ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

https://github.com/mist-devel/mist-board/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Moderator Team

jsj
Atarian
Atarian
Posts: 8
Joined: Fri Jul 08, 2016 8:52 pm

ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

Postby jsj » Sun Oct 29, 2017 8:14 am

I've connected my MiST via SCART cable to a Sony Trinitron KV-21 CRT TV.

Most cores works fine disabling scandoubler on "mist.ini" (scandoubler_disable=1). But ZX-Spectrum and SAM Coupe cores for sorgelib doesn't display on this setup. Screen remains black. But they work fine if I connect MiST to a VGA LCD monitor (of course changing scandoubler_disable=0 on INI file).

Other cores like Atari 2600, Amiga Minimig, Atari ST, Amstrad CPC worked fine.

MiST firmware version is the latest one (ATH170412) and also version of cores (zxspectrum_20170906.rbf and SamCoupe_20170206.rbf)

This is my "mist.ini" content:

Code: Select all

[mist]
scandoubler_disable=1
led_animation=0
ypbpr=0
keep_video_mode=0
reset_combo=0
keyrah_mode=1
mouse_boot_mode=0
joystick_ignore_hat=0
joystick0_prefer_db9=0
joystick_disable_shortcuts=0
joystick_ignore_osd=0
joystick_remap=0583,2060,1,2,4,8,10,20,20,8,1400,2800,40,80
joy_key_map=1000,E2
joy_key_map=2000,E6
joy_key_map=4,51
joy_key_map=8,52
key_menu_as_rgui=1


What I'm doing wrong?

DanyPPC
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 91
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

Postby DanyPPC » Sun Oct 29, 2017 1:53 pm

No problem here on a Samsung TV/Monitor via Scart RGB or VGA.

Have you tested original configuration with 48K ULA ?

jsj
Atarian
Atarian
Posts: 8
Joined: Fri Jul 08, 2016 8:52 pm

Re: ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

Postby jsj » Sun Oct 29, 2017 5:27 pm

DanyPPC wrote:No problem here on a Samsung TV/Monitor via Scart RGB or VGA.

Have you tested original configuration with 48K ULA ?


As I said, no problems on a LCD monitor. The problem is on a CRT TV, and only with those cores.

I will test ZX-Spectrum one with 48K-ULA (if I find how to) but ¿what about SamCoupe core?

NML32
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 358
Joined: Tue Mar 11, 2014 1:54 am
Location: USA/Florida

Re: ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

Postby NML32 » Sun Oct 29, 2017 5:48 pm

@jsj, I just tried SAM Coupe and the ZX Spectrum cores on my SONY PVM20M2MDU RGB monitor and both look fine.

DanyPPC
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 91
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

Postby DanyPPC » Sun Oct 29, 2017 7:08 pm

jsj wrote: The problem is on a CRT TV, and only with those cores.

I will test ZX-Spectrum one with 48K-ULA (if I find how to) but ¿what about SamCoupe core?


I tested ZX Core (and others) even on a CRT PAL Philips 8833 mk2 monitor.
Never tested SamCoupè core on my MiST.

The setting "48K ULA" is available simply from the menu of ZX Core (F12 key) and is the default option.
With 128k Ula the timing change and my LCD takes a few seconds to sync.
No problem in "Pentagon" mode.

jsj
Atarian
Atarian
Posts: 8
Joined: Fri Jul 08, 2016 8:52 pm

Re: ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

Postby jsj » Sun Oct 29, 2017 9:40 pm

@NML32, @DanyPPC you both are talking about professional CRT monitors. Not a standard CRT TV set from the 90s.

I suppose your monitors supports a wide range of signals and formats that a domestic TV doesn't.

I'm not an expert on video signals. But there's something on the output of the ZX-Spectrum and SAM Coupe cores different from other cores like Amiga Minimig or Atari ST, or NES, ... that makes them incompatible with a standard CRT TV set.

Or I'm missing something in the config file "mist.ini"

DanyPPC
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 91
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:02 am

Re: ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

Postby DanyPPC » Mon Oct 30, 2017 6:23 am

I don't have a CRT Pal TV anymore for testing purpose. Sorry.

jsj
Atarian
Atarian
Posts: 8
Joined: Fri Jul 08, 2016 8:52 pm

Re: ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

Postby jsj » Mon Oct 30, 2017 9:24 am

DanyPPC wrote:I don't have a CRT Pal TV anymore for testing purpose. Sorry.


Anyway thanks for your help. :cheers:

Let's see if someone around here has an old CRT TV and can test those cores.

User avatar
Total Eclipse
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 210
Joined: Tue Jul 20, 2004 2:20 pm
Location: Sheepy Magna, UK

Re: ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

Postby Total Eclipse » Tue Oct 31, 2017 10:33 am

I also have problems with the Spectrum core sometimes. I do get an image, but sometimes it suffers ghosting and noise over the picture. Other cores give a rock steady image. Power cycling the MiST sometimes resolves the issue (or can sometimes instead cause the issue).

I raised this some time ago, and in the end I think it's just a quirk with my TV's at home (both LG LCD's). Other TV screens don't seem to have an issue with those cores.
Atari equipment all in storage - Now playing with MiST :)

User avatar
DrOG
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 241
Joined: Sun Jul 31, 2016 8:23 pm
Location: Gyula, Hungary

Re: ZX-Spectrum & SAM Coupe cores not working on TV via SCART RGB cable

Postby DrOG » Tue Oct 31, 2017 2:38 pm

Hi!

I experienced the same problems you mentioned above, which affects the c64 and c16 cores also. Did you try them?

Depending on the display you use the result may be some kind of digital noise or ghosting as well.

See details here: viewtopic.php?f=115&t=28506


Return to “MiST”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest