Atari TT030 and system V

Hardware, coding, music, graphic and various applications

Moderators: Mug UK, [ProToS], lp, moondog/.tSCc., Moderator Team

User avatar
mfro
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 762
Joined: Thu Aug 02, 2012 10:33 am
Location: SW Germany

Re: Atari TT030 and system V

Postby mfro » Fri Nov 06, 2015 4:41 pm

tenox wrote:Possibly..


Doubt it (I have a copy). This is a pretty generic book that was kind of the "bible" sold in thousands (if not millions) in Germany. It tries to cover all the different Unix derivatives that were on the market that time (Sys V, BSD, Xenix and all the mess), but not Sys V version 4 (= ASV). Today (and already for ASV) it's of just historic value IMHO (if at all) to get an overview of the big mess that was the Unix market before the main players (most of them still known) emerged. If you really want to code with ASV, the man pages that come with it are of more value.

Quote from another book I just happen to have on my desk:

""The different versions of the UN*X brand operating systems are numbered in a logical sequence: 5, 6, 7, 2, 2.9, 3, 4.0, III, 4.1, V, 4.2, V.2, and 4.3."

mdivancic
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 273
Joined: Fri Jan 15, 2010 11:59 pm
Location: Lyman, Maine USA

Re: Atari TT030 and system V

Postby mdivancic » Mon Feb 29, 2016 8:16 pm

Any changes with System V, it's been a while...
Mikey
Atari Falcon 030, CT-63 w/128MB @ 76MHz, 14 MB RamGizmo, SuperVidel + SvethLANa
Atari TT030, CaTTamaran, 4 MB ST-Ram, 16 MB TT-RAM, ECL2VGA
Amiga 4000T (QuickPak), OS 3.9, QuickPak 060 w/128 MB, Picasso IV, A2065, AD516
Commodore 128D, 1084S monitor, RAMLink, CMD 4.1GB Hardrive
Commodore SX-64

User avatar
tenox
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 370
Joined: Thu Apr 05, 2012 11:52 pm
Location: Sunnyvale, California
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby tenox » Mon Feb 29, 2016 10:04 pm

To be fair I actually didn't have to work on it recently. Everything that I did so far is available on http://atariunix.com/ . When I get some time I plan to make a better/bigger image, utilizing SCSI2SD ability to have multiple LUNs. Now having 256 MB RAM I will be able to build more software, possibly even never GCC :)

User avatar
SoundDoctor
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 287
Joined: Thu Nov 01, 2012 7:24 pm

Re: Atari TT030 and system V

Postby SoundDoctor » Mon Feb 29, 2016 10:40 pm

tenox wrote:To be fair I actually didn't have to work on it recently. Everything that I did so far is available on http://atariunix.com/ . When I get some time I plan to make a better/bigger image, utilizing SCSI2SD ability to have multiple LUNs. Now having 256 MB RAM I will be able to build more software, possibly even never GCC :)


Hey Tenox, how did you resolve the 256mb issue? The last I read on the Magnum thread you could get 128mb but had errors on booting System V.
TT030 4mb/16mb/1Gb, Coco. Falcon 030 Stock 14mb (Lynxman), 1Gb CF. Falcon 030 Stock 14mb (Atari) 170mb IDE. Mega 1 (mash up labelled Mega 4) 4mb (Frontier XtraRam w/ SIPPs) ICD ADSpeed ST OverScan. Mega 4 (currently dead), Mega 2, 520 STe (SIPPs), 520 STFM.

User avatar
tenox
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 370
Joined: Thu Apr 05, 2012 11:52 pm
Location: Sunnyvale, California
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby tenox » Tue Mar 01, 2016 9:39 am

I forgot about this! Never solved 256MB issue. I just install one jumper to mask half off. 128MB is still awesome. Actually anything beyond 64MB is a splurge. My first HPUX workstation in 1992 had 64MB RAM and it was considered a massive amount at that time :)

mdivancic
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 273
Joined: Fri Jan 15, 2010 11:59 pm
Location: Lyman, Maine USA

Re: Atari TT030 and system V

Postby mdivancic » Tue Mar 01, 2016 4:02 pm

Iv'e got 16 in my TT, that going to be enough? Which I could find a REBEL board.
Mikey
Atari Falcon 030, CT-63 w/128MB @ 76MHz, 14 MB RamGizmo, SuperVidel + SvethLANa
Atari TT030, CaTTamaran, 4 MB ST-Ram, 16 MB TT-RAM, ECL2VGA
Amiga 4000T (QuickPak), OS 3.9, QuickPak 060 w/128 MB, Picasso IV, A2065, AD516
Commodore 128D, 1084S monitor, RAMLink, CMD 4.1GB Hardrive
Commodore SX-64

User avatar
tenox
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 370
Joined: Thu Apr 05, 2012 11:52 pm
Location: Sunnyvale, California
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby tenox » Wed Mar 02, 2016 1:14 am

16MB is enough to run Atari Unix. Where it gets tight is if you start to compile a lot of software and with more modern GCC versions which are memory hungry. Unless you are doing this, you will be grand.

RalfItzehoe
Atarian
Atarian
Posts: 2
Joined: Mon Mar 28, 2016 2:47 pm
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby RalfItzehoe » Mon Mar 28, 2016 3:53 pm

mfro wrote:
tenox wrote:You cannot mount the /stand (boot) partition (since its bfs formatted - no driver available for Linux).


Yes. No.

I investigated this topic to the point that I understand that there are several, incompatible, versions of BFS (the original one, not BeOS).

Up-to-date Linux (Debian Jessie) contains /usr/src/linux-headers-3.16.0-4-common/include/uapi/linux/bfs_fs.h, which contains the BFS data structures as documented by Martin Hinner (http://martin.hinner.info/fs/bfs/bfs-structure.html). I assume, the bfs-module would mount /stand from the ASV-images if they had the proper format - but they haven't. The mount attempt leads to a message complaining about a wrong magic - effectively, because the byte order of the ASV ist MSB first, while the module expects LSB first.

That observation motivated me to analyse the ASV-header /usr/include/sys/fs/bfs.h from Richard's image. Funny, it contains the comment by its author:

/*
* TEMPORARY!!! Someday soon we should pad this structure
* to make it 4-byte aligned and rebuild all our boot
* filesystems. XXX.aegl
*/

The superblock and the inode structs are different from the later version documented by Martin Hinner, the struct are 2-byte aligned and the inodes have 62 (!) byte. And all data structures are in M68000 byte order.

Based on these facts, I have written a tiny tool to analyse the ASV images and to extract the files from the BFS file systems. The attached source also contains my commented version of the ASV bfs.h header.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
tenox
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 370
Joined: Thu Apr 05, 2012 11:52 pm
Location: Sunnyvale, California
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby tenox » Thu Mar 31, 2016 8:56 am

This is awesome! Thanks for doing it! I can upload to atariunix.com.

theteeth07
Atarian
Atarian
Posts: 1
Joined: Mon Apr 11, 2016 4:37 pm

Re: Atari TT030 and system V

Postby theteeth07 » Mon Apr 11, 2016 4:44 pm

I have asv on a hard drive..it no longer boots at all. Are there any utilities on floppy or other that I can run to try and "fix" the hard drive...it is recognized as a scsi device when I boot from ICD but i'm not sure what to try. I may have a tape backup but I need to check the disk out somehow?
Thanks

User avatar
mfro
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 762
Joined: Thu Aug 02, 2012 10:33 am
Location: SW Germany

Re: Atari TT030 and system V

Postby mfro » Mon Apr 11, 2016 5:55 pm

Here's an ASV boot disk. Write it to a floppy as raw image and boot from it. You might need to interrupt the boot process once the kernel comes up but it should then fallback to a shell prompt. From there, you should be able to mount the ASV partitions and do whatever is necessary to fix them.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

alexb
Atari User
Atari User
Posts: 39
Joined: Wed Apr 18, 2012 5:44 pm

Re: Atari TT030 and system V

Postby alexb » Sat Apr 30, 2016 9:18 am

theteeth07 wrote:I have asv on a hard drive..it no longer boots at all. Are there any utilities on floppy or other that I can run to try and "fix" the hard drive...it is recognized as a scsi device when I boot from ICD but i'm not sure what to try. I may have a tape backup but I need to check the disk out somehow?

Did you set the ASV boot option using BOOTCONF or a similar tool? Easy to forget about that :)

Otherwise connect the disk to a system where you can make an image copy, so the data isn't lost in case anything happens to the HDD.

User avatar
johannes
Atari nerd
Atari nerd
Posts: 45
Joined: Wed Jun 28, 2006 9:51 am
Location: Germany
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby johannes » Thu Dec 28, 2017 4:06 pm

Hi Tenox and all other ASV enthusiasts,

Last week I got hold onto a TT which was preloaded with a pretty neat MINT'98 distribution. Nevertheless, on my research advance to collecting the TT I came across the ASV Unix and wanted to see how it works on the TT (Fun fact: I live in Düsseldorf, Germany - where the TT/X Prototypes were presented at the ATARI Fair in 1990 - which I attended, too).

Thanks to your great work I managed to get Richards Image running on my TT using a SCSI2SD and a 32 GB micro SD Card (which is recognized only as 2 GB - but it was the only one flying around). Using my HP "Gecko" with HP-UX 10.20 I was able to dd the image to the card and it instantly worked.

Now I have to get the Riebl VME network adapter up and running. It works with MINT'98 but I assume I have to replace the battery and run the reconfiguration program for reprogramming the Mac Address..

Once I got that working, I will try some ports.

Keep up the good work. Thanks again!

Johannes
Image
http://www.atari-home.de
Falcon060 w/ SV & Svethlana - Firebee - TT030 - Mega STE - Mega ST4 - Mega ST2 - 1040 ST(F/M) - Lynx II - Portfolio - Sun Ultra 1/30 & SparcStation 20 - HP 9000 712/60 "Gecko"

User avatar
tenox
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 370
Joined: Thu Apr 05, 2012 11:52 pm
Location: Sunnyvale, California
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby tenox » Fri Dec 29, 2017 6:55 am

Great to hear that! Awesome that you got another TT up and running. Let us know how your experiences with ASV go. There is quite a lot of work to be done between the images. I think that Mark's image has quite bit of additional software that Richard's image doesn't have. Another unsolved mystery so far is relinking the kernel. I was not able to do it to date.

RalfItzehoe
Atarian
Atarian
Posts: 2
Joined: Mon Mar 28, 2016 2:47 pm
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby RalfItzehoe » Sun Mar 25, 2018 11:22 am

johannes wrote:Hi Tenox and all other ASV enthusiasts,

(Fun fact: I live in Düsseldorf, Germany - where the TT/X Prototypes were presented at the ATARI Fair in 1990 - which I attended, too).

Johannes


Funny - I attended this fair, too. Worked on my PHD in Aachen at that time. We applied for a development system, and obtained it shortly after. I used two SYSV4-systems throughout my thesis work, until 1994. I ported tons of software - including xnews, gnuplot, xgopher, Mosaic, LaTex, emacs, ghostscript, bash - you name it. In fact, the system enabled me to produce a thesis "without glue" (simulations, graphics, text: pure postscript), which was a first timer in our lab.

Unfortunately, the hardware is lost, and I still hope to get a working emulator sometimes.

mikro
Atari God
Atari God
Posts: 1735
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Kosice, Slovakia
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby mikro » Sun Mar 25, 2018 7:44 pm

Seeing all this success I'm pretty happy that I had made those images public nearly exactly 9 years ago! Thanks to Richard for providing his image and Mark_G for sending me his hard disk (which I had shamefully ignored for two years before imaging it). Wouldn't have imagined so much done with it.

Lesson learned: always share your knowledge and projects, others will help one day or another.

User avatar
tenox
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 370
Joined: Thu Apr 05, 2012 11:52 pm
Location: Sunnyvale, California
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby tenox » Wed Mar 28, 2018 8:24 am

mikro wrote:Seeing all this success I'm pretty happy that I had made those images public nearly exactly 9 years ago! Thanks to Richard for providing his image and Mark_G for sending me his hard disk (which I had shamefully ignored for two years before imaging it). Wouldn't have imagined so much done with it.

Lesson learned: always share your knowledge and projects, others will help one day or another.


Man thanks for doing it! We couldn't have it without you.

Some day I will come back to it and do more work. I plan to combine Mark and Richard's images in to one bigger and better image with more software and do more ports of course. Unfortunately at present I'm little pre-occupied with other projects.

User avatar
wbyte
Atari User
Atari User
Posts: 34
Joined: Mon Sep 22, 2008 10:18 pm
Location: Sofia/Bulgaria

Re: Atari TT030 and system V

Postby wbyte » Wed May 30, 2018 4:13 pm

tenox wrote:Great to hear that! Awesome that you got another TT up and running. Let us know how your experiences with ASV go. There is quite a lot of work to be done between the images. I think that Mark's image has quite bit of additional software that Richard's image doesn't have. Another unsolved mystery so far is relinking the kernel. I was not able to do it to date.

I remember that I was able to relink the kernel while trying to run ASV(Richard's image) with PAM VME network card.

User avatar
tenox
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 370
Joined: Thu Apr 05, 2012 11:52 pm
Location: Sunnyvale, California
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby tenox » Wed May 30, 2018 9:57 pm

wbyte wrote:I remember that I was able to relink the kernel while trying to run ASV(Richard's image) with PAM VME network card.


I have Riebl VME card and still cant relink it. I need to spend some more time on it.

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1401
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: Atari TT030 and system V

Postby paul92706 » Thu May 31, 2018 3:46 am

Hi guy's, i am trying to extract the diskimage (asv-mark.img) onto my scsi2sd and i am using Mac OSX Diskutils. It gives me a "RESTORE FAILURE could Not Validate Source- error 254" when i restore the image, i think somthing is wrong with the source image file (av-mark.img) does anyone have an idea what is wrong? Fyi: I re-downloaded the image file a few times to make sure it wasn't corrupted .
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
tenox
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 370
Joined: Thu Apr 05, 2012 11:52 pm
Location: Sunnyvale, California
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby tenox » Thu May 31, 2018 5:34 am

The images are good but they are not in a format expected by OSX diskutils. You need to restore it using unix dd utility in the terminal.

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1401
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: Atari TT030 and system V

Postby paul92706 » Thu May 31, 2018 7:04 am

tenox wrote:The images are good but they are not in a format expected by OSX diskutils. You need to restore it using unix dd utility in the terminal.

Hi tenox, darn i had a feeling it was the format! Thanks buddy :-)
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

mzry
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 466
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: Atari TT030 and system V

Postby mzry » Thu Jun 07, 2018 9:11 am

Hey guys, I was browsing Calimeros atari software archive and came across this:
http://milan.kovac.cc/atari/software/in ... OS/ST_UNIX

Some parts from the install.txt:

MINT - X Windows - SLIP/PPP - Chimera - Telnet - FTP
Version 1.0 (BETA) 95/04/20
Testing:
-------
This system has been tested on the following system.
1040 STe - 4M RAM, SyQuest 44, ST High
TT030 - 12M RAM, SCSI drive (external), TT High
Falcon - 4M RAM, Internal HD, ST High
Congrats:
--------
You have completed the installation. After you reboot MINT will startup
and then X-Windows will start. On the way to starting up X-Windows

---------------------------
This looks really interesting, a Mint install with Unix X windows. This might mean it could support Mint hardware drivers like Netusbee etc and will be closer to running a real Unix system on all Atari machines. Has anyone seen this before?
Falcon ct63e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - SCSI2SD - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1401
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: Atari TT030 and system V

Postby paul92706 » Tue Jun 12, 2018 8:20 pm

Hi guy's i finally managed to write the asv disk image to my SCSI2SD micro drive. Now upon bootup the system is asking me for a "Login" and "Password". I used GUEST as a Login and PASSWD for password, and No go, it is incorrect. Is there somthing i can do to bypass this or get around the Login and Password? Thanks
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
tenox
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 370
Joined: Thu Apr 05, 2012 11:52 pm
Location: Sunnyvale, California
Contact:

Re: Atari TT030 and system V

Postby tenox » Tue Jun 12, 2018 8:28 pm

paul92706 wrote:Hi guy's i finally managed to write the asv disk image to my SCSI2SD micro drive. Now upon bootup the system is asking me for a "Login" and "Password". I used GUEST as a Login and PASSWD for password, and No go, it is incorrect. Is there somthing i can do to bypass this or get around the Login and Password? Thanks


I think it's root with empty password


Social Media

     

Return to “Professionals”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests