Screen size

A forum about the Hatari ST/STE emulator - the current version is v2.0.0

Moderators: simonsunnyboy, thothy, Moderator Team

rockyone
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 344
Joined: Thu Jan 20, 2011 8:47 pm
Location: France
Contact:

Screen size

Postby rockyone » Fri Nov 17, 2017 3:23 pm

Hello
how to have a larger screen size.
Hatari 2.00
TOS 1.62
grab0003.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Eero Tamminen
Atari God
Atari God
Posts: 1562
Joined: Sun Jul 31, 2011 1:11 pm

Re: Screen size

Postby Eero Tamminen » Sat Nov 18, 2017 9:46 pm

Build Hatari with SDL2 as with SDL2, Hatari's can scale window to any size.

If you've built Hatari with SDL1, one option is to run your program under Falcon emulation, that supports scaling the output by an integer value.

rockyone
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 344
Joined: Thu Jan 20, 2011 8:47 pm
Location: France
Contact:

Re: Screen size

Postby rockyone » Tue Nov 21, 2017 3:07 pm

Eero, thanks for the answer I will try
But for programs that were not designed for Falcon ..?

User avatar
Eero Tamminen
Atari God
Atari God
Posts: 1562
Joined: Sun Jul 31, 2011 1:11 pm

Re: Screen size

Postby Eero Tamminen » Tue Nov 21, 2017 10:31 pm

For ST/STE -only programs, only options for freely scaling the window is SDL2 build of Hatari 2.x.

Note that when running ST/STE games on Falcon, they can work better if you run first a program that:
* disables 030 caches
* sets Falcon to STE bus compatibility (0xff8007 register) & 8Mhz mode (8Mhz you can force from Hatari options dialog too)

Unless they're GEM programs, you should run them from ST compatible video mode (selectable from GEM desktop).

You can also check whether there's a version of your game that has been fixed to work on Falcon etc.

Because ST/STE games don't use DSP, you can speed up Hatari Falcon emulation a lot by disabling DSP emulation from Hatari options.

And if you want TOS to boot (a lot) faster, use latest EmuTOS instead of TOS v4. While many Falcon programs need TOS v4, ST/STE programs that work from a (GEMDOS) HD, should work also with EmuTOS.

rockyone
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 344
Joined: Thu Jan 20, 2011 8:47 pm
Location: France
Contact:

Re: Screen size

Postby rockyone » Wed Nov 22, 2017 3:31 am

Thank you for all your advice

User avatar
Eero Tamminen
Atari God
Atari God
Posts: 1562
Joined: Sun Jul 31, 2011 1:11 pm

Re: Screen size

Postby Eero Tamminen » Wed Nov 22, 2017 8:22 pm

Well, best option is just to use SDL2 build of Hatari.

If you cannot build your own, e.g. Debian stable and Ubuntu 17.04 or newer distros already include one.

Or if you're on some other platform, you can use the Hatari daily builds.


Social Media

     

Return to “Hatari”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests