Black screen at power up

Discuss CT60/CT63, CTPCI, SuperVidel and EtherNAT hardware here.

Moderators: Mug UK, [ProToS], lp, moondog/.tSCc., Moderator Team

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2218
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Black screen at power up

Postby calimero » Sun Jul 17, 2016 8:02 pm

Hi,
lately I experience black screen when I power on Falcon with CT63 active.
Than I need to hold reset button for few seconds and CT63 screen will appear but it will 99% frozen like on screenshot attached.
After that I reset Falcon (short press on reset button) and than it will boot normally (and I can reset it as many time as I want and it will work ok but if I turn it off and on than I will have black screen again and I need to hold reset button for few second again and than it will froze... ...entire process repeat!).


I read at http://www.powerphenix.com/CT60/english/fitting63.htm (section "RESET delay at POWER ON (mode 030 & 060)"):

"Some ATX PSU may reveal this problem with a black screen.
WORK AROUND : Use a polarized capacitor of 22uF (or more) & 10V (or more) on C7 (or replace C7 with a 47uF or more) on the F30 motherboard near the RESET push button. Be carefull with the + & - pins (+ is on left to MIDI ports)."


this looks like my problem but I never had it before (black screens) until recent and I did not change anything on my Falcon for years. I use PicoPSU and external brick rated at 110W and I have also SuperVidel installed.

Another fact: if I turn on Falcon in 030 mode and than I switch to CT63 I do not experience this problem.

---
If I should apply patch from Rodolphe site, where exactly should I add capacitor?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1401
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: Black screen at power up

Postby paul92706 » Sun Jul 17, 2016 9:01 pm

I kinda have the same problem with my TT030. At power on i get a black screen, but i have to press the Reset many times to get it to fireup. I replaced the Reset caps over at the Reset circuitry and same problem. Maybe its our PSU's Calimero!
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2218
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Black screen at power up

Postby calimero » Sun Jul 24, 2016 5:24 am

I have spare PicoPSU so I will try to replace it!
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2218
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Black screen at power up

Postby calimero » Tue Jul 24, 2018 6:44 pm

Hi,
I did not use my Falcon for sometimes and now it will not boot!!!
In attachment is screen that I get when I turn on Falcon.
- it is same in F030 and in CT63 mode
- Floppy will never spin up

What I did try so far:
- check if CT63 is sitting ok on motherboard (did not try to remove and put it back)
- replace Pico PSU with real ATX PSU (but without Floppy power cable)
- replace Dallas chip (since I have spare one and I have installed socket for it on motherboard)
- remove keyboard cable from motherboard
but without luck :(

I still have same black screen and no floppy activity.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

mikro
Atari God
Atari God
Posts: 1729
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Kosice, Slovakia
Contact:

Re: Black screen at power up

Postby mikro » Tue Jul 24, 2018 7:14 pm

Actually this doesn't look like a F030 failure to me. More like the CT63's. I would definitely suggest to test without it first.

EDIT: Ah OK, now I see the black screen photo. Still I'd try it without the CT63 first. I'm sure it's something trivial but it may be not so trivial to find it. Maybe you should make a trip to Slovakia finally. ;)

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1401
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: Black screen at power up

Postby paul92706 » Tue Jul 24, 2018 9:06 pm

Oh no! Cali your Falcon/Ct60 not working? A few days ago my falcon/ct60 was giving me issues, it was randomly fatally crashing. So what i did i lifted the ct60 and sat it down on connectors, i removed memory module clean the contacts and fired her up and no more fatal crashed!
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12462
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: Black screen at power up

Postby wongck » Tue Jul 24, 2018 11:44 pm

I just think your CT63 board is not seated level.
You can press the power input side and it will pivot up at the opposite end like a see-saw. :wink:
So see if it is pivoted, and if it is level it.
My Stuff: FB/Falcon CT63/CTPCI+ATI+RTL8139+USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2218
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Black screen at power up

Postby calimero » Wed Jul 25, 2018 6:52 am

I disasemble CT63 part by part :) until I got stock Falcon with original PSU.
Still Black screen.
Then I replace ST-Ram 16MB SIMM card (by Czuba) eith original Atari 4MB board and Falcon works!
My 16MB SIMM module die.
Possible he made all other problems (need to hold reset button when boot, ocasional freezing in CT63 mode...)
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12462
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: Black screen at power up

Postby wongck » Wed Jul 25, 2018 7:06 am

calimero wrote:Then I replace ST-Ram 16MB SIMM card (by Czuba) eith original Atari 4MB board and Falcon works!
My 16MB SIMM module die.
Possible he made all other problems (need to hold reset button when boot, ocasional freezing in CT63 mode...)


Great that you found the issue :D
Always glad that a falcon is still working, they are really getting older.
My Stuff: FB/Falcon CT63/CTPCI+ATI+RTL8139+USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2218
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Black screen at power up

Postby calimero » Wed Jul 25, 2018 7:10 am

This is great reason to visit Bratislava and to celebrate with Dunja and Beherovka! :D
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1401
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: Black screen at power up

Postby paul92706 » Thu Jul 26, 2018 6:48 pm

Congrats! Cali, in finding the fault!
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI


Social Media

     

Return to “CT60 / CT63 Area”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests