Updated ST Core?

https://github.com/mist-devel/mist-board/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Moderator Team

User avatar
Total Eclipse
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 234
Joined: Tue Jul 20, 2004 2:20 pm
Location: Sheepy Magna, UK

Updated ST Core?

Postby Total Eclipse » Fri Feb 22, 2019 11:38 am

Is anyone making plans to update the ST core using ijor's updated 68000 code?

Will that increase compatibility to the point that timing accurate code (I'm really thinking demos here) will run, or does the other logic in the ST Core also need to be updated?

Once my MiST can run The Cuddly Demo's, I'll be a happy chappie. :D
Atari equipment all in storage - Now playing with MiST :)

User avatar
vebxenon
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 730
Joined: Fri Apr 24, 2015 12:10 pm

Re: Updated ST Core?

Postby vebxenon » Sun Feb 24, 2019 12:14 pm

It would be great :-)
Just a computer and videogame lover :)

- Atari Jr 2600 clone
- Atari 7800 Peritel
- Atari XEGS
- Atari Lynx II
- Atari Jaguar
- MiST Board

jamesrc
Atari freak
Atari freak
Posts: 68
Joined: Fri Aug 12, 2005 11:33 pm
Location: Austin, TX, USA
Contact:

Re: Updated ST Core?

Postby jamesrc » Mon Apr 01, 2019 6:25 pm

As everyone donates their time for free, I hope this will happen, and if it does I figure it will happen when it happens.

If my MiST can be a cycle accurate ST/STe, I'll be over the moon. My actual ST isn't set up right now for reasons of space, but my MiST has a dedicated spot in my home office.

My fingers have been crossed for a while. :)

slingshot
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 956
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Updated ST Core?

Postby slingshot » Mon Apr 01, 2019 9:02 pm

Well, testers are welcome. Especially MIDI/ethernec/external serial/parallel ports, which I don't have the hardware for (if you can compile yourself only, no binary release yet, still lots of issues):
https://github.com/gyurco/mist-board/tr ... xperiments

jamesrc
Atari freak
Atari freak
Posts: 68
Joined: Fri Aug 12, 2005 11:33 pm
Location: Austin, TX, USA
Contact:

Re: Updated ST Core?

Postby jamesrc » Mon Apr 01, 2019 9:55 pm

slingshot wrote:Well, testers are welcome. Especially MIDI/ethernec/external serial/parallel ports, which I don't have the hardware for (if you can compile yourself only, no binary release yet, still lots of issues):
https://github.com/gyurco/mist-board/tr ... xperiments


Sadly, I don't have any of this hardware either, but if I can figure out how to compile it, I'd give it a whirl.

The mere fact that you are working on this project is tremendous news to me, and if there's any way to donate to the project then I will chip in post haste.

User avatar
Total Eclipse
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 234
Joined: Tue Jul 20, 2004 2:20 pm
Location: Sheepy Magna, UK

Re: Updated ST Core?

Postby Total Eclipse » Wed Apr 03, 2019 3:42 pm

Slingshot, this is fantastic news.

I'm not in a position to compile anything to test, so will have to wait for the binaries to emerge, but I'm so pleased that you're working on this.
Atari equipment all in storage - Now playing with MiST :)

slingshot
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 956
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Updated ST Core?

Postby slingshot » Wed Apr 03, 2019 4:52 pm

It's not that bad now.

CPU and Memory speeds are correct (fast DMA is no problem):
Photo0037.jpg


Spectrum512 image:
Photo0038.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
fury23
Atari User
Atari User
Posts: 41
Joined: Sun Jan 10, 2016 2:08 pm

Re: Updated ST Core?

Postby fury23 » Wed Apr 03, 2019 6:14 pm

slingshot wrote:It's not that bad now.

Wooooooow, excellent!!! :cheers:

User avatar
DrOG
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 620
Joined: Sun Jul 31, 2016 8:23 pm
Location: Gyula, Hungary

Re: Updated ST Core?

Postby DrOG » Thu Apr 04, 2019 3:26 am

8O Amazing!!!

User avatar
RealLarry
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 94
Joined: Sat Jan 31, 2015 12:05 pm
Location: San Junipero

Re: Updated ST Core?

Postby RealLarry » Thu Apr 04, 2019 5:53 am

slingshot wrote:Well, testers are welcome. Especially MIDI/ethernec/external serial/parallel ports, which I don't have the hardware for (if you can compile yourself only, no binary release yet, still lots of issues):
https://github.com/gyurco/mist-board/tr ... xperiments

I own all these ports and neccessary tools and I'm willing to start some tests at coming weekend. Are there specific options to enable before compiling or are all these great options enabled by default?
Anyway, here is a binary I just compiled for all testers who aren't able to compile the core by itself.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
On the other side of the screen, it all looks so easy.

DanyPPC
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 727
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: Updated ST Core?

Postby DanyPPC » Thu Apr 04, 2019 6:21 am

Thanks, I will test it.

slingshot
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 956
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Updated ST Core?

Postby slingshot » Thu Apr 04, 2019 8:23 am

RealLarry wrote:I own all these ports and neccessary tools and I'm willing to start some tests at coming weekend. Are there specific options to enable before compiling or are all these great options enabled by default?
.

Nothing, should work from the git repo.

User avatar
RealLarry
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 94
Joined: Sat Jan 31, 2015 12:05 pm
Location: San Junipero

Re: Updated ST Core?

Postby RealLarry » Thu Apr 04, 2019 9:04 am

slingshot wrote:
RealLarry wrote:I own all these ports and neccessary tools and I'm willing to start some tests at coming weekend. Are there specific options to enable before compiling or are all these great options enabled by default?
.

Nothing, should work from the git repo.


Yeah, thanks, found this set to default in user_io.v meanwhile :)
I'm just listening to some MIDI files via real MIDI out. Setup is TOS 1.62 on STeroids, Cubase Lite from A: and MIDI device is a Casio GZ-50M. Working as normal. Wonderful listening...
On the other side of the screen, it all looks so easy.

slingshot
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 956
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Updated ST Core?

Postby slingshot » Thu Apr 04, 2019 9:45 am

RealLarry wrote:I'm just listening to some MIDI files via real MIDI out. Setup is TOS 1.62 on STeroids, Cubase Lite from A: and MIDI device is a Casio GZ-50M. Working as normal. Wonderful listening...


Great! It would be wise to test in normal mode, not STEroids, e.g. see the beauty of cycle-accurancy in some places now. And STEroid mode is severely reduced in this version, it's only a 16MHz CPU, nothing more (same as enabling 16MHz for Mega STE).

User avatar
RealLarry
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 94
Joined: Sat Jan 31, 2015 12:05 pm
Location: San Junipero

Re: Updated ST Core?

Postby RealLarry » Thu Apr 04, 2019 12:39 pm

slingshot wrote:
RealLarry wrote:I'm just listening to some MIDI files via real MIDI out. Setup is TOS 1.62 on STeroids, Cubase Lite from A: and MIDI device is a Casio GZ-50M. Working as normal. Wonderful listening...


Great! It would be wise to test in normal mode, not STEroids, e.g. see the beauty of cycle-accurancy in some places now. And STEroid mode is severely reduced in this version, it's only a 16MHz CPU, nothing more (same as enabling 16MHz for Mega STE).

Aye, Sir! Repeated the MIDI session as ST, STE and MegaSTE but everywhere the same wonderful sound and no interruptions, lockups etc :)

Next will be serial function. You were speaking of external serial and parallel ports. Do you mean the emulation of serial and parallel ports (MiST->USB cable->PC) or real ones, like usb2serial converters and usb2iee1284 (centronics interface)?
On the other side of the screen, it all looks so easy.

User avatar
RealLarry
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 94
Joined: Sat Jan 31, 2015 12:05 pm
Location: San Junipero

Re: Updated ST Core?

Postby RealLarry » Thu Apr 04, 2019 12:45 pm

Oh, dammit, just tried a usb2serial->nullmodem->PC w/ RS232 and it just works. Nice! Will try to up- and download more MIDI files by ZMODEM now.
On the other side of the screen, it all looks so easy.

slingshot
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 956
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Updated ST Core?

Postby slingshot » Thu Apr 04, 2019 12:46 pm

RealLarry wrote:
Next will be serial function. You were speaking of external serial and parallel ports. Do you mean the emulation of serial and parallel ports (MiST->USB cable->PC) or real ones, like usb2serial converters and usb2iee1284 (centronics interface)?


I'm not sure how the MiST firmware handles them, they're surely USB. Probably a normal usb->rs232 and usb2iee1248.

slingshot
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 956
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Updated ST Core?

Postby slingshot » Thu Apr 04, 2019 12:48 pm

RealLarry wrote:Oh, dammit, just tried a usb2serial->nullmodem->PC w/ RS232 and it just works. Nice! Will try to up- and download more MIDI files by ZMODEM now.

Wow! Then ACIA is OK :)

User avatar
RealLarry
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 94
Joined: Sat Jan 31, 2015 12:05 pm
Location: San Junipero

Re: Updated ST Core?

Postby RealLarry » Thu Apr 04, 2019 1:42 pm

slingshot wrote:
RealLarry wrote:Oh, dammit, just tried a usb2serial->nullmodem->PC w/ RS232 and it just works. Nice! Will try to up- and download more MIDI files by ZMODEM now.

Wow! Then ACIA is OK :)

Congrats! Seems to be stable. Just uploaded a 2.5MB ZIP file which takes 20 minutes at 19.200 baud to finish...boooooring! :lol:
Tip: Don't use any flow control as it breaks the data flow.
BTW: Is there any way to set up higher serial speeds at the ST (core)? The max I could set is 19.200
On the other side of the screen, it all looks so easy.

User avatar
RealLarry
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 94
Joined: Sat Jan 31, 2015 12:05 pm
Location: San Junipero

Re: Updated ST Core?

Postby RealLarry » Thu Apr 04, 2019 4:07 pm

Next try was to print via an usb2iee1248 cable, which didn't worked, sadly. Cable is ok as I can print w/o problems with my linux desktop.
Printer is a HP5 compatible with a centronics interface and is still working with my TT since years.

Tested some hours with Ethernec also, but Alas I couldn't get it to run. But this seems to be a general problem as this DLINK E100 device has worked months ago. Tried with core_181017 also but didn't work either. I can setup the device with STING (taken from net.st) but no ping possible.
On the other side of the screen, it all looks so easy.

jamesrc
Atari freak
Atari freak
Posts: 68
Joined: Fri Aug 12, 2005 11:33 pm
Location: Austin, TX, USA
Contact:

Re: Updated ST Core?

Postby jamesrc » Thu Apr 04, 2019 7:16 pm

Holy wow, am I excited by all this progress.

In fact, I just ordered a Sony PVM for my MiST. I will now dream of the day that Obsession runs... :D

Just from the screenshots and what others are saying: This is stellar. Thank you so, SO much for this.

User avatar
farvardin
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 382
Joined: Fri Jan 01, 2010 5:50 pm
Location: France
Contact:

Re: Updated ST Core?

Postby farvardin » Thu Apr 04, 2019 8:06 pm

I'm happy for this port.

Anyway, I've tried it with Synthwork and my D110, and I still can't transmit soundbanks to the synth (it halts after 91% transmission, more or less (at random)). I'll test with my original Atari ST to compare... [EDIT: with original Atari STE I can transmit with Synthwork]
Last edited by farvardin on Fri Apr 12, 2019 5:51 am, edited 1 time in total.

User avatar
Mister DID
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 304
Joined: Sun May 30, 2004 8:15 pm
Location: PARIS
Contact:

Re: Updated ST Core?

Postby Mister DID » Thu Apr 04, 2019 9:08 pm

Hello,
thank you for this new ATARI ST core :cheers:

jamesrc
Atari freak
Atari freak
Posts: 68
Joined: Fri Aug 12, 2005 11:33 pm
Location: Austin, TX, USA
Contact:

Re: Updated ST Core?

Postby jamesrc » Thu Apr 04, 2019 10:51 pm

RealLarry wrote:Anyway, here is a binary I just compiled for all testers who aren't able to compile the core by itself.


Thank you!!!

jamesrc
Atari freak
Atari freak
Posts: 68
Joined: Fri Aug 12, 2005 11:33 pm
Location: Austin, TX, USA
Contact:

Re: Updated ST Core?

Postby jamesrc » Fri Apr 05, 2019 2:02 am

Played around with the build posted by RealLarry tonight.

Nothing seems broken -- compatibility with things that I tried seems much as before, unless I'm doing something wrong. (Do I have to enable anything in particular in the mist.ini file? The options in the F12 menu are unchanged).

I didn't try any Spectrum 512 screens. I should do that.

Anyway, the fact everything seems to be working as before seems like a very good sign!

Thank you so much for this. I'm incredibly excited by what this will mean!


Return to “MiST”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests