GOTEK in SF314 floppy drive?

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

MIDIbro
Retro freak
Retro freak
Posts: 16
Joined: Thu Nov 16, 2017 7:23 am

GOTEK in SF314 floppy drive?

Postby MIDIbro » Tue Mar 13, 2018 9:13 pm

Will it work?
it seems like the front casing it much too small to use the GOTEK thru?
in that case maybe a cable direct from floppy port to the GOTEK is preferable?
Do not own a ST right now

czietz
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 689
Joined: Tue May 24, 2016 6:47 pm

Re: GOTEK in SF314 floppy drive?

Postby czietz » Wed Mar 14, 2018 7:58 am

You mean: will it work electrically? Yes, it does -- I'm using a Gotek this way (albeit in an SF354). You can then even replace the heavy brick of a power supply by a small 5V only one.
As for the mechanical part: the case of mine was already damaged when I got it; so I didn't mind sawing a bit away.

tzok
Atari freak
Atari freak
Posts: 51
Joined: Fri Jun 30, 2017 7:22 pm
Location: Bielsko-Biala, PL
Contact:

Re: GOTEK in SF314 floppy drive?

Postby tzok » Thu Mar 15, 2018 5:28 pm

The slot in SF314 is enough for Gotek, you don't need to cut anything. You have to use spacers to mount the Gotek, because the original FDD (at least in version with "slanted"/wide eject button) is 1,5x higher than Gotek. It would fit like so:
Image

User avatar
tjlazer
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 614
Joined: Mon Feb 02, 2004 4:00 am
Location: Tacoma, WA USA
Contact:

Re: GOTEK in SF314 floppy drive?

Postby tjlazer » Sun Mar 25, 2018 5:52 am

I can conform that it will also work on the other style drives too, I put one in a SF 354 and it fits ok. Need extension for power and floppy 32-pin cable and standoffs though.
Atari Computer Collector since 1984

From the 8-bit Atari 400 to the 32-bit Atari TT030!

tzok
Atari freak
Atari freak
Posts: 51
Joined: Fri Jun 30, 2017 7:22 pm
Location: Bielsko-Biala, PL
Contact:

Re: GOTEK in SF314 floppy drive?

Postby tzok » Tue Mar 27, 2018 9:50 pm

But with SF-354 you have to get rid of the original PCB, or at least re-route some signals on it. Anyways on SF-314 the original ribbon and power cables are also too short.

czietz
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 689
Joined: Tue May 24, 2016 6:47 pm

Re: GOTEK in SF314 floppy drive?

Postby czietz » Wed Mar 28, 2018 5:36 am

tzok wrote:But with SF-354 you have to get rid of the original PCB, or at least re-route some signals on it.


No. If you have an SF-354 like this http://www.nightfallcrew.com/17/08/2011/atari-sf-354-floppy-drive-second-release/, you don't have to change anything on the PCB. I'm using it as it is.


Social Media

     

Return to “Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests