MiSTer for Dummies

https://github.com/MiSTer-devel/Main_MiSTer/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Sorgelig, Moderator Team

Sorgelig
Atari God
Atari God
Posts: 1200
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: MiSTer for Dummies

Postby Sorgelig » Thu Nov 23, 2017 2:44 am

You need to finish SD card preparation without error to move to next steps. SD card has to have special layout in order to work in MiSTer. Manual formatting might be not fully compatible.
Utility works well under Windows 10 64bit. May be you use some resident app like antivirus or other administration kind apps which could prevent to work with SD card.

walterspax
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Wed Feb 08, 2017 9:38 pm

Re: MiSTer for Dummies

Postby walterspax » Fri Nov 24, 2017 6:12 pm

sorry for stepping in here.

I have similar problems.
The SD card installation worked, but I got no picture without connecting the DE10-Nano via the USB OTG (micro) to my PC.
After connecting I got a picture on my monitor, unplugging the cable = no picture, replugging = picture.
Same with the Linux delivered with the DE10.

Tried to plug a keyboard, but no picture, keyboard seems working (numlock).
Do I need an active hub?

Any ideas?

Thanks
Stephan

JimDrew
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 639
Joined: Mon Nov 04, 2013 5:23 pm

Re: MiSTer for Dummies

Postby JimDrew » Sat Nov 25, 2017 3:36 pm

Sounds like a grounding issue. Is the power supply plugged into the same power strip that the monitor is plugged into?
I am the flux ninja

bernouilli
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 88
Joined: Fri Jan 06, 2017 5:02 pm
Location: Paris/France

Re: MiSTer for Dummies

Postby bernouilli » Sat Nov 25, 2017 7:40 pm

Why do you connect the board to your pc using the micro connector?

walterspax
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Wed Feb 08, 2017 9:38 pm

Re: MiSTer for Dummies

Postby walterspax » Mon Nov 27, 2017 8:52 am

thanks for answering.

@JimDrew: I only have one power socket in my room, no problems with other stuff so far. I'll try a power cord from anther room. But this can't be my solution. :-)

@bernouilli: Why not? The DE10 manual says, I can see the board as storage device when connected to a PC.

bernouilli
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 88
Joined: Fri Jan 06, 2017 5:02 pm
Location: Paris/France

Re: MiSTer for Dummies

Postby bernouilli » Mon Nov 27, 2017 12:33 pm

walterspax wrote:thanks for answering.

@JimDrew: I only have one power socket in my room, no problems with other stuff so far. I'll try a power cord from anther room. But this can't be my solution. :-)

@bernouilli: Why not? The DE10 manual says, I can see the board as storage device when connected to a PC.

Yes, you're right, it can be connected, I was just wondering why did you get the idea to connect it toi the pc to see if it solves your problem.
Have you tried another hdmi cable ?
When I first tried my de10, I couldn't get a picture. I had to change the hdmi cable to have a picture, althought the hdmi cable was fine with other devices. I should find this cable and see if connecting the board to the pc solves the problem.

walterspax
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Wed Feb 08, 2017 9:38 pm

Re: MiSTer for Dummies

Postby walterspax » Mon Nov 27, 2017 1:01 pm

the connection to the PC was not a try to solve the problem, the picture was a side effect.

I tried two HDMI cables, different manufacturers, but both cheap China stuff.
These are working with my notebook and different Raspberrys.
In the meantime I ordered another one and wait for it.

Sorgelig
Atari God
Atari God
Posts: 1200
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: MiSTer for Dummies

Postby Sorgelig » Mon Nov 27, 2017 1:17 pm

I've just tried to connect DE10-nano to PC through MicroUSB as a device just to check if DE10-nano is powered from MicroUSB. Nope. There is no power taken from MicroUSB. So, i have no clue how connection to PC may affect the HDMI output.

walterspax
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Wed Feb 08, 2017 9:38 pm

Re: MiSTer for Dummies

Postby walterspax » Mon Nov 27, 2017 1:48 pm

very mystic things are going on at my place.

Just tried this:
Connect the DE10 with HDMI cable and 5V wall plug -> no picture
plugged in the USB cable from PC to MicroUSB -> picture
unplugged the 5V wall plug -> still a picture (DE10 is still 'on', now only with HDMI and MicroUSB)

Tried it without first plugging the 5V wall plug -> nothing

walterspax
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Wed Feb 08, 2017 9:38 pm

Re: MiSTer for Dummies

Postby walterspax » Wed Nov 29, 2017 3:43 pm

problem solved.

fxcking cheap HDMI cables.
I bought a 'deleyCON' cable and now having instant picture without gambling with MicroUSB.

Thanks for the support.

bernouilli
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 88
Joined: Fri Jan 06, 2017 5:02 pm
Location: Paris/France

Re: MiSTer for Dummies

Postby bernouilli » Wed Nov 29, 2017 6:02 pm

May be there are some cables with a wire missing or something like that?
It would be a good thing to figure this out.

JimDrew
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 639
Joined: Mon Nov 04, 2013 5:23 pm

Re: MiSTer for Dummies

Postby JimDrew » Wed Nov 29, 2017 11:51 pm

Sounds like maybe the outer metal shield is not connected to the internal ground.
I am the flux ninja


Return to “MiSTer”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest