Hatari 2.1.0 has been released

A forum about the Hatari ST/STE/Falcon emulator - the current version is v2.1.0

Moderators: simonsunnyboy, thothy, Moderator Team

User avatar
troed
Atari God
Atari God
Posts: 1308
Joined: Mon Apr 30, 2012 6:20 pm
Location: Sweden

Re: Hatari 2.1.0 has been released

Postby troed » Tue Feb 13, 2018 3:43 pm

darwinmac wrote:
TonVH wrote:I have a problem with the cursor (also in previous version).

There are 2 cursors visible and neither is able to cover the whole window. I have to resize the window and then all is working as expected. Using High Sierra.

How can I solve this? Am I the only one?


Depending on your usage, the easiest method is to use Cmd-M to capture the mouse in the Hatari window. You use Cmd-M again to stop capturing the mouse in Hatari's window. I have also seen the behavior where I cannot get to the left of the ST screen without it leaving the Hatari window and being used by macOS again. You can also put Hatari into fullscreen mode if you are simply using the ST and not wanting to do anything in macOS while using Hatari.


To add to this, usually moving the mouse pointer to the edges of the emulated screen (right, left, up, down) snaps them into sync and you then only see one pointer. At least that's what I do.

(This is an issue with the SDL graphics library as far as I understand)

User avatar
Eero Tamminen
Atari God
Atari God
Posts: 1601
Joined: Sun Jul 31, 2011 1:11 pm

Re: Hatari 2.1.0 has been released

Postby Eero Tamminen » Tue Feb 13, 2018 11:10 pm

Zandig wrote:I'm on Windows 10 64 bit (1709 - 16299.214)
Using the 2.1.0 release I have to Disable Fullscreen Optimizations of HATARI in the Compatibility Tab for the GUI to function properly.
Not disabling it causes strange thing to happen when using GUI and function keys. This does not happen in previous versions. :cheers:


Please describe your issue more in detail. What means "strange things"?

Hatari release notes mention few fixes that might affect SDL window/key handling:
- Disable alt+F4 under Windows so that it doesn't close Hatari (in case alt+F4 is also used in the emulated program)
- Limit Videl widths for GLES2 SDL2 backends (if your issue is with TT/Falcon emulation)
- Handle window expose events with SDL 2.0

Zandig
Atarian
Atarian
Posts: 3
Joined: Tue Feb 13, 2018 2:22 pm

Re: Hatari 2.1.0 has been released

Postby Zandig » Wed Feb 14, 2018 1:54 pm

OK - I will try to explain.

For some added info:
- I'm using an Nvidia GTX 1080 (tried various driver versions until the latest).

- It only happens in Fullscreen,
- Starting the program in Fullscreen or switching to Fullscreen is when the problems begin.
- Starting the program in Window mode is fine.

Without disabling fullscreen optimizations under the compatibility tab of Hatari here are some examples:

Load the program in Fullscreen, or switch to Fullscreen..
Now hitting F12 to bring up the Hatari Main Menu splits the mouse cursor into one black one (which is now a stationary black cursor of the previous exact place of the cursor) and a new white/active cursor..
..The Hatari Main Menu is not displayed graphically but it is active in that if you position your white (active) mouse cursor on the correct spot on the screen and click the Hatari Main Menu will now appear..
..Click on an option and it seemingly does nothing as the graphic changes to the Hatari menu are not seen..
..However, now if you switch back to the Windows desktop using the Windows key, or ALT-TAB, and then back to Hatari you can see the changes.

In short,

If using Hatari in Fullscreen you now have to:
1) Disable Fullscreen Optimizations of HATARI in the Compatibility Tab
or
2) Keep switching back and forth between the Windows desktop and Hatari (by using either the Windows key, or ALT-TAB) and then back to Hatari to see the graphic changes of Hatari properly.

charliesgames
Retro freak
Retro freak
Posts: 16
Joined: Wed Mar 04, 2015 7:03 pm
Contact:

Re: Hatari 2.1.0 has been released

Postby charliesgames » Wed Feb 14, 2018 4:51 pm

It may be unrelated, but having just released a game using SDL2 i can suggest looking into adding proper hiDPI support for hatari. SDL2 doesn't really do this very well yet, and you need to add some extra lines to the manifest file on windows for it to work properly anyway.

Cheers
Charlie
Take a look at my games: http://www.charliesgames.com

User avatar
Eero Tamminen
Atari God
Atari God
Posts: 1601
Joined: Sun Jul 31, 2011 1:11 pm

Re: Hatari 2.1.0 has been released

Postby Eero Tamminen » Thu Feb 15, 2018 12:34 am

That would be appreciated.

None of the Hatari developers has / owns a Windows installation. Hatari Windows builds are cross-compiled on Linux.

As there are quite a few Windows users for Hatari, it really would be nice to have somebody who uses Windows and occasionally does native Windows build of Hatari sources, and who's actually able to check, debug & fix Windows specific problems.

(Personally, I've never owned Windows machine. I've sometimes been asked to fix problems in relatives' Windows machines and occasionally at work I'm forced to use Windows. I'd rather drop Hatari development, than use Windows on my free time though.)

Zandig
Atarian
Atarian
Posts: 3
Joined: Tue Feb 13, 2018 2:22 pm

Re: Hatari 2.1.0 has been released

Postby Zandig » Thu Feb 15, 2018 1:38 pm

Thank you Eero.

I just wanted to make you aware of the problem on Windows 10.
It's really no problem to disable full screen optimizations in Hatari's compatibility tab.
I appreciate your work on Hatari very much and use it often.

User avatar
npomarede
Atari God
Atari God
Posts: 1188
Joined: Sat Dec 01, 2007 7:38 pm
Location: France

Re: Hatari 2.1.0 has been released

Postby npomarede » Fri Feb 16, 2018 4:36 pm

Hi

an updated macOS version for Hatari 2.1 was released, you can get it here : http://download.tuxfamily.org/hatari/2.1.0/hatari-2.1.0_3_osx.dmg.zip

This fixes 2 issues on macOS only :
- Hatari would crash when using french language and opening the preferences windows
- The buttons "Reset" and "Don't reset" were inverted

Thanks to Troed and to Jerome Vernet for the required changes / compilation.

Nicolas

MagicMac
Atarian
Atarian
Posts: 1
Joined: Sat Feb 17, 2018 5:21 am

Re: Hatari 2.1.0 has been released

Postby MagicMac » Sat Feb 17, 2018 5:30 am

Hi,
i'm using Hatari 2.1.0 on Mac OSX 10.9.5 and it seems to work fine, no problems to mount HD images created in older versions, the only thing I miss is the option for the RTC emulation in the Preference Dialog under System. Is it brocken or is there another option to activate this ?

Thanks a lot, it is a great piece of software !!!

User avatar
Eero Tamminen
Atari God
Atari God
Posts: 1601
Joined: Sun Jul 31, 2011 1:11 pm

Re: Hatari 2.1.0 has been released

Postby Eero Tamminen » Sat Feb 17, 2018 8:02 pm

Nicolas comment above was about Mac specific GUI. It wasn't in sync with rest of Hatari. SDL UI has been working fine on Mac (SDL UI is what the Hatari developers use & test, as Mac UI doesn't work on Linux).

MagicMac wrote:i'm using Hatari 2.1.0 on Mac OSX 10.9.5 and it seems to work fine, no problems to mount HD images created in older versions, the only thing I miss is the option for the RTC emulation in the Preference Dialog under System. Is it brocken or is there another option to activate this?


Following Atari machines include RTC:
* MegaST
* MegaSTE
* TT
* Falcon

(When MegaST/STE emulation was added to Hatari, emulating RTC with ST was removed as real STs did not have that kind of RTC. There have been some external RTC HW solutions for real STs, but Hatari has never emulated those.)


Social Media

     

Return to “Hatari”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests