Atari 2600

https://github.com/MiSTer-devel/Main_MiSTer/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Sorgelig, Moderator Team

Lightwave
Atari freak
Atari freak
Posts: 62
Joined: Sun Dec 16, 2018 8:18 pm

Re: Atari 2600

Postby Lightwave » Wed Jun 19, 2019 5:09 pm

sorry, double post
Last edited by Lightwave on Wed Jun 19, 2019 5:14 pm, edited 2 times in total.

Lightwave
Atari freak
Atari freak
Posts: 62
Joined: Sun Dec 16, 2018 8:18 pm

Re: Atari 2600

Postby Lightwave » Wed Jun 19, 2019 5:09 pm

Sorgelig wrote:Let's connect Core i7 and some GBs of RAM to A2600. It will let to play some current AAA titles. But what's the point of it?
A2600 has MOS6507 CPU and let's keep it this way.
For 70MHz ARM there are other computers. If someone write games for ARM, then it's not A2600 at all.


The ARM in this case is simply a supplement to the main processor, no different than the special co-processing chips added to SNES games. In fact such chips were added to official 2600 games back in the day as well (e.g. DPC for Pitfall II).

The ARM is specced to 70Mhz, but it does not mean the games use that capacity. If you look at the games themselves (e.g Scramble, Super Cobra, Mappy, Draconian, Space Rocks, Galaga) they do not feel out of place from later 2600 releases. Graphics, sound, etc. are all still being produced via the original chips.

That all being said, I am sympathetic to your point of view.

PhantombrainM
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 184
Joined: Fri Mar 16, 2018 9:10 am

Re: Atari 2600

Postby PhantombrainM » Thu Jun 20, 2019 12:53 pm

@lightwave: How much free games are there which uses this CPU? Is there a list or something? I think the most have to be paid or not?
Two beer or not two beer? - Shakesbeer.

Lightwave
Atari freak
Atari freak
Posts: 62
Joined: Sun Dec 16, 2018 8:18 pm

Re: Atari 2600

Postby Lightwave » Thu Jun 20, 2019 2:02 pm

PhantombrainM wrote:@lightwave: How much free games are there which uses this CPU? Is there a list or something? I think the most have to be paid or not?


The games can be purchased as carts from Atari Age, but for many the authors have generously made the ROMs available for free as well.

Currently available (off the top of my head):

Scramble:
- Full ROM available

Super Cobra Arcade:
- Full ROM available

Star Castle Arcade:
- Full ROM available

Space Rocks:
- Full ROM available

Draconian:
- Full ROM available

Stay Frosty 2
- Full ROM available

Chetiry (Tetris):
- ROM available (Full version for Stella emulator, Harmony Cart version missing music and save)

Mappy:
- Demo ROM available, full ROM to be released in the future

Galaga:
- Demo ROM available

There are most likely several other games I missed, but these are the main ones that stick out in my mind.

warham
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 92
Joined: Fri Oct 12, 2018 7:17 am

Re: Atari 2600

Postby warham » Thu Jun 20, 2019 6:25 pm

Sorgelig wrote:70MHz ARM for Atari 2600, what?? Let me calm down my laughing shoes :lol:
Get the Galaga arcade core or numerous implementations on different consoles and computers. There is no point to mess with it. Let A2600 be A2600.



Image

Sorgelig
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 5237
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: Atari 2600

Postby Sorgelig » Fri Jun 21, 2019 3:25 pm

warham wrote:Image

Nice pic! :lol:

beermonkey
Atarian
Atarian
Posts: 4
Joined: Thu Dec 06, 2018 7:02 pm

Re: Atari 2600

Postby beermonkey » Thu Jul 04, 2019 4:22 am

The Harmony 2600 games are really cool, it would be nice to be able to play them just like SA-1 on SNES, the SVP chip for Genesis/Megadrive (Virtua Racing), it really is no different?

deltax5
Atarian
Atarian
Posts: 9
Joined: Tue Oct 02, 2018 1:42 am

Re: Atari 2600

Postby deltax5 » Sat Jul 06, 2019 7:33 pm

Are we going to see a update soon? It's been awile since this has been updated. Things need fixing.

NML32
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 643
Joined: Tue Mar 11, 2014 1:54 am
Location: USA/Florida

Re: Atari 2600

Postby NML32 » Sat Jul 06, 2019 8:38 pm

deltax5 wrote:Are we going to see a update soon? It's been awile since this has been updated. Things need fixing.

Hopefully, the MiST A2600 just had an update. They added E7 mapper. Maybe that could be easily ported to MiSTer. :shrug:


Return to “MiSTer”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests