wink:
Actually his RTC kit has one (minor) issue -- if you happen to have the protective foil missing on your keyboard, you risk short-circuiting the RTC pins and Falcon wont even power on. Yup, learned the hard way, so be careful everyone (fortunately nothing got damaged).
User avatar
leech
Atari God
Atari God
Posts: 1322
Joined: Tue Dec 01, 2015 3:26 pm

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by leech »

mikro wrote:
wongck wrote:Whoa Luckily I got mine couple of years back.
I really wanted a sample to test to see if it works on my Falcon. :wink:
Actually his RTC kit has one (minor) issue -- if you happen to have the protective foil missing on your keyboard, you risk short-circuiting the RTC pins and Falcon wont even power on. Yup, learned the hard way, so be careful everyone (fortunately nothing got damaged).
The exxos one or the Black Cat one? I could never get the Black Cat one to work, yet it worked with one I ordered online just fine (after I had socketed it), and it worked fine with the one on Exxos' site. So not sure what was up with the other one. Falcon would boot just fine, but it would never save the settings
Atari 8Bits: 800xl, 600xl, XEGS, 800, 130xe, 130xe (VBXE, U1MB, Stereo POKEY)
Atari STs: 1040STf (broken shifter), 1040STe, Mega STe, TT030, Falcon (CT60e, SuperVidel)
User avatar
mfro
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 856
Joined: Thu Aug 02, 2012 10:33 am
Location: SW Germany

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by mfro »

leech wrote:... I could never get the Black Cat one to work, yet it worked with one I ordered online just fine (after I had socketed it), and it worked fine with the one on Exxos' site. So not sure what was up with the other one. Falcon would boot just fine, but it would never save the settings
When I got my Falcon a years ago (with dead battery, of course), I ordered 10 DS12887 on *ebay* from China and inserted a low-profile socket.

From that said 10 chips only one (the last one in the packet, of course, just to make matters more thrilling) could be made to work. With the others, the Falcon didn't even boot.

Apparently there are bad chips on the market. Unfortunately, you can't tell before you try. And once you tried, the battery lifetime starts to count down (as the initial startup connects the battery). Not much chance to do clean QA testing for vendors.
User avatar
alexh
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2808
Joined: Wed Oct 20, 2004 1:52 pm
Location: UK - Oxford
Contact:

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by alexh »

Buy direct from Maxim and avoid this
mikro
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 2231
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Kosice, Slovakia
Contact:

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by mikro »

leech wrote:The exxos one or the Black Cat one?
Black Cat.
stormy
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 775
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by stormy »

I have both the black cat and Exxos models. The Exxos one was losing its time constantly so I'm using the black cat one without issues.
Falcon CT60e 060 - 256mb ram - Phantom bus and DSP accelerated // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - ATI Mach64 2mb
User avatar
kodak80
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 628
Joined: Sat Nov 09, 2013 12:05 am
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by kodak80 »

mzry wrote:I have both the black cat and Exxos models. The Exxos one was losing its time constantly so I'm using the black cat one without issues.
I had the same issue with the Exxos RTC and he took it back and found it was faulty. He sent me a replacement and covered my postage costs. New one works fine. I think he had a bad batch. I would contact him and let him know.
Atari STF Remake H4 | Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Greaseweazel, Kryoflux & Supercard Pro Flux boards | MiniCosmosEx
Creator of the Atari ST Review magazine archive: https://www.chillichai.com/atari-st-review
User avatar
leech
Atari God
Atari God
Posts: 1322
Joined: Tue Dec 01, 2015 3:26 pm

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by leech »

mfro wrote:
leech wrote:... I could never get the Black Cat one to work, yet it worked with one I ordered online just fine (after I had socketed it), and it worked fine with the one on Exxos' site. So not sure what was up with the other one. Falcon would boot just fine, but it would never save the settings
When I got my Falcon a years ago (with dead battery, of course), I ordered 10 DS12887 on *ebay* from China and inserted a low-profile socket.

From that said 10 chips only one (the last one in the packet, of course, just to make matters more thrilling) could be made to work. With the others, the Falcon didn't even boot.

Apparently there are bad chips on the market. Unfortunately, you can't tell before you try. And once you tried, the battery lifetime starts to count down (as the initial startup connects the battery). Not much chance to do clean QA testing for vendors.
I got lucky, mine worked right away. It was the Black Cat adapter board that didn't work, but since I'd already put in the low profile socket when I got the DS12887 it was working fine. I don't know if I paid much attention to if the clock was losing time, I wanted to get ntp set up :P
Atari 8Bits: 800xl, 600xl, XEGS, 800, 130xe, 130xe (VBXE, U1MB, Stereo POKEY)
Atari STs: 1040STf (broken shifter), 1040STe, Mega STe, TT030, Falcon (CT60e, SuperVidel)
guus.assmann
Atari freak
Atari freak
Posts: 73
Joined: Tue Dec 13, 2005 10:34 pm
Location: Ede Netherlands

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by guus.assmann »

Hello,
A short while ago, I replaced the RTC on 4 Falcons. The RTC's came from Mouser and were sure to be new and good.
But on 2 boards they didn't work, the boards would not boot with the new Clock.
When the old IC was put back, it worked just fine again.
However, a solution was found.
The Falcon was booted with the old clock and a diagnostics cartridge.
Then, the RTC was pulled from the socket and a new RTC was inserted, computer still on.
Next, the RTC test from the diagnostics was started. And sure enough, the chip passed the test and the clock was running.
After this procedure, the Falcon boots ok. This was done with 2 diferent computers and 3 clock chips.
BR/
Guus
Guus Assmann
User avatar
leech
Atari God
Atari God
Posts: 1322
Joined: Tue Dec 01, 2015 3:26 pm

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by leech »

Yikes! By the way 'falcon didn't boot' sometimes is because it is trying in RGB mode, if I recall. Pretty sure someone will correct me on that. But there was a disk image that I saved to floppy that was supposed to clear the nvram so it would have a safe default.
Atari 8Bits: 800xl, 600xl, XEGS, 800, 130xe, 130xe (VBXE, U1MB, Stereo POKEY)
Atari STs: 1040STf (broken shifter), 1040STe, Mega STe, TT030, Falcon (CT60e, SuperVidel)
Rustynutt
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 825
Joined: Wed Mar 21, 2012 7:38 am
Location: Oregon

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by Rustynutt »

So, with fading eyesight, and having experienced killing one Falcon since 1992, have an alternative, if a bit crude idea, to replace the NVRAM on two of my Falcons that are in Mark X cases.
As clearance won't be an issue, thinking I should be ok to just piggy back solder the new chip atop the old one, clipping the power to the old chip from the MB, and connecting to the replacement chip.

Am I not seeing things clearly?
User avatar
alexh
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2808
Joined: Wed Oct 20, 2004 1:52 pm
Location: UK - Oxford
Contact:

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by alexh »

The height of the RTC/NVRAM part might preclude this
Rustynutt
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 825
Joined: Wed Mar 21, 2012 7:38 am
Location: Oregon

Re: F030 RTC/NVRAM replacement kit

Post by Rustynutt »

alexh wrote:The height of the RTC/NVRAM part might preclude this
The Mark X has quite a bit of headroom.
Post Reply

Return to “Hardware”