Sting + Nullmodem to PC

Hardware, coding, music, graphic and various applications

Moderators: Mug UK, moondog/.tSCc., [ProToS], lp, Moderator Team

User avatar
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5079
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Sting + Nullmodem to PC

Postby simonsunnyboy » Mon May 14, 2007 4:57 pm

I want to connect my Falcon to my PC with a SLIP (maybe PPP) link. I run Linux on the PC.
I tried some things but it doesn't work, F030 can ping itself, PC can ping itself (each on the assigned SLIP IPs), but nothing goes over the nullmodem. But I know that the cable works ok if I use normal terminal software.
Can anyone help and maybe supply a working set of command lines for the Linux end so i can concentrate on debugging Sting?
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee

User avatar
christos
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2421
Joined: Tue Apr 13, 2004 8:24 pm
Location: Greece
Contact:

Postby christos » Mon May 14, 2007 5:10 pm

If you take a look at my blog or at the atari-forum wiki I' ve written a small how to. It is for mintnet pppd but the settings should be easy to get to sting. For all I know it would even work better.
Felix qui potuit rerum cognoscere causas.
My Atari blog

STOT Email address: stot(NoSPAM)atari(DOT)org

User avatar
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5079
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Postby simonsunnyboy » Mon May 14, 2007 7:07 pm

I tried and something similar hppened to what I have observed so far:

(PC end with Linux)

Code: Select all

# pppd -detach crtscts asyncmap 0 noauth proxyarp 192.168.0.1:192.168.0.10 /dev/ttyS0 57600
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/ttyS0
LCP: timeout sending Config-Requests
Connection terminated.
Modem hangup


Why Modem?!? There is a nullmodem and it is always connected...I'm confused and only did use wvdial on Linux while being confined to PPP in the past.
As long as the PC can't seem to open a stable PPP device, it is senseless to try configuring the Atari....
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee

User avatar
christos
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2421
Joined: Tue Apr 13, 2004 8:24 pm
Location: Greece
Contact:

Postby christos » Mon May 14, 2007 7:15 pm

you would need to connect almost immediately. In my set up, I run the pppd on both machines at about the same time. PC first and falcon just after I press enter on the pc. Don't leave it for more than a couple of seconds. My setup worked fine with DSL but not with Slax (slackware based live cd). In that case I could ping the atari from the pc but not the pc from the atari. Probably ip_tables firewall issue.
Felix qui potuit rerum cognoscere causas.
My Atari blog

STOT Email address: stot(NoSPAM)atari(DOT)org

User avatar
daeghnao
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 479
Joined: Wed Oct 27, 2004 12:41 pm
Location: York, UK
Contact:

Postby daeghnao » Mon May 14, 2007 7:20 pm

I've been doing some experimentation, and I've managed to get stable links up and IP forwarded OK but I'm not convinced that everything's lined up right yet - I can get some webpages but no IRC or telnet. I've reinstalled the PC recently so I'll have another go when I have a spare moment (am about to rearrange things so that I have the Ataris set up together up here). I think it certainly is possible to do what you're after, though. For reference, the command I'm using is:

Code: Select all

pppd "${tty}" 115200 local noauth nodetach proxyarp netmask 255.255.255.0 ${myip}:${falconip}


I'm wrapping that up in some error-checking and letting it loose on the relevant serial line, then dialing up with stik2's dialer using its DIRECT settings. Don't forget to set up IP forwarding too!

So, that's where I've got to, don't know when I'll have spare time to mess with it further. Maybe tomorrow night...

Lautreamont
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 103
Joined: Fri Jan 27, 2006 9:11 pm
Location: Friceland

Postby Lautreamont » Mon May 14, 2007 9:13 pm

If both machines can ping themselves, maybe your problem is that the Falcon doesn't know any route to reach your Linux machine.

User avatar
[ProToS]
Moderator
Moderator
Posts: 2242
Joined: Fri Sep 20, 2002 2:09 am
Location: Lourdes / France
Contact:

Postby [ProToS] » Tue May 15, 2007 1:06 am

have a look to this page, st/sting <midi> f030/sting <serial> pc/linux lan
it's on archive.org since this isn't avialbe online anymore

http://web.archive.org/web/200406241552 ... ork_e.html
SeeU
[ProToS]/Facebook

User avatar
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5079
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Postby simonsunnyboy » Tue May 15, 2007 8:19 am

That was what I needed! It works now to the PC but I lack the routing to the outside, but I can surf my lokal webserver with CAB 1.5.

Take note on the Falcon: Use "Modem 1" for STing configuration if you have HSMODEM driver enabled although the Falcon RS232 is officially called "Modem 2" (which I have to use from Connect terminal).

I think I'll put that old site into the wiki as it is pretty useful! :D
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee

User avatar
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5079
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Postby simonsunnyboy » Tue May 15, 2007 12:21 pm

Code: Select all

pppd crtscts lock noauth 192.168.0.1:192.168.0.2 /dev/ttyS0 57600 &
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
sysctl -w net/ipv4/ip_forward=1


PS is .1 and Falcon .2 in this setup.

These lines achieve the connection on the Linux PC end and enable IP forwarding.
Enter a real DNS in your STing setup and those requests are routed as well. I manage to access the web with CAB and aFTP this way.

The PPP daemon however looses connection when you reset the Atari end and you have to restart it. 115200 Baud seem instable for me that's why I prefer to use 57600.

In your Sting setup do not forget to use REAL TAB stops in the ROUTE.TAB or it won't work! Thanks to Jens for pointing me at that, 7up is broken and won't do proper TABs.

Don't expect broadband feeling on the Atari end but it is sufficient for my needs atm.
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee

User avatar
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5079
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Postby simonsunnyboy » Wed May 16, 2007 7:08 am

I have preserved the contents of that old website on the Paradize website.
See http://paradize.atari.org/ and click the "STing + Nullmodem" link.
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee


Social Media

     

Return to “Professionals”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests