TT030 VGA picture quality

Hardware, coding, music, graphic and various applications

Moderators: Mug UK, [ProToS], lp, moondog/.tSCc., Moderator Team

susher
Atari freak
Atari freak
Posts: 64
Joined: Sat Oct 03, 2015 7:06 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby susher » Mon Sep 24, 2018 6:36 pm

Their web page is back.

User avatar
dhedberg
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 833
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby dhedberg » Mon Sep 24, 2018 7:21 pm

susher wrote:Their web page is back.

Good to hear!
Last edited by dhedberg on Mon Sep 24, 2018 10:34 pm, edited 1 time in total.
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo MORE.

User avatar
Atari030
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 606
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:14 am
Location: Melbourne, Australia

Re: TT030 VGA picture quality

Postby Atari030 » Mon Sep 24, 2018 10:18 pm

Has anyone tried a VGA-HDMI adapter on a TT?

User avatar
dhedberg
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 833
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby dhedberg » Mon Sep 24, 2018 10:22 pm

Atari030 wrote:Has anyone tried a VGA-HDMI adapter on a TT?

Nope, but the sampling of TT's signal will still be a problem. The picture will still be "off". The OSSC will take VGA and output HDMI and let you adjust the sampling to match the pixel clock of the TT.
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo MORE.

susher
Atari freak
Atari freak
Posts: 64
Joined: Sat Oct 03, 2015 7:06 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby susher » Tue Sep 25, 2018 6:10 pm

Atari030 wrote:Has anyone tried a VGA-HDMI adapter on a TT?


Yes, it has the same problem as other devices which sample the signal at precisely the resolution it believes it should be (rather than sampling the scan line at double the frequency and then averaging pixels), i.e. is misses most of the data in the TT's output as it's stuffed in the first two thirds of the scan line.

User avatar
Atari030
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 606
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:14 am
Location: Melbourne, Australia

Re: TT030 VGA picture quality

Postby Atari030 » Tue Sep 25, 2018 9:21 pm

I thought as much. I was just thinking, rather than figuring a VGA solution, in this day and age a DVI one would be ideal. Especially if it could handle ECL input as well.

Wishful thinking, I guess.

User avatar
dhedberg
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 833
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby dhedberg » Tue Sep 25, 2018 9:28 pm

Atari030 wrote:I thought as much. I was just thinking, rather than figuring a VGA solution, in this day and age a DVI one would be ideal. Especially if it could handle ECL input as well.
Wishful thinking, I guess.

Like previously stated, the OSSC will take VGA in and output HDMI and give you a lot of control over how the analog signal is converted to digital. It's not cheap but it has a lot of different inputs so it can be used with basically any old computer or video game console.
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo MORE.

susher
Atari freak
Atari freak
Posts: 64
Joined: Sat Oct 03, 2015 7:06 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby susher » Wed Sep 26, 2018 6:09 pm

Well, as soon as the web site came up on Monday I ordered and OSSC and it arrived today.

I've so far managed to get a nice display, despite there being no instructions. However I've yet to find out how to stretch the display horizontally and centre it and also to shift the display down so that the top few pixels are viewable. Otherwise it's amazingly good.

See:
Image

susher
Atari freak
Atari freak
Posts: 64
Joined: Sat Oct 03, 2015 7:06 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby susher » Wed Sep 26, 2018 7:40 pm

I've now found the optimum settings for all the display modes (the timing for ST Low & TT Medium slightly change re: "sample rate").

Sampling opt>
640x480 Adv Timing>
H.samplerate: 1023
H.backporch: 128
V.backporch: 29

Allow upsample2x: on

Output opt>
480p/576p proc>
Line 2x

Sample images (iPhone doesn't get the quality you see):

TT Medium
Image

ST High
Image

ST Medium
Image

ST Low
Image

User avatar
dhedberg
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 833
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby dhedberg » Wed Sep 26, 2018 8:07 pm

Yup, that's it! You got it! Isn't it nice? That thing is awesome!
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo MORE.

User avatar
leech
Atari God
Atari God
Posts: 1178
Joined: Tue Dec 01, 2015 3:26 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby leech » Wed Sep 26, 2018 8:27 pm

Just to add to this, my OSSC was used on the STe and got a perfectly (well stretched) widescreen picture on my 55" TV. But also I have my Jaguar and Sega Genesis/CD hooked up through SCART on it. Overall, an excellent piece of hardware.
Atari 8Bits: 800xl, 600xl, XEGS, 800, 130xe, 130xe (VBXE, U1MB, Stereo POKEY)
Atari STs: 1040STf (broken shifter), 1040STe, Mega STe, TT030, Falcon (CT60e, SuperVidel)

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12500
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby wongck » Wed Sep 26, 2018 11:43 pm

susher wrote:I've now found the optimum settings for all the display modes (the timing for ST Low & TT Medium slightly change re: "sample rate").

Sampling opt>
640x480 Adv Timing>
H.samplerate: 1023
H.backporch: 128
V.backporch: 29

Allow upsample2x: on

Output opt>
480p/576p proc>
Line 2x

Sample images (iPhone doesn't get the quality you see):


Wow... very nice albeit expensive £162.00 but well worth it
that's nearly half the price of my tt
My Stuff: FB/Falcon CT63/CTPCI+ATI+RTL8139+USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

mzry
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 514
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby mzry » Thu Sep 27, 2018 3:25 am

I just went and ordered an OSSC after seeing your photos guys, thanks lol :)
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

mzry
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 514
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby mzry » Wed Oct 10, 2018 8:02 am

susher wrote:I've now found the optimum settings for all the display modes (the timing for ST Low & TT Medium slightly change re: "sample rate").

Sampling opt>
640x480 Adv Timing>
H.samplerate: 1023
H.backporch: 128
V.backporch: 29

Allow upsample2x: on

Output opt>
480p/576p proc>
Line 2x


Hey man, I got my OSSC but these settings don't work for me. I get to H.samplerate 955 and anything higher just makes my monitor turn off. Any ideas? Thx
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

User avatar
edingacic
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 257
Joined: Mon Sep 07, 2015 5:16 pm
Location: Austria
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby edingacic » Wed Oct 10, 2018 7:09 pm

what is the highest rez it can go? I run ECL to VGA adapter for high res mono on Cubase. I found a good 21inch CRT and the picture is really sharp and fine. Here link on facebook group you can see it in action in my studio. https://www.facebook.com/filmtoolslinz/ ... 161706799/

User avatar
dhedberg
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 833
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby dhedberg » Wed Oct 10, 2018 7:36 pm

mzry wrote:
susher wrote:I've now found the optimum settings for all the display modes (the timing for ST Low & TT Medium slightly change re: "sample rate").

Sampling opt>
640x480 Adv Timing>
H.samplerate: 1023
H.backporch: 128
V.backporch: 29

Allow upsample2x: on

Output opt>
480p/576p proc>
Line 2x


Hey man, I got my OSSC but these settings don't work for me. I get to H.samplerate 955 and anything higher just makes my monitor turn off. Any ideas? Thx

Try a different monitor? ;-)
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo MORE.

susher
Atari freak
Atari freak
Posts: 64
Joined: Sat Oct 03, 2015 7:06 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby susher » Wed Oct 10, 2018 9:11 pm

mzry wrote:
susher wrote:I've now found the optimum settings for all the display modes (the timing for ST Low & TT Medium slightly change re: "sample rate").

Sampling opt>
640x480 Adv Timing>
H.samplerate: 1023
H.backporch: 128
V.backporch: 29

Allow upsample2x: on

Output opt>
480p/576p proc>
Line 2x


Hey man, I got my OSSC but these settings don't work for me. I get to H.samplerate 955 and anything higher just makes my monitor turn off. Any ideas? Thx


Interesting.

Is this a monitor using an HDMI to DVI adapter by any chance?

I am using a FullHD TV connected by HDMI (probably version 1.2).

azzyish12
Atarian
Atarian
Posts: 3
Joined: Wed Oct 10, 2018 9:33 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby azzyish12 » Wed Oct 10, 2018 9:43 pm

Cyprian wrote:Ditto, I also have an old LCD and same as DarkLord, I use the controls to center and stretch TT desktop screen horizontally.

wongck wrote:It is unfortunate that the VGA specifications changed after the TT came out.
So the VGA output will not be looking "correct" against the standard spec.

this is an 'official' story.
unofficial story is that was done on purpose. TT video pixel clock is generated from main clock, in order to have synchronized main memory bus with TT Shifter. I guess it is done in that way due to cost cutting.
Finally TT pixel clock is 32MHz, and is higher than VGA standard - 25MHz.

VGA horizontal frequency is fixed at ~31.468 kHz and with TT 32MHz video pixel clock, every line has 1024 pixels (in ST MID/HIGH / TT MID mode), 640 pixels are for desktop and 384 are border.

TT 32MHz / 31.5 kHz = 1024 pixels: 640px screen + 384px border
VGA 25MHz / 31.5 kHz = 800 pixels: 640px screen + 160px border Notepad++ Malwarebytes FileZilla

Therefore TT architecture just forces VGA to show so huge border. That issue is fixed in Falcon, it uses 32MHz for TV mode and 25MHz for VGA mode.

to check for poor associations, however would someone be able to let me know whether this is typical? The screen works fine on a ST in high-rez mode (utilizing a connector), since it is mature enough to have the capacity to sync directly down to 60hz. I truly would prefer not to send it back as broken... since they are so uncommon...
Last edited by azzyish12 on Sat Oct 13, 2018 5:51 pm, edited 1 time in total.

mzry
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 514
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby mzry » Wed Oct 10, 2018 10:55 pm

Ok I'll try a different monitor. Although this is a 'sampling option' so it should not effect the digital output, my logical brain tells me :)
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

User avatar
Frank B
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 975
Joined: Wed Jan 04, 2006 1:28 am
Location: Boston

Re: TT030 VGA picture quality

Postby Frank B » Thu Oct 11, 2018 5:20 pm

Mine is a bit more low tech. It’s a crappy old 15 inch VGA monitor with digital controls :) The controls remember their state per screen mode. I use them to adjust the position etc of the screen. The monitor doesn’t half make a noise when you turn it on though!

azzyish12
Atarian
Atarian
Posts: 3
Joined: Wed Oct 10, 2018 9:33 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby azzyish12 » Sat Oct 13, 2018 6:22 pm

Cyprian wrote:Ditto, I also have an old LCD and same as DarkLord, I use the controls to center and stretch TT desktop screen horizontally.

wongck wrote:It is unfortunate that the VGA specifications changed after the TT came out.
So the VGA output will not be looking "correct" against the standard spec.

this is an 'official' story.
unofficial story is that was done on purpose. TT video pixel clock is generated from main clock, in order to have synchronized main memory bus with TT Shifter. I guess it is done in that way due to cost cutting.
Finally TT pixel clock is 32MHz, and is higher than VGA standard - 25MHz.

VGA horizontal frequency is fixed at ~31.468 kHz and with TT 32MHz video pixel clock, every line has 1024 pixels (in ST MID/HIGH / TT MID mode), 640 pixels are for desktop and 384 are border.

TT 32MHz / 31.5 kHz = 1024 pixels: 640px screen + 384px border
VGA 25MHz / 31.5 kHz = 800 pixels: 640px screen + 160px border

Therefore TT architecture just forces VGA to show so huge border. That issue is fixed in Falcon, it uses 32MHz for TV mode and 25MHz for VGA mode.

mzry
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 514
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby mzry » Sat Nov 24, 2018 8:50 pm

susher wrote:
mzry wrote:
susher wrote:I've now found the optimum settings for all the display modes (the timing for ST Low & TT Medium slightly change re: "sample rate").

Sampling opt>
640x480 Adv Timing>
H.samplerate: 1023
H.backporch: 128
V.backporch: 29

Allow upsample2x: on

Output opt>
480p/576p proc>
Line 2x


Hey man, I got my OSSC but these settings don't work for me. I get to H.samplerate 955 and anything higher just makes my monitor turn off. Any ideas? Thx


Interesting.

Is this a monitor using an HDMI to DVI adapter by any chance?

I am using a FullHD TV connected by HDMI (probably version 1.2).


Just a late update, I finally got it working, as suggested I changed monitor. Thanks for the settings they're great!
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan


Social Media

     

Return to “Professionals”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests