[Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

https://github.com/mist-devel/mist-board/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

Post Reply
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 874
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

[Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by DanyPPC »

https://github.com/mist-devel/mist-bina ... es/amstrad

I'd like to thank Freemac and Sorgelig for the new update r005.8.16.3 of this great Amstrad CPC Core.
Now Commando is playable without graphix scroll bug !

Tested with success many games in order the excellent demo Batman Forever.

Now the core is near perfect. Good job guys !
:cheers:
arty
Atari freak
Atari freak
Posts: 58
Joined: Mon Dec 11, 2017 10:49 am

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by arty »

Good news!
Amstrad CPC is very underrated 8bit computer on Z80. From hardware side, CPC is superior to well known Speccy in UK.
Modern CPC demos are powerful enough to take this platform seriously( Amstrad CPC 6128 ).
Prehistorik II, Gryzor , Renegade, Trantor, Lemmings, Bubble Bobble, Savage, Megablasters and other popular games are quite better than ZX Spectrum versions.

There is SymbOS Z80 Multitasking Based Operating System for Amstrad CPC:
Image

Is multitasking realisable on an 8bit machine for "daily business"?

Changes in amstrad_180726_r005.8.16.3 core:
WAIT_n generator seems pass quick good plustest.dsk instruction timing test (except ED B1/B9 that is not implemented in T80)
+ PhX is quite nice using options WAIT_n:slow VGA:vram72Hz.
+ Logon's run - 2D meets the aging bits still passing with options : WAIT_n:slow VGA:scandb50Hz
Thanks Sorgelig to get me back on this project :)

+ Pinball Dreams OK

+ OSD options : VGA:vram72Hz|scanlines72Hz|scandb50Hz (scanlines does turn back into an option, as asked by DanyPPC)

+ commando

Well done Renaud Helias and Sorgelig!

Thanks DanyPPC for good news :cheers:
…………ıllıllı just a friend ıllıllı…………
User avatar
vebxenon
Atari God
Atari God
Posts: 1016
Joined: Fri Apr 24, 2015 12:10 pm

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by vebxenon »

DanyPPC wrote:https://github.com/mist-devel/mist-bina ... es/amstrad

I'd like to thank Freemac and Sorgelig for the new update r005.8.16.3 of this great Amstrad CPC Core.
Now Commando is playable without graphix scroll bug !

Tested with success many games in order the excellent demo Batman Forever.

Now the core is near perfect. Good job guys !
:cheers:
Great news! :cheers: :cheers: :cheers: Thanks very much to Freemac and Sorgelig :D
Just a computer and videogame lover :)

- Atari Jr 2600 clone
- Atari 7800 Peritel
- Atari XEGS
- Atari Lynx II
- Atari Jaguar
- MiST Board
User avatar
DrOG
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 731
Joined: Sun Jul 31, 2016 8:23 pm
Location: Gyula, Hungary

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by DrOG »

:cheers: Thanks to all the people who are involved in this project!!! :cheers:
RobeInie
Atari User
Atari User
Posts: 32
Joined: Thu Mar 16, 2017 11:11 pm

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by RobeInie »

Thanks Renaud and Sorgelig !

Commando is one of my favourite games on CPC ,
Great update , and nice work
Sorgelig
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 6348
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by Sorgelig »

arty wrote: WAIT_n generator seems pass quick good plustest.dsk instruction timing test (except ED B1/B9 that is not implemented in T80)
i don't know what you are talking about, but i've fixed it some time ago already. ZEXALL test is fully passed.
arty
Atari freak
Atari freak
Posts: 58
Joined: Mon Dec 11, 2017 10:49 am

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by arty »

Sorgelig wrote:
arty wrote: WAIT_n generator seems pass quick good plustest.dsk instruction timing test (except ED B1/B9 that is not implemented in T80)
i don't know what you are talking about, but i've fixed it some time ago already. ZEXALL test is fully passed.
Thanks for clarification. But this text from official info, that was copied by me for other users and core's chronology. Previous link at *.txt is broken now, but new one has part of same text:
https://github.com/mist-devel/mist-bina ... 8.16.4.txt
Image
Thanks for your support of MiST!
…………ıllıllı just a friend ıllıllı…………
arty
Atari freak
Atari freak
Posts: 58
Joined: Mon Dec 11, 2017 10:49 am

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by arty »

New Amstrad CPC core is Amstrad r005.8.16.5
https://github.com/mist-devel/mist-binaries/tree/master/cores/amstrad
New in this version:
+Seascape*
*support of secret graphics mode (CPC MODE 1 with rasters, 320x200 with 13 colors)
Image
The sun is rising over CPC core :D
I would like to thank all developers who made it happen! :cheers:

P.S. Another great picture, CPC pixel art from Vanity for Revision2018 party
https://cpcrulez.fr/demostestSL_beb-smile-vanity.htm
Image
Just smile!
…………ıllıllı just a friend ıllıllı…………
DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 874
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by DanyPPC »

Good news !

Many thanks :cheers:
arty
Atari freak
Atari freak
Posts: 58
Joined: Mon Dec 11, 2017 10:49 am

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by arty »

For those who have a glow of interest about Amstrad CPC platform:

Amstrad CPC Story | Nostalgia Nerd

Including interesting facts about rise of Amstrad at its best period and how CPC was born.

Sorgelig, could you kindly add your magical stuff of graphics post-processing to Amstrad CPC core on MiST as it was done by you for ZX Spectrum and C64 cores? I'm about HQ2x, CRT25% & CRT50% scanlines modes. Existing scandb50Hz is too naked truth for modern LCD monitors. IMHO, even scanlines option as addition to 50 Hz mode will be masking solution for cheap integrated upscalers in common LCDs :)
…………ıllıllı just a friend ıllıllı…………
RobeInie
Atari User
Atari User
Posts: 32
Joined: Thu Mar 16, 2017 11:11 pm

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by RobeInie »

Hello !

Yesterday I tested and played Commando very well !! thanks again for this great core,

I have seen in cpcwiki that one thing to do at this core is the tape player , to play CDT files , any news about it? Would be nice that it could work as in the Spectrum core (normal speed, fast speed...), is that the idea ?
Sorgelig
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 6348
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by Sorgelig »

arty wrote:Sorgelig, could you kindly add your magical stuff of graphics post-processing to Amstrad CPC core on MiST as it was done by you for ZX Spectrum and C64 cores? I'm about HQ2x, CRT25% & CRT50% scanlines modes.
http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?f=115&t=34126
arty
Atari freak
Atari freak
Posts: 58
Joined: Mon Dec 11, 2017 10:49 am

Re: [Update] Amstrad CPC Core now support "Commando"

Post by arty »

Sorgelig wrote:
arty wrote:Sorgelig, could you kindly add your magical stuff of graphics post-processing to Amstrad CPC core on MiST as it was done by you for ZX Spectrum and C64 cores? I'm about HQ2x, CRT25% & CRT50% scanlines modes.
http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?f=115&t=34126
Wow :o Even better than expected :D
…………ıllıllı just a friend ıllıllı…………
Post Reply

Return to “MiST”