STE with IDE drive won't auto-boot

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Moderator Team

STE with IDE drive won't auto-boot

Postby Chandler » Thu May 31, 2012 5:40 pm

i have been lucky enough to get an STE with the IDE hard drive inside and it works great ;0)

only problem is i can't get the drive to auto-boot to desktop

each time i switch it on it just goes to normal ste desktop

i have set it up using HD driver version 7 and version 8.18 and still no luck

the drive works fine if i auto boot with a floppy disk in the drive with the same settings but obvioulsy i don't want to use that method

any idea what i need to do?

am just wondering if it's a bit more complicated as most Atari software is geared towards scsi and acsi

any help appreciated thanks

:)
Chandler
Atari God
Atari God
 
Posts: 1000
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Re: STE with IDE drive won't auto-boot

Postby simonsunnyboy » Thu May 31, 2012 7:32 pm

What TOS version do you use? ST(E)s without TOS 2.x simply cannot autoboot from IDE devices as they don't know about them.
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/ - STOT: http://www.npoi.de/stot/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee

Jabber: simonsunnyboy@atari-jabber.org
User avatar
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
 
Posts: 4305
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany

Re: STE with IDE drive won't auto-boot

Postby Chandler » Thu May 31, 2012 9:42 pm

thanks for your reply

i didn't know that

mine has tos 1.62

so will try with tos 2.06 then :)
Chandler
Atari God
Atari God
 
Posts: 1000
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Re: STE with IDE drive won't auto-boot

Postby Decky » Thu May 31, 2012 11:16 pm

You will most likely need a boot floppy disk with some sort of ide driver autobooting from the floppy, that will enable your hardware recognize your HD :D
Atari STe 4Mb with TOS 1.62 / 2.06 Switchable, thanks to Techie Alison. UltraSatan.
User avatar
Decky
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
 
Posts: 149
Joined: Wed Apr 15, 2009 9:22 pm
Location: Belfast, N. Ireland

Re: STE with IDE drive won't auto-boot

Postby Chandler » Fri Jun 01, 2012 12:03 pm

it works with TOS 2.06

:)

thanks guys
Chandler
Atari God
Atari God
 
Posts: 1000
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Re: STE with IDE drive won't auto-boot

Postby wongck » Fri Jun 01, 2012 12:07 pm

That was a looong time ago, but I think my Supra adapter with SyQuest was able to boot using tos 1.02.
Of course later I used a floppy loaded tos 1.04 as it have more fixes.
My Stuff: Falcon CT63+CTPCI ATI R7500 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD EtherNEC/ FB/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list
User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
 
Posts: 10705
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East

Re: STE with IDE drive won't auto-boot

Postby spiny » Fri Jun 01, 2012 10:43 pm

wongck wrote:That was a looong time ago, but I think my Supra adapter with SyQuest was able to boot using tos 1.02.
Of course later I used a floppy loaded tos 1.04 as it have more fixes.


IDE ?
User avatar
spiny
Disk Imager Supreme
Disk Imager Supreme
 
Posts: 1702
Joined: Mon Aug 11, 2003 11:53 pm
Location: just outside bristol

Re: STE with IDE drive won't auto-boot

Postby wongck » Sat Jun 02, 2012 5:00 am

Nah, SyQuest is a SCSI.
But the mechanism of Tos looking for a drive boot sector ought to be the same.
I don't think it has codes specifically for IDE nor SCSI, as it is probably looking for a ASCI device.
My Stuff: Falcon CT63+CTPCI ATI R7500 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD EtherNEC/ FB/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list
User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
 
Posts: 10705
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East

Re: STE with IDE drive won't auto-boot

Postby simonsunnyboy » Sat Jun 02, 2012 10:15 am

wongck wrote:Nah, SyQuest is a SCSI.
But the mechanism of Tos looking for a drive boot sector ought to be the same.
I don't think it has codes specifically for IDE nor SCSI, as it is probably looking for a ASCI device.


It is not the same. The IDE interface uses hardware addresses which were entirely unknown before their introduction. So any TOS before this definition cannot simply know about a standard that wasn't in existance then.
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/ - STOT: http://www.npoi.de/stot/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee

Jabber: simonsunnyboy@atari-jabber.org
User avatar
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
 
Posts: 4305
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany

Re: STE with IDE drive won't auto-boot

Postby wongck » Sat Jun 02, 2012 3:20 pm

simonsunnyboy wrote:So any TOS before this definition cannot simply know about a standard that wasn't in existance then.


Yes, that does make a lot of sense. No real crystal ball... :wink:
My Stuff: Falcon CT63+CTPCI ATI R7500 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD EtherNEC/ FB/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list
User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
 
Posts: 10705
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East


Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: blaylok, CommonCrawl [Bot] and 5 guests