HDDriver at 060 mode

Discuss CT60/CT63, CTPCI, SuperVidel and EtherNAT hardware here.

Moderators: Mug UK, [ProToS], lp, moondog/.tSCc., Moderator Team

Kroll
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 439
Joined: Fri Mar 09, 2012 10:07 am

HDDriver at 060 mode

Postby Kroll » Sun May 27, 2018 10:06 am

Hi,
I would like ask users Atari Falcon with CT6x and external SCSI drives

I have some trouble to save image file on external SCSI HDD in 060 mode (Atari Falcon with CT63). I have very old SCSI disk It is 50 pin Seagete Barracuda 4.3 GB capacity. In 030 mode that is OK on plain TOS or MiNT/Magic.
There is a trouble in 060 mode. When try to save image to file on SCSI disk, after some time I have this in information on the screen Could not write image file (or something similar) on TOS.

On MiNT system I have this information (please look at below)
Save_image_file_on_SCSI.jpg

My basic disk is either an SD / CF card or an external IDE 3.5 inch disk, and I do not have any problem on this disk / card and everything works fine.

What do you think about it, what can be related to this problem, with the speed of the disk?
I ask Uwe but He told me :
"Maybe this is even related to the more general known SCSI/DMA issues with the Falcon, where clock patches may help."

In my falcon I have not clock patch.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4150
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: HDDriver at 060 mode

Postby joska » Sun May 27, 2018 10:13 am

Kroll wrote:In my falcon I have not clock patch.


That's why :) Stop using SCSI or start the long and tedious process of adding a clock patch that works in both 030 and 060 modes.
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1401
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: HDDriver at 060 mode

Postby paul92706 » Mon May 28, 2018 4:39 pm

Seems like you need clock patch!
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12468
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: HDDriver at 060 mode

Postby wongck » Tue May 29, 2018 2:07 am

I had used external SCSI on my Falcon with CT63, always no problem. Clock patch is on mine.
My Stuff: FB/Falcon CT63/CTPCI+ATI+RTL8139+USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

mzry
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 467
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: HDDriver at 060 mode

Postby mzry » Tue May 29, 2018 2:41 am

Kroll I recommend you build the Phantom clock patch as detailed on Mikros clock patch wiki. I was having similar issues to you even with a different clock patch installed. The Phantom one is apparently the best ever made, it also connects to the sdma which most patches don't. I would be happy to help you and share my experiences making it.
Falcon ct63e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - SCSI2SD - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64

Kroll
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 439
Joined: Fri Mar 09, 2012 10:07 am

Re: HDDriver at 060 mode

Postby Kroll » Tue May 29, 2018 8:42 am

Thank you all !

Could you give me links, because my other Falcon MB I sent to my friend and He could install clock patch, I will use CT60e there.

mzry
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 467
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: HDDriver at 060 mode

Postby mzry » Tue May 29, 2018 1:07 pm

Hi Kroll,

Here is the link:
https://mikrosk.github.io/clockpatch/
You want to make Variant 2.2 (author: Ctirad Feřtr)

I can attest that this clock patch is exceptional. I needed this once I overclocked the bus in my Falcon, other clock patches weren't good enough.
Falcon ct63e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - SCSI2SD - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64

Kroll
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 439
Joined: Fri Mar 09, 2012 10:07 am

Re: HDDriver at 060 mode

Postby Kroll » Tue May 29, 2018 4:45 pm

mzry:
Thank you very much, very interesting webpage (I did not know it) abolut all clock patch for falcon


Social Media

     

Return to “CT60 / CT63 Area”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests