uip-tool

All about the serious stuff.

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Moderator Team

User avatar
sqward
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 111
Joined: Wed Mar 12, 2008 4:47 pm
Location: London
Contact:

Re: uip-tool

Postby sqward » Mon Jun 04, 2018 1:33 pm

mikro wrote:It's even worse. Not only you have to register for download, in the end it's useless. You need jqwidgets 3.2.0 (maybe some other 3.x will work too but definitely not the latest one) which is quite tricky to find / download.

Fortunately, as I have gone that whole path, you can download it from my fork: https://bitbucket.org/mikro_sk/uip-tools/src/master/


That's unfortunate. Last time I checked it was free for non-commercial usage. Any volunteers to rewrite the UI to get rid of this dependency?

czietz
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1019
Joined: Tue May 24, 2016 6:47 pm

Re: uip-tool

Postby czietz » Sat Jun 30, 2018 2:46 pm

Do you remember the reason for this particular change? https://bitbucket.org/sqward/uip-tools/ ... split.cT69

I found this while debugging my USB2LAN port of uip-tool and I think the code was correct before that change. What this code now does is to transmit 54 bytes (why 54?) more than determined by len1. However, the when preparing the next packet (line 101 and below), the code won't know that and it will retransmit those 54 bytes. Due to TCP handshaking this does not cause corrupted data, but it's of course superfluous.

User avatar
sqward
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 111
Joined: Wed Mar 12, 2008 4:47 pm
Location: London
Contact:

Re: uip-tool

Postby sqward » Sat Jun 30, 2018 2:49 pm

I don't really remember. Could be a bug. I have no time to look into it but I'd be happy to receive a pull request with a fix :)

czietz
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 1019
Joined: Tue May 24, 2016 6:47 pm

Re: uip-tool

Postby czietz » Sat Jun 30, 2018 3:11 pm

TBH I have no idea how to create a pull request containing just a single commit from my repository of uip-tool. But you can see the (one line!) change to uip-split.c here:
https://bitbucket.org/czietz/uip-tools/ ... 7504d44dd8

User avatar
christos
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2455
Joined: Tue Apr 13, 2004 8:24 pm
Location: Greece
Contact:

Re: uip-tool

Postby christos » Sat Sep 22, 2018 4:04 pm

Just to let you know I've just run this tool and I love it. It's very fast on my mste. BTW, how do you measure speed? It doesn't show it anywhere.

going by the network tab on firefox, I get:48kb/s on 8-Mhz and 73Kb/s on 16MHz + cache.

User avatar
sqward
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 111
Joined: Wed Mar 12, 2008 4:47 pm
Location: London
Contact:

Re: uip-tool

Postby sqward » Sun Sep 30, 2018 3:06 pm

I usually use curl on a terminal for this.

fbaldassarri
Retro freak
Retro freak
Posts: 11
Joined: Thu Feb 21, 2019 6:48 pm
Location: Bologna, Italy
Contact:

Re: uip-tool

Postby fbaldassarri » Fri Feb 22, 2019 4:04 pm

Hi Folks!
Need to reopen the topic... Is there any known issue on the 1040STE (Italian)?
A tried on my two STEs and unfortunately both uip.tos and uipv43.tos are not working.
The task closes just after the launch.

Any thoughts? How Can I debug?

P.S.: I have this implementation of NetUSBee: https://lotharek.pl/productdetail.php?id=46

Thanks in advance!
Francesco
Atari 1040STE, Atari 520STFM, Commodore 64, Commodore 64C, Commodore 64G, Commodore 16, Commodore Plus/4, Commodore Amiga 500, Commodore Amiga 600, Commodore Amiga 1200, Commodore 128, IBM PS/2 Model 30, Olivetti PCS 86... etc etc etc...

User avatar
sqward
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 111
Joined: Wed Mar 12, 2008 4:47 pm
Location: London
Contact:

Re: uip-tool

Postby sqward » Fri Feb 22, 2019 4:22 pm

You might need more then 1MB of ram.

fbaldassarri
Retro freak
Retro freak
Posts: 11
Joined: Thu Feb 21, 2019 6:48 pm
Location: Bologna, Italy
Contact:

Re: uip-tool

Postby fbaldassarri » Fri Feb 22, 2019 4:52 pm

Ah Gosh!
I saw it worked on a 512FTM... I though it could work without problem even on my 1040STE... :"(
Any workaround?

Thanks you Mariusz for the quick reply...
Atari 1040STE, Atari 520STFM, Commodore 64, Commodore 64C, Commodore 64G, Commodore 16, Commodore Plus/4, Commodore Amiga 500, Commodore Amiga 600, Commodore Amiga 1200, Commodore 128, IBM PS/2 Model 30, Olivetti PCS 86... etc etc etc...

User avatar
sqward
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 111
Joined: Wed Mar 12, 2008 4:47 pm
Location: London
Contact:

Re: uip-tool

Postby sqward » Fri Feb 22, 2019 9:26 pm

I develop it on Falcon so I never paid any attention to the memory usage.

Are you sure that 520 wasn't extended?

fbaldassarri
Retro freak
Retro freak
Posts: 11
Joined: Thu Feb 21, 2019 6:48 pm
Location: Bologna, Italy
Contact:

Re: uip-tool

Postby fbaldassarri » Tue Feb 26, 2019 3:11 pm

I need to double check...
For example in this youtube video https://youtu.be/m3Lk96knpI0 of James Mackenzie, he is using a 1040STFM. I'll message him to ask if he upgraded the RAM.
Maybe is the "STE(nchanted)" to have some issue with uip-tool... because online I can't find any issue related to uip on 1MB RAM-based models.
Atari 1040STE, Atari 520STFM, Commodore 64, Commodore 64C, Commodore 64G, Commodore 16, Commodore Plus/4, Commodore Amiga 500, Commodore Amiga 600, Commodore Amiga 1200, Commodore 128, IBM PS/2 Model 30, Olivetti PCS 86... etc etc etc...

User avatar
sqward
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 111
Joined: Wed Mar 12, 2008 4:47 pm
Location: London
Contact:

Re: uip-tool

Postby sqward » Tue Feb 26, 2019 9:33 pm

It should work fine with STE. Maybe you have a lot of resident programs? We're planning new version of uip to be released some soon which should also lower the amount of required memory.

fbaldassarri
Retro freak
Retro freak
Posts: 11
Joined: Thu Feb 21, 2019 6:48 pm
Location: Bologna, Italy
Contact:

Re: uip-tool

Postby fbaldassarri » Tue Feb 26, 2019 10:58 pm

Amazing to hear that!
Happy to help in future testing!

BTW, no... all my tests were run without any resident software.
Just TOS 1.62 (Italian), AES 1.40, BLiTTER enabled, GEMDOS 0.17, CPU 68000, FPU not present, NVDI not present.
Atari 1040STE, Atari 520STFM, Commodore 64, Commodore 64C, Commodore 64G, Commodore 16, Commodore Plus/4, Commodore Amiga 500, Commodore Amiga 600, Commodore Amiga 1200, Commodore 128, IBM PS/2 Model 30, Olivetti PCS 86... etc etc etc...

ThorstenOtto
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 830
Joined: Sun Aug 03, 2014 5:54 pm

Re: uip-tool

Postby ThorstenOtto » Tue Feb 26, 2019 11:54 pm

a bit offtopic, but...

fbaldassarri wrote:Just TOS 1.62 (Italian)


Is that an original ROM, or some self-patched version? If original, would you be able to dump it to a file?

fbaldassarri
Retro freak
Retro freak
Posts: 11
Joined: Thu Feb 21, 2019 6:48 pm
Location: Bologna, Italy
Contact:

Re: uip-tool

Postby fbaldassarri » Wed Feb 27, 2019 1:53 pm

ThorstenOtto wrote:Is that an original ROM, or some self-patched version? If original, would you be able to dump it to a file?


Original ROM, my 1040STE still factory sealed after 30 years and it has Italian keyboard layout (with Italian translated keys) :D
To dump it I should have the necessary tools I currently haven't :/
Atari 1040STE, Atari 520STFM, Commodore 64, Commodore 64C, Commodore 64G, Commodore 16, Commodore Plus/4, Commodore Amiga 500, Commodore Amiga 600, Commodore Amiga 1200, Commodore 128, IBM PS/2 Model 30, Olivetti PCS 86... etc etc etc...

User avatar
Timnaber
Atari freak
Atari freak
Posts: 72
Joined: Fri Sep 21, 2018 3:12 pm

Re: uip-tool

Postby Timnaber » Wed Feb 27, 2019 4:17 pm

Good news about a new version UIP. I love it, but it does need a little love to make things better.

Thank you!
ST: TT030 10/32 MB; Falcon 030 14MB(2); Mega STe 4 MB; Mga 4 stock(3), 1040STf 4 MB(3); ST 4MB (2); Megafile 44 (3); Megafile 30(4)

8-Bit: 320XE w/Ultraspeed+/FIXXL; 320XE; 130XE w/Ultimate 1MB; 600XL w/Ultimate 1MB; 800XL w/Omnimon XL/Boss XL/Omniview XL; 800 w/Incognito; 48K 800; Black Box Enhanced (3); 1050 Super Archiver II; 1050 Happy (2); XF551 360K(2); XF551 720K; 8-bit Hard Drive Tower 480 MBs.

fbaldassarri
Retro freak
Retro freak
Posts: 11
Joined: Thu Feb 21, 2019 6:48 pm
Location: Bologna, Italy
Contact:

Re: uip-tool

Postby fbaldassarri » Wed Feb 27, 2019 5:05 pm

Timnaber wrote:I love it, but it does need a little love to make things better.


Ciao Timnaber,
Are you able to try uip-tool v43 on one of your machines with 1Mb RAM? Just to understand if uip-tool need more than 1Mb RAM to run... :)

Thanks in advance!
Atari 1040STE, Atari 520STFM, Commodore 64, Commodore 64C, Commodore 64G, Commodore 16, Commodore Plus/4, Commodore Amiga 500, Commodore Amiga 600, Commodore Amiga 1200, Commodore 128, IBM PS/2 Model 30, Olivetti PCS 86... etc etc etc...

User avatar
Timnaber
Atari freak
Atari freak
Posts: 72
Joined: Fri Sep 21, 2018 3:12 pm

Re: uip-tool

Postby Timnaber » Wed Feb 27, 2019 5:52 pm

I would except here is what I have
falcon 14 megs
1 Mega Ste at 4 megs
3 mega 4s 4 megs each
2 1040 STfs 4 megs each, no switch to lower it to 1 meg
1 1040 STf where half of the memory is not working so 512k

I would not be able to test it quickly without repairing that last one. I will take a look at that last one this weekend and see if I can get the half of the memory working.
ST: TT030 10/32 MB; Falcon 030 14MB(2); Mega STe 4 MB; Mga 4 stock(3), 1040STf 4 MB(3); ST 4MB (2); Megafile 44 (3); Megafile 30(4)

8-Bit: 320XE w/Ultraspeed+/FIXXL; 320XE; 130XE w/Ultimate 1MB; 600XL w/Ultimate 1MB; 800XL w/Omnimon XL/Boss XL/Omniview XL; 800 w/Incognito; 48K 800; Black Box Enhanced (3); 1050 Super Archiver II; 1050 Happy (2); XF551 360K(2); XF551 720K; 8-bit Hard Drive Tower 480 MBs.

fbaldassarri
Retro freak
Retro freak
Posts: 11
Joined: Thu Feb 21, 2019 6:48 pm
Location: Bologna, Italy
Contact:

Re: uip-tool

Postby fbaldassarri » Wed Feb 27, 2019 10:42 pm

Timnaber wrote:1 1040 STf where half of the memory is not working so 512k.


As a first test, could be valuable even to understand if uip-tool could work with 512Kb on a STF. :D (The problem could be something in the STE itself.)
If you'll have a little bit time to try I'll appreciate a lot!
Atari 1040STE, Atari 520STFM, Commodore 64, Commodore 64C, Commodore 64G, Commodore 16, Commodore Plus/4, Commodore Amiga 500, Commodore Amiga 600, Commodore Amiga 1200, Commodore 128, IBM PS/2 Model 30, Olivetti PCS 86... etc etc etc...

User avatar
Timnaber
Atari freak
Atari freak
Posts: 72
Joined: Fri Sep 21, 2018 3:12 pm

Re: uip-tool

Postby Timnaber » Wed Feb 27, 2019 11:40 pm

I will test tonight.
ST: TT030 10/32 MB; Falcon 030 14MB(2); Mega STe 4 MB; Mga 4 stock(3), 1040STf 4 MB(3); ST 4MB (2); Megafile 44 (3); Megafile 30(4)

8-Bit: 320XE w/Ultraspeed+/FIXXL; 320XE; 130XE w/Ultimate 1MB; 600XL w/Ultimate 1MB; 800XL w/Omnimon XL/Boss XL/Omniview XL; 800 w/Incognito; 48K 800; Black Box Enhanced (3); 1050 Super Archiver II; 1050 Happy (2); XF551 360K(2); XF551 720K; 8-bit Hard Drive Tower 480 MBs.

mikro
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 2034
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Kosice, Slovakia
Contact:

Re: uip-tool

Postby mikro » Thu Feb 28, 2019 7:55 am

fbaldassarri wrote:To dump it I should have the necessary tools I currently haven't :/

https://github.com/mikrosk/uDump/releases :-)

User avatar
Timnaber
Atari freak
Atari freak
Posts: 72
Joined: Fri Sep 21, 2018 3:12 pm

Re: uip-tool

Postby Timnaber » Thu Feb 28, 2019 4:34 pm

I tried to load it on my 1040STf where only half the memory is working. It immediately drops back to the desktop. I would take that with a grain of salt cause it could be my memory issue causing it.
ST: TT030 10/32 MB; Falcon 030 14MB(2); Mega STe 4 MB; Mga 4 stock(3), 1040STf 4 MB(3); ST 4MB (2); Megafile 44 (3); Megafile 30(4)

8-Bit: 320XE w/Ultraspeed+/FIXXL; 320XE; 130XE w/Ultimate 1MB; 600XL w/Ultimate 1MB; 800XL w/Omnimon XL/Boss XL/Omniview XL; 800 w/Incognito; 48K 800; Black Box Enhanced (3); 1050 Super Archiver II; 1050 Happy (2); XF551 360K(2); XF551 720K; 8-bit Hard Drive Tower 480 MBs.

fbaldassarri
Retro freak
Retro freak
Posts: 11
Joined: Thu Feb 21, 2019 6:48 pm
Location: Bologna, Italy
Contact:

Re: uip-tool

Postby fbaldassarri » Thu Feb 28, 2019 11:57 pm

Timnaber wrote:It immediately drops back to the desktop.


It's the same symptom I verified on my 1040STE, so surely as sqward said: uip-tool may need more than 1Mb ram available. :/
That strange because a lot of people is using NetUSBee on their machines and I can't find any similar issue reported. All of them have upgraded ST, Mega or Falcon?! :/
BTW, thanks a lot Timnaber for the time spent on that!
Atari 1040STE, Atari 520STFM, Commodore 64, Commodore 64C, Commodore 64G, Commodore 16, Commodore Plus/4, Commodore Amiga 500, Commodore Amiga 600, Commodore Amiga 1200, Commodore 128, IBM PS/2 Model 30, Olivetti PCS 86... etc etc etc...

User avatar
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5131
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Re: uip-tool

Postby simonsunnyboy » Fri Mar 01, 2019 4:02 pm

Code: Select all

$ file uipV43.tos
uipV43.tos: Atari ST M68K contiguous executable (txt=300632, dat=6796, bss=1249264, sym=0)


1,2MB BSS segment, this needs 2MB to run
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee

fbaldassarri
Retro freak
Retro freak
Posts: 11
Joined: Thu Feb 21, 2019 6:48 pm
Location: Bologna, Italy
Contact:

Re: uip-tool

Postby fbaldassarri » Fri Mar 01, 2019 9:02 pm

simonsunnyboy wrote:1,2MB BSS segment, this needs 2MB to run


Got it! Thanks for the check! :D
Atari 1040STE, Atari 520STFM, Commodore 64, Commodore 64C, Commodore 64G, Commodore 16, Commodore Plus/4, Commodore Amiga 500, Commodore Amiga 600, Commodore Amiga 1200, Commodore 128, IBM PS/2 Model 30, Olivetti PCS 86... etc etc etc...


Social Media

     

Return to “Applications”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests