MiSTery core

https://github.com/mist-devel/mist-board/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

User avatar
goran
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 102
Joined: Sat Feb 27, 2016 4:17 pm

MiSTery core

Post by goran »

Anyone compiled MiSTery core?
It's in gyurcos repo: https://github.com/gyurco/MiSTery

Best regards,
Goran
Best regards,
Goran
jamesrc
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 159
Joined: Fri Aug 12, 2005 11:33 pm
Location: Austin, TX, USA
Contact:

Re: MiSTery core

Post by jamesrc »

Looks like this is the ongoing ST work (as mentioned in my thread about ST demos, below).

I also figure that if he wanted anyone playing with it right now, he'd say so, so I'm leaving it alone. ;)
slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1877
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: MiSTery core

Post by slingshot »

It's work in progress, but will released soon. Needs a firmware upgrade anyway.
User avatar
DrOG
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 734
Joined: Sun Jul 31, 2016 8:23 pm
Location: Gyula, Hungary

Re: MiSTery core

Post by DrOG »

Thanks for the effort to everyone who is still improving MiST on firmware/core level! :cheers:
sebdel
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 234
Joined: Fri Dec 30, 2005 9:29 am

Re: MiSTery core

Post by sebdel »

slingshot,
It's amazing what you and Till are doing for the ST core right now. I see you are targetting tricky demos like closure or Froggies over the Fence that needs crazy accurate emulation of basically everything, but there are also older demos that won't start because of RAM size miscalculation. I'm sorry I don't have specific examples in mind right now, but do you plan to support 1MB or even 512KB setup on this core?

Bonus question, is there any way to reward you for your work?
slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1877
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: MiSTery core

Post by slingshot »

512K-1M-2M settings were there in the firmware and the original core since the beginning, just they were disabled for some reason. I've re-enabled them silently :)

I've spent way too much free time (and work time, too, just don't tell my employee) on this to have some realistic compensation. So it is the best to let it a hobby which I do until I enjoy it or found interesting. But thanks for thinking about that.
jamesrc
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 159
Joined: Fri Aug 12, 2005 11:33 pm
Location: Austin, TX, USA
Contact:

Re: MiSTery core

Post by jamesrc »

slingshot wrote:512K-1M-2M settings were there in the firmware and the original core since the beginning, just they were disabled for some reason. I've re-enabled them silently :)

I've spent way too much free time (and work time, too, just don't tell my employee) on this to have some realistic compensation. So it is the best to let it a hobby which I do until I enjoy it or found interesting. But thanks for thinking about that.
It may not be fully rewarding you for your efforts, but if you set up a tip jar, I'd be at the front of the line to chip in.
User avatar
MasterOfGizmo
Atari God
Atari God
Posts: 1343
Joined: Fri Feb 08, 2013 12:15 pm
Contact:

Re: MiSTery core

Post by MasterOfGizmo »

The 512k to 2mb settings were never really correct. The mmu was always configured by tos as it would be for 4mb. This was more like a set of defective chips in a 4mb setup with only 512k working properly.

This needs some more thinking so that the ram behaves like the different ram configurations on a real ST incl. the different mmu configurations so the initial ram test configures the mmu appropriately.

This may be totally irrelevant and no software may ever notice that... but this is imho needed for a 'perfect' ST replica.
MIST board, FPGA based Atari STE and more: https://github.com/mist-devel/mist-board/wiki
slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1877
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: MiSTery core

Post by slingshot »

Here the MMU config registers are implemented as in the original STe. That has a bit of difference from the ST, because bit 0 and 1 are not used. But I didn't see any problem with <4 MB modes.
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 936
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: MiSTery core

Post by DanyPPC »

For me this core has syncho screen problems respect old MiST core for ST.

It doesn't display even on a PAL monitor 8833mk2.
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 936
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: MiSTery core

Post by DanyPPC »

Ok, it works on YPbPr in 50i mode (scandoubler_disable=1) = Stable image.

How to rename the games dir ? (mistery or what ?)
slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1877
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: MiSTery core

Post by slingshot »

Currently it goes to the root dir only.
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 936
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: MiSTery core

Post by DanyPPC »

Ok, so this core on my video setup hates 50p (progressive mode) :)
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 936
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: MiSTery core

Post by DanyPPC »

What differenze there is in this core between 50i and 50p mode ?
Why does the core prefer 50i mode (at least on my display) ?

Thanks Slingshot for your attention.
slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1877
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: MiSTery core

Post by slingshot »

DanyPPC wrote:What differenze there is in this core between 50i and 50p mode ?
Use of the scandoubler (and separate sync in scandoubled mode, composite in 15kHz).
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 936
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: MiSTery core

Post by DanyPPC »

Ah, ok. Now I undestand.
slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1877
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: MiSTery core

Post by slingshot »

DanyPPC wrote:Ah, ok. Now I undestand.
From the pinout of the monitor in this topic:
http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?f=15&t=17498
I assume you need different cables for composite/separate sync.
And I don't understand how this monitor could work in 31 kHz (the 50p mode - scandoubler enabled), it's 15kHz only.
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 936
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: MiSTery core

Post by DanyPPC »

I refer to my LCD Samusung display wired to MiST via YPbPr/Component cable.

Old Atari ST core works well in 50p/60p mode.
MiSTery accept only 50i mode, but for now is more compatible with some games.
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 936
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: MiSTery core

Post by DanyPPC »

MiStery is superb, but Super Hang-On has always graphic glitches.

Anyway, thanks for this fantastic Atari ST core :cheers:


EDIT: Is it possible to simulate jagpad to play R0X Zero (STE) ?
slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1877
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: MiSTery core

Post by slingshot »

DanyPPC wrote: EDIT: Is it possible to simulate jagpad to play R0X Zero (STE) ?
Yes, adding the STe control port is planned.
breiztiger
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 267
Joined: Sun Sep 20, 2009 6:54 am
Location: FRANCE

Re: MiSTery core

Post by breiztiger »

hi

is there someone try to port this core to MiSTer ? :?:
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 936
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: MiSTery core

Post by DanyPPC »

slingshot wrote:
DanyPPC wrote: EDIT: Is it possible to simulate jagpad to play R0X Zero (STE) ?
Yes, adding the STe control port is planned.
WoW ! Great news !
NONETE
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Fri Jul 12, 2019 5:49 pm

Re: MiSTery core

Post by NONETE »

DanyPPC wrote:MiStery is superb, but Super Hang-On has always graphic glitches.

Anyway, thanks for this fantastic Atari ST core :cheers:


EDIT: Is it possible to simulate jagpad to play R0X Zero (STE) ?
Try this version of Super Hang On:

https://atari.8bitchip.info/SCRSH/suphng.html

Tell me if have no graphic glitches, please
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 936
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: MiSTery core

Post by DanyPPC »

Same problems, only Steem emulator on PC plays the game without graphic errors.

Anyway game is playable, and it's most important part :wink:
User avatar
fury23
Atari nerd
Atari nerd
Posts: 44
Joined: Sun Jan 10, 2016 2:08 pm

Re: MiSTery core

Post by fury23 »

NONETE wrote:
DanyPPC wrote:MiStery is superb, but Super Hang-On has always graphic glitches.

Anyway, thanks for this fantastic Atari ST core :cheers:


EDIT: Is it possible to simulate jagpad to play R0X Zero (STE) ?
Try this version of Super Hang On:

https://atari.8bitchip.info/SCRSH/suphng.html

Tell me if have no graphic glitches, please
It seems that Super Hang On on latest version of MiStery don't have graphic glitches.
Post Reply

Return to “MiST”