HDDriver at 060 mode

Discuss CT60/CT63, CTPCI, SuperVidel and EtherNAT hardware here.

Moderators: Mug UK, [ProToS], lp, moondog/.tSCc., Moderator Team

Kroll
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 444
Joined: Fri Mar 09, 2012 10:07 am

HDDriver at 060 mode

Postby Kroll » Sun May 27, 2018 10:06 am

Hi,
I would like ask users Atari Falcon with CT6x and external SCSI drives

I have some trouble to save image file on external SCSI HDD in 060 mode (Atari Falcon with CT63). I have very old SCSI disk It is 50 pin Seagete Barracuda 4.3 GB capacity. In 030 mode that is OK on plain TOS or MiNT/Magic.
There is a trouble in 060 mode. When try to save image to file on SCSI disk, after some time I have this in information on the screen Could not write image file (or something similar) on TOS.

On MiNT system I have this information (please look at below)
Save_image_file_on_SCSI.jpg

My basic disk is either an SD / CF card or an external IDE 3.5 inch disk, and I do not have any problem on this disk / card and everything works fine.

What do you think about it, what can be related to this problem, with the speed of the disk?
I ask Uwe but He told me :
"Maybe this is even related to the more general known SCSI/DMA issues with the Falcon, where clock patches may help."

In my falcon I have not clock patch.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 4162
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: HDDriver at 060 mode

Postby joska » Sun May 27, 2018 10:13 am

Kroll wrote:In my falcon I have not clock patch.


That's why :) Stop using SCSI or start the long and tedious process of adding a clock patch that works in both 030 and 060 modes.
Jo Even

VanillaMiNT - Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1402
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: HDDriver at 060 mode

Postby paul92706 » Mon May 28, 2018 4:39 pm

Seems like you need clock patch!
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12487
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: HDDriver at 060 mode

Postby wongck » Tue May 29, 2018 2:07 am

I had used external SCSI on my Falcon with CT63, always no problem. Clock patch is on mine.
My Stuff: FB/Falcon CT63/CTPCI+ATI+RTL8139+USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

mzry
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 490
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: HDDriver at 060 mode

Postby mzry » Tue May 29, 2018 2:41 am

Kroll I recommend you build the Phantom clock patch as detailed on Mikros clock patch wiki. I was having similar issues to you even with a different clock patch installed. The Phantom one is apparently the best ever made, it also connects to the sdma which most patches don't. I would be happy to help you and share my experiences making it.
Falcon ct63e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb

Kroll
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 444
Joined: Fri Mar 09, 2012 10:07 am

Re: HDDriver at 060 mode

Postby Kroll » Tue May 29, 2018 8:42 am

Thank you all !

Could you give me links, because my other Falcon MB I sent to my friend and He could install clock patch, I will use CT60e there.

mzry
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 490
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: HDDriver at 060 mode

Postby mzry » Tue May 29, 2018 1:07 pm

Hi Kroll,

Here is the link:
https://mikrosk.github.io/clockpatch/
You want to make Variant 2.2 (author: Ctirad Feřtr)

I can attest that this clock patch is exceptional. I needed this once I overclocked the bus in my Falcon, other clock patches weren't good enough.
Falcon ct63e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb

Kroll
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 444
Joined: Fri Mar 09, 2012 10:07 am

Re: HDDriver at 060 mode

Postby Kroll » Tue May 29, 2018 4:45 pm

mzry:
Thank you very much, very interesting webpage (I did not know it) abolut all clock patch for falcon

Kroll
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 444
Joined: Fri Mar 09, 2012 10:07 am

Re: HDDriver at 060 mode

Postby Kroll » Tue Oct 23, 2018 10:29 am

I do not want to start a new thread, and my colleague who repaired me my other falcon mainboard, I will use it with CT60e, He can add such a clock patch (ver. 2.2). I would also like to use it with, for example, Cubase Audio and an external SCSI hard drive.
Does Cubase Audio with patch on 060 work properly?
Is this clock patch (ver 2.2) useful?


Social Media

     

Return to “CT60 / CT63 Area”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests