Ati mach 64 2mb

Hardware, coding, music, graphic and various applications

Moderators: Mug UK, moondog/.tSCc., [ProToS], lp, Moderator Team

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Wed May 15, 2019 8:44 pm

All,

I have a mach32 and just acquired a mach 64 2mb and all seems to work as expected

But the mouse pointer is a small white squire with the mach 64 and works fine on all colours and resolutions, but the mouse pointer only works correct in 2 colours..

It works fine at 32k colours on my mach 32

Suggestions?
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

User avatar
dhedberg
Atari God
Atari God
Posts: 1066
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: Ati mach 64 2mb

Postby dhedberg » Wed May 15, 2019 9:06 pm

Are you running the latest drivers?
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo and feel the JOY.

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Wed May 15, 2019 9:25 pm

Yes mate
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

User avatar
dhedberg
Atari God
Atari God
Posts: 1066
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: Ati mach 64 2mb

Postby dhedberg » Thu May 16, 2019 1:18 am

Make sure you don't use a video mode that would need more than 2 MB.

I've had some troubles with the mouse cursor getting corrupt in some of the pre-configured video modes with my Mach64. I can't remember if I ever found out why, but I configured my own video modes and with them I have no problems. If you do so, you can configure a video mode with a 16:10 or 16:9 aspect ratio as well, which is nice (unless you're using an old 4:3 or 5:4 monitor that is). I'm running 1440x900 in 256 colors.
Last edited by dhedberg on Thu May 16, 2019 11:30 am, edited 1 time in total.
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo and feel the JOY.

User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1735
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: Ati mach 64 2mb

Postby frank.lukas » Thu May 16, 2019 5:59 am

What RamDAC are on the MACH64 ? Take a good picture and post it ...

What GAL are on the Nova VME ?
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Thu May 16, 2019 6:58 am

Frank,

I will try and get a picture, but its the 64 which can take a daughter card for another 2mb

ati spectra DAC
SGR * 8BKNAH01
A22AKL9548
J532KNI
MALTA

Not sure on the GAL, but I think its the lastest as I got the nova from you about a year ago
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Thu May 16, 2019 10:13 am

Dhedberg

Would it be possible for you to post your drivers and .bib files?
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

stormy
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 630
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby stormy » Thu May 16, 2019 12:09 pm

You say the Nova gal you got from Frank a year ago, do you realise that an updated gal was released for Thunder Storm compatibility?
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

User avatar
dhedberg
Atari God
Atari God
Posts: 1066
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: Ati mach 64 2mb

Postby dhedberg » Thu May 16, 2019 12:16 pm

emcclariion wrote:Would it be possible for you to post your drivers and .bib files?

I'll try to get it done and uploaded in the coming week.

mzry wrote:You say the Nova gal you got from Frank a year ago, do you realise that an updated gal was released for Thunder Storm compatibility?

Wasn't it for Lightning (USB interface) compatibility?
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo and feel the JOY.

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Thu May 16, 2019 12:31 pm

My nova works fine with lightning vme

Thanks for the upload
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

stormy
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 630
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby stormy » Thu May 16, 2019 1:29 pm

Ah yes lightning I mean. You say it works fine but you have a block mouse cursor...
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Thu May 16, 2019 1:49 pm

Yes, I don't have a issue with my mach 32
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Thu May 16, 2019 1:50 pm

Also things like click and Holden to select more than one item you cannot see
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

artik-wroc
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 132
Joined: Fri Jan 06, 2006 1:30 pm
Location: Wroclaw - POLAND
Contact:

Re: Ati mach 64 2mb

Postby artik-wroc » Thu May 16, 2019 2:44 pm

emcclariion wrote:But the mouse pointer is a small white squire...

I had something like that. After expanding memory (1MB --> 2MB, all banks), card works correctly.

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Thu May 16, 2019 3:05 pm

Yeah it works perfectly, just the mouse pointer really strange
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

Rustynutt
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 647
Joined: Wed Mar 21, 2012 7:38 am
Location: Oregon
Contact:

Re: Ati mach 64 2mb

Postby Rustynutt » Thu May 16, 2019 5:31 pm

artik-wroc wrote:
emcclariion wrote:But the mouse pointer is a small white squire...

I had something like that. After expanding memory (1MB --> 2MB, all banks), card works correctly.


This is a VRAM Card, requires a module to upgrade.
Was looking at the chipset on his card, and my other ATI M64 w/4mb, chipsets are the same.

I'd never used an ATI 32 or 64 in a TT, only on an Afterburner/Nova setup. It's been a while, recall swapping them out in this machine with no differing results. But it was just a brief test.

With Falcon TOS, there is always some caveat using other than 15/16 bit FX. Thought that likely an issue here with TT TOS, after reading a bit about the new "to me" TT hardware, might be something to look into.

BTW, the 4MB card used with the Falcon Afterburner setup was bus clocked at 20mhz no problem. 22mhz worked as well, but other issues running the Afterburner at 44mhz start to creep into the setup.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Thu May 16, 2019 6:20 pm

Cheers rusty

Just trying to find a solution, I think its driver related

But could be wrong, the card is great other wise.

Just to add the square mouse pointer will change colour sometimes
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

Rustynutt
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 647
Joined: Wed Mar 21, 2012 7:38 am
Location: Oregon
Contact:

Re: Ati mach 64 2mb

Postby Rustynutt » Thu May 16, 2019 6:41 pm

I understand :) Curious myself. Have a SuperVidel, NOVA Falcon and Milan that always a trek to get up and going. True meaning of the term "to boot up" :)

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Sat May 18, 2019 3:58 pm

Frank any ideas ?
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

User avatar
frank.lukas
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1735
Joined: Tue Jan 29, 2008 5:33 pm
Location: Germany

Re: Ati mach 64 2mb

Postby frank.lukas » Sat May 18, 2019 5:03 pm

What exactly your problem with the ATI MACH64?

You use a nova vme adapter with the OGFA GAL and a Atari TT?

Work the card with a 2 color mode right?

Work the card with a 24 bit color mode right?

Work the card with a 16bit color mode right?
fancy Atari Musik anDA Dance "Agare Hinu Harukana" 1998 ATARI http://www.youtube.com/watch?v=JX10fxb5eYE

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Sat May 18, 2019 9:47 pm

Yes I use a OGFA GAL on the TT (Tick)
Card works with 2 colour mode with a mouse pointer which is a tos pointer and click and hold selecting many icons can be seen
card works with 24bit colour, but the mouse pointer is a white square block, which is tricky to use as you cannot see the point
card works with 16bit colour but the mouse pointer is a white square block as above, but sometimes blue...

using things like zview browser are tricky as hell as you cannot see the pointer and frankly its pissing me off, even though my mach 32 does not have the colour depth as the 64 at 1024 x 768 I would rather use it
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

User avatar
dhedberg
Atari God
Atari God
Posts: 1066
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: Ati mach 64 2mb

Postby dhedberg » Sun May 19, 2019 1:48 pm

OK. Attached is a set of drivers and configurations. Copy it to your boot partition and try selecting the 1440x900 in 256 colors mode. It works fine on my Nova + Mach64 with 2MB (DRAM), I have note yet installed the new OGFA or made the hardware patches to restrict the VME address range on the Nova adapter.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo and feel the JOY.

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Sun May 19, 2019 4:07 pm

thanks I will try them ASAP
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

emcclariion
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Wed Nov 28, 2012 6:37 pm

Re: Ati mach 64 2mb

Postby emcclariion » Sun May 19, 2019 4:31 pm

Just tried them, those drivers don't like the lighting vme, I only managed to get it working in 2 colour with every thing unplugged from USB

It did attempt to load the high res but crashed
Atari TT Nova card Mach64, Lightning VME, 64MB of RAM, Mega STE 4MB, Nova mach 32 and Atari STE 4MB TOS 2.06 Netusb Ultrasatan 2, Atari Falcon 14Mb

User avatar
dhedberg
Atari God
Atari God
Posts: 1066
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: Ati mach 64 2mb

Postby dhedberg » Sun May 19, 2019 4:37 pm

Probably not the latest drivers. I haven't updated them for a while. Try replacing just the drivers with yours and try the wide screen resolution in 256 colors.
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo and feel the JOY.


Social Media

     

Return to “Professionals”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests