PAK68/2 PCB Project ...

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by joska »

frank.lukas wrote:... if nothing else goes, simple send me the Board !
I might just have to do that. Tried the PAK in my second Mega (just to be sure) with the same result. I will dig out the logic analyser tonight or tomorrow night and try to figure out where it stops.
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by joska »

frank.lukas wrote:Maybe U12_24 is for KAOS TOS (TOS1.04) in four Eproms on the PAK68/2. I don´t know ...
I tried to boot with no U12 at all, with either KAOS or 2.06 on the motherboard. No success. I don't think my problem is related to the ROMs at all. Maybe my CPU is dead?
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1946
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by frank.lukas »

joska wrote:Maybe my CPU is dead?
I hope so ...

Here in Germany there are new MC68020-20Mhz CPUs by Kessler for 30,- Euro.

-> http://www.kessler-electronic.de/Suche/ ... vl=MC68020
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE
User avatar
DarkLord
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 4467
Joined: Mon Aug 16, 2004 12:06 pm
Location: Prestonsburg, KY - USA
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by DarkLord »

frank.lukas wrote:Fact is that the PAK68/2 or the PAK68/3 need on the Mainboard a TOS 1.0x to switch to the 32bit TOS 2.06 (TOS 3.06 on the PAK68/3) on the PAK68/2 ...
I'm pretty sure I can verify this - when I was going through the installation process on my STacy with the Pak68/3 board,
I had to leave the original TOS 1.04 ROMs in place for the board to boot up.

Also, the "fall back" compatibility mode requires that they be there, since it uses them. :)
Welcome To DarkForce! http://www.darkforce.org "The Fuji Lives.!"
Atari SW/HW based BBS - Telnet:darkforce-bbs.dyndns.org 520
User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1946
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by frank.lukas »

There are a 68000 Switch -> http://www.skulimma.de/PAK68_2.html
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE
User avatar
DarkLord
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 4467
Joined: Mon Aug 16, 2004 12:06 pm
Location: Prestonsburg, KY - USA
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by DarkLord »

Nice. At least it's available for anyone who can build it.
Welcome To DarkForce! http://www.darkforce.org "The Fuji Lives.!"
Atari SW/HW based BBS - Telnet:darkforce-bbs.dyndns.org 520
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by joska »

joska wrote:I will dig out the logic analyser tonight or tomorrow night and try to figure out where it stops.
Interesting... There's activity on the DTACK, RW and address lines for about 150ms, then it stops. So the CPU is running, but halts/crashes at some point before the screen is initialised. Since it's running that long it suggests that the GALs are functional, and that it has indeed started to run TOS. Probably the PAK TOS, because removing the motherboard TOS chips did not make a difference.
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1946
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by frank.lukas »

I have a faulty MC68020 CPU at home. With this CPU my PAK68/2 boots up with a white Screen and bombs up ...

Try a another CPU.

... if all else fails, send me the card !
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE
User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1946
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by frank.lukas »

I provide the board so as you can see it in the pictures ...
patch_hinten_klein.jpg
patch_vorne_klein.jpg
Patchlist:

- IC4 /ROMSEL Pin10 to IC6 Pin20
- IC4 A1 Pin23 to 68000 CPU Pin29 A1
- IC6 /Berr00 Pin22 to 68000 CPU Pin22 /Berr00
- IC3 (FPU) Pin44 D23 to 68000 CPU Pin62 (D7) or to 68020 CPU Pin_L5 (D23)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by joska »

frank.lukas wrote:Try a another CPU.
I only have one.
frank.lukas wrote:... if all else fails, send me the card !
One last thing before I do that - you are using 27C512 EPROMs, right? Could you send me the four images you are using so I can test that as well? The image I've split is working fine with emulators and on real (68000) hardware, so it *should* be OK but you'll never know...
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1946
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by frank.lukas »

Try my german TOS 2.06 Eproms for a Test ...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by joska »

Didn't make any difference I'm afraid. Maybe I'll order a new CPU for testing. And maybe another PAK-card if you have any left... I'll get back to you.
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1946
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by frank.lukas »

Send me the Board with CPU and Eproms before you buy anything ...
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by joska »

frank.lukas wrote:Send me the Board with CPU and Eproms before you buy anything ...
Thanks, I will probably end up doing that. However, I think I want another one for my second Mega, so if you still have any PAK-cards left please reserve one for me :)

Tonight I will have a final look at the board before sending it to you (unless I find the problem that is!).
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1946
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by frank.lukas »

I have at the moment five PCBs left, so when I send your Card back I put a new PCB in the package.
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE
guus.assmann
Atari freak
Atari freak
Posts: 73
Joined: Tue Dec 13, 2005 10:34 pm
Location: Ede Netherlands

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by guus.assmann »

Hello joska,

I have observed the same behavior.
Some activity and then nothing.
But now, both cards are working. Again, I'd done the same and bought a 2nd card from Frank.
Both are working now.
I put a Tos 2.06 card in my MegaST. The PAK68 sits on top of this card.
It boots fine, either with J3 jumper removed or installed.
Looks like a TOS is needed in the board for the PAK68 to be able to boot.
The link in this thread also suggests this.
I'll test some more and inform of the findings.
BR/
Guus
Guus Assmann
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by joska »

guus.assmann wrote:I have observed the same behavior.
Some activity and then nothing.
But now, both cards are working. Again, I'd done the same and bought a 2nd card from Frank.
Both are working now.
Very interesting! Can you post more details? Do you have TOS-ROMs on the PAK? Which JED-files did you program the GALs with? How are the jumpers set?
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
User avatar
mfro
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 856
Joined: Thu Aug 02, 2012 10:33 am
Location: SW Germany

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by mfro »

joska wrote:...I really don't understand this. How does the motherboard TOS boot/start TOS 2.06? AFAICS an unpatched TOS 1.04/1.02/1.00 won't even start on the 020 since it's not aware of the 020 stackframe size
That's probably the "bootstrap" when the first two longwords of (board) ROM are mapped to address 0 and 4 that get*s 'reused' by the PAK.
User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1946
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by frank.lukas »

vorne_klein.jpg
At my Setup I have TOS 1.04 on the Mega ST4 Mainboard and in the CPU Socket is the PAK68/2 with TOS 2.06 in 4x 27C512 Eproms on the PAK.

GALs U4, U5, U6 and U12_21

JP1 - no set
JP2 - set
JP3 - set
JP4 - no set (FPU is present)
JP5 - no set (FPU Clock from Quarz)
JP6 - set (16Mhz FPU Clock)
JP7 - 1-2 and 3-4 set
JP8 - 2-3 set
JP9 - 2-3 set
JP10 - 2-3 set
JP11 - 2-3 set
JP12 - 1-2 set
JP13 - set
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by joska »

I have almost the exact same setup and settings, the only difference is that I have KAOS on the motherboard instead of TOS. So there's most likely a fault with either the board or some component(s).
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
guus.assmann
Atari freak
Atari freak
Posts: 73
Joined: Tue Dec 13, 2005 10:34 pm
Location: Ede Netherlands

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by guus.assmann »

Yesterday evening, I did spend a little time in testing.
Both Tos2.06 in a special board, but also Tos1.04 in the sockets do allow the PAK68 to start.
No Tos means that PAK68 will not start at all.
The jumper setting is a Frank has written.
And now I also see why the FPU doesn't work. JP4 is set.

There's no difference with JP3, set or not, same result.
Also the same results when I run Gembench 4.03.

One more thing I found, but I've only tested on one board so far.
PAK68/2 doesn't like the Blitter. However it does work reliably, as in it boots and starts / runs a program.
The only thing is that no character can be read. It's either a strange letter or a black box.

For Rom's, try the attached ones. They work for me.
I use 4 Eproms, 27C512 with 45nS access time.
Next I'll try to get an English Tos in there, to match the QWERTY layout on my KB.
And I also want switchable TOS.
BR/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Guus Assmann
guus.assmann
Atari freak
Atari freak
Posts: 73
Joined: Tue Dec 13, 2005 10:34 pm
Location: Ede Netherlands

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by guus.assmann »

Finally, I started reading the article again. As I should have done better from the start.
On some point it clearly states that the Roms on the board are needed to fetch the reset vector.
And the JP2 will determine what's used. When it's connecting 1-2, then the PAK68 (ep)roms are used.
No jumper on JP2 means the TOS in the MB is used.

Also, if you have (ep)roms on the PAK68 that are fast enough, JP8 to JP11 can be jumperd on 1/2.
Then the CS is not connected to GND and the (ep)roms are deactivated when not selected. This lowers current consumption.
BR/
Guus Assmann
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by joska »

guus.assmann wrote:And the JP2 will determine what's used. When it's connecting 1-2, then the PAK68 (ep)roms are used.
No jumper on JP2 means the TOS in the MB is used.
I believe I've tried every combination possible here :) TOS 1.02, 1.04, KAOS and 2.06 on the motherboard, JP2 set and not set... The PAK does not boot on any of these.
guus.assmann wrote:Also, if you have (ep)roms on the PAK68 that are fast enough, JP8 to JP11 can be jumperd on 1/2.
Tried this too.

I'm pretty sure now that there is a hardware error with my PAK. Either the PCB or one of the components.
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4730
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by joska »

guus.assmann wrote:I use 4 Eproms, 27C512 with 45nS access time.
I'm using 70ns 27C512 EEPROMs. Maybe too slow for 16MHz access? I wouldn't think so though. Also, my PAK doesn't boot from the motherboard TOS either.
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64
User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1946
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: PAK68/2 PCB Project ...

Post by frank.lukas »

150ns would be fine ...

I use 120ns Eproms !
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE
Post Reply

Return to “Hardware”