My primary OS and Desktop for Atari is:

Latest news in the Atari world

Moderators: Mug UK, Silver Surfer, Moderator Team

My primary OS and Desktop for Atari is: (2013)

OS: TOS
42
23%
OS: MagiC
14
8%
OS: MiNT/XaAES
28
15%
OS: MiNT/MyAES
6
3%
OS: MiNT/N.AES
3
2%
Desktop: TOS
35
19%
Desktop: Other (Ease, NeoDesk, No|Desk, MagiCDesk, no desktop...)
6
3%
Desktop: TeraDesk
17
9%
Desktop: Thing
14
8%
Desktop: Jinnee
21
11%
 
Total votes: 186

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2319
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby calimero » Fri Feb 15, 2013 11:59 pm

Hi,
here is some small poll about you favorite/primary combination of operating system and desktop on Atari in 2013 :)
- if I forgot something, please let me know.

(choose TWO things: one OS and one Desktop!)

If you use something else as primary OS/desktop, please leave a post :cheers:
Last edited by calimero on Tue Feb 19, 2013 9:50 pm, edited 3 times in total.
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
DarkLord
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 4417
Joined: Mon Aug 16, 2004 12:06 pm
Location: Prestonsburg, KY - USA
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby DarkLord » Sat Feb 16, 2013 1:19 am

This is *hard* though.

I mean consider, I have a CT60 Falcon, 40mhz 68030 STacy, Mega ST4 with an Adspeed,
and they all run different setups (of course).

So which should I choose for this survey? Perhaps you could add an option that says:

For machine #1
for machine #2
for machine #3

Or maybe subheadings like FireBee, Clones, Falcon ,TT, Mega STe/ST, stock ST,
etc,... Just a thought anyway. :)
Welcome To DarkForce! http://www.darkforce.org "The Fuji Lives.!"
Atari SW/HW based BBS - Telnet:darkforce-bbs.dyndns.org 520

User avatar
bullis1
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2301
Joined: Tue Dec 12, 2006 2:32 pm
Location: Canada
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby bullis1 » Sat Feb 16, 2013 2:00 am

Well, I have a few different machines with different setups, but for my primary machine that I use the most, its TOS all the way for maximum compatibility and ease of tinkering.
Member of the Atari Legend team

User avatar
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5215
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby simonsunnyboy » Sat Feb 16, 2013 8:35 am

I checked my Falcon 030 combination of FreeMint/XaAES and Teradesk. However a plain STE desktop setup with tOS2.06 is what I use as often on Hatari on my STE.
So it is 50:50, depending which machine I target.
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2319
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby calimero » Sat Feb 16, 2013 9:23 am

:)

I spend more times in games than on desktop but my primary OS is not TOS but rather MiNT/MyAES.

maybe I should replace "primary" with "favorite" ;)
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
krupkaj
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 297
Joined: Wed Oct 22, 2003 11:00 pm
Location: Olomouc/Czech Republic
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby krupkaj » Sat Feb 16, 2013 10:03 am

It is not so easy, actually it depend what I do. When do some DTP or programming I use MiNT/N.AES with Thing desktop on TT or Falcon, but for gaming and demo watching I go for plane TOS

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2319
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby calimero » Sat Feb 16, 2013 11:41 am

krupkaj wrote:It is not so easy, actually it depend what I do. When do some DTP or programming I use MiNT/N.AES with Thing desktop on TT or Falcon, but for gaming and demo watching I go for plane TOS

Than select MiNT/N.AES.
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
[ProToS]
Moderator
Moderator
Posts: 2242
Joined: Fri Sep 20, 2002 2:09 am
Location: Lourdes / France
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby [ProToS] » Tue Feb 19, 2013 3:26 am

I still a magic/jinnee user (magicmac and magicpc too)
I have a naes setup on one F030 but magic still preferred

for xaes/myaes/mint for the moment they still on aranym
SeeU
[ProToS]/Facebook

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 990
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby shoggoth » Tue Feb 19, 2013 8:54 am

I basically just boot TOS when reinstalling FreeMiNT/XaAES/EasyMiNT, or when fixing something in my auto folder. Apart from that, it's 100% FreeMiNT/XaAES/EasyMiNT and Thing. I love this setup, since it allows me to use proper unix tools while and still write code "the Atari way".

I'd like to use AlanH:s Gentoo stuff, but so far I haven't installed it. SpareMiNT feels a bit like a patchwork nowadays.
Ain't no space like PeP-space.

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2319
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby calimero » Tue Feb 19, 2013 9:24 am

^
should I put Gentoo in poll?

btw what you get with Gentoo anyway?
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 990
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby shoggoth » Tue Feb 19, 2013 9:47 am

calimero wrote:btw what you get with Gentoo anyway?


It's just a different distro, and I guess it could be a bit more up to date and less of a patchwork compared to Sparemint.

I doubt many people use it yet, but I think it could be a good idea to do so :) Remains to be seen though, obviously.
Ain't no space like PeP-space.

helmut
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 175
Joined: Thu Jan 07, 2010 4:30 pm

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby helmut » Tue Feb 19, 2013 9:54 am

calimero wrote:Hi,
here is some small poll about you favorite/primary combination of operating system and desktop on Atari in 2013 :)
- if I forgot something, please let me know.

(choose TWO things: one OS and one Desktop!)


I can't select XaAES as desktop :(

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2319
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby calimero » Tue Feb 19, 2013 10:09 am

helmut wrote:
calimero wrote:Hi,
here is some small poll about you favorite/primary combination of operating system and desktop on Atari in 2013 :)
- if I forgot something, please let me know.

(choose TWO things: one OS and one Desktop!)


I can't select XaAES as desktop :(

to bad: now you must select MyAES :P

just joking :) try to reload page!...
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

helmut
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 175
Joined: Thu Jan 07, 2010 4:30 pm

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby helmut » Tue Feb 19, 2013 10:31 am

I meant desktop: XaAES [x] - really!

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2319
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby calimero » Tue Feb 19, 2013 10:57 am

helmut wrote:I meant desktop: XaAES [x] - really!

you do not use desktop at all? only dropdown menu from xaaes? :)
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

helmut
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 175
Joined: Thu Jan 07, 2010 4:30 pm

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby helmut » Tue Feb 19, 2013 11:12 am

calimero wrote:
helmut wrote:I meant desktop: XaAES [x] - really!

you do not use desktop at all? only dropdown menu from xaaes? :)


Usually I have menu off. Only toswin+XaAES+stuff.

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2319
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby calimero » Tue Feb 19, 2013 11:16 am

cool :)

what should I call that kind of setup? (I will remove MagicDesk since everybody on MagiC use Jinnee...)
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

helmut
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 175
Joined: Thu Jan 07, 2010 4:30 pm

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby helmut » Tue Feb 19, 2013 11:23 am

calimero wrote:cool :)

what should I call that kind of setup? (I will remove MagicDesk since everybody on MagiC use Jinnee...)


CAF = Ctrl-Alt-Fanatic :)

User avatar
jfl
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 882
Joined: Tue Jul 18, 2006 10:55 pm
Location: Liège, Belgium
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby jfl » Tue Feb 19, 2013 7:01 pm

shoggoth wrote:
calimero wrote:btw what you get with Gentoo anyway?

It's just a different distro, and I guess it could be a bit more up to date and less of a patchwork compared to Sparemint.

Gentoo/FreeMiNT is much more up to date than EasyMiNT.
shoggoth wrote:I doubt many people use it yet,

I daresay it's the only viable solution on the FireBee. It's easy enough to integrate with the official FreeMiNT setup. But there's still a lot of things missing. And no ColdFire builds yet.
Jean-François
GEMDict – GEMClip

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2319
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby calimero » Tue Feb 19, 2013 7:09 pm

^ and FireBee come with what combination by default?

FreeMiNT/XaAES/TeraDesk ?
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
jfl
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 882
Joined: Tue Jul 18, 2006 10:55 pm
Location: Liège, Belgium
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby jfl » Tue Feb 19, 2013 7:19 pm

calimero wrote:^ and FireBee come with what combination by default?
FreeMiNT/XaAES/TeraDesk ?

Almost: FreeMiNT/XaAES + either TeraDesk or Thing 1.27/1.29 (or no desktop at all, like Helmut :D ).
Jean-François
GEMDict – GEMClip

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2319
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby calimero » Tue Feb 19, 2013 7:34 pm

jfl wrote:
calimero wrote:^ and FireBee come with what combination by default?
FreeMiNT/XaAES/TeraDesk ?

Almost: FreeMiNT/XaAES + either TeraDesk or Thing 1.27/1.29 (or no desktop at all, like Helmut :D ).

Should I really replace MagiCDesk with NoDesk? :D

btw Helmut, did you choose only one thing ? ...we had odd number of votes :D

and now somebody use TOS with some 3rd party desktop... maybe I should put KAOS in poll :D
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

helmut
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 175
Joined: Thu Jan 07, 2010 4:30 pm

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby helmut » Tue Feb 19, 2013 9:14 pm

Why not put "other" to both OS and desktop? As long as it has a small rating, it should be ok.

But I did not vote, because I can not select my combination.
Is it possible to select more than one OS/desktop? You'd need fractions (1/2, 1/4 point ..) to get a representative result in this case.

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2319
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby calimero » Tue Feb 19, 2013 9:20 pm

helmut wrote:Why not put "other" to both OS and desktop? As long as it has a small rating, it should be ok.

But I did not vote, because I can not select my combination.
Is it possible to select more than one OS/desktop? You'd need fractions (1/2, 1/4 point ..) to get a representative result in this case.

but we do not have it... because I state: primary.

another problem is that there is only 10 "slots" and I used them all. Only I can change "MagiCDesk" - should it be "other"?
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
jfl
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 882
Joined: Tue Jul 18, 2006 10:55 pm
Location: Liège, Belgium
Contact:

Re: My primary OS and Desktop for Atari is:

Postby jfl » Tue Feb 19, 2013 9:34 pm

calimero wrote:another problem is that there is only 10 "slots" and I used them all. Only I can change "MagiCDesk" - should it be "other"?

It would be better I think. There are quite a few other desktops to chose: Ease, NeoDesk, No|Desk (not sure about the spelling), Gemini...
Jean-François
GEMDict – GEMClip


Social Media

     

Return to “News & Announcements”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests