Acorn Archimedes

https://github.com/mist-devel/mist-board/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Moderator Team

slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1258
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby slingshot » Mon Apr 29, 2019 6:46 am

Is there any trick to use unpacked .arc files (which are ZIPs)? I've unpacked some archives from here:
http://chrisacorns.computinghistory.org ... tware.html
But instead of starting, RISCOS only opens them in a text editor.

hubersn
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 95
Joined: Fri Sep 11, 2015 8:10 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby hubersn » Mon Apr 29, 2019 9:30 am

slingshot wrote:Is there any trick to use unpacked .arc files (which are ZIPs)? I've unpacked some archives from here:
http://chrisacorns.computinghistory.org ... tware.html
But instead of starting, RISCOS only opens them in a text editor.


No trick, only one important rule: always unarchive inside RISC OS (using e.g. SparkPlug), only this keeps the filetype information intact, which is essential for RISC OS operation.

Have fun
hubersn

User avatar
xc8
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 224
Joined: Mon Aug 11, 2008 5:23 pm
Location: B'ham, UK

Re: Acorn Archimedes

Postby xc8 » Mon Apr 29, 2019 9:36 am

slingshot wrote:Is there any trick to use unpacked .arc files (which are ZIPs)? I've unpacked some archives from here:
http://chrisacorns.computinghistory.org ... tware.html
But instead of starting, RISCOS only opens them in a text editor.


You must unpack then under RISCOS using eg apps like SparkFS, issue is that if unpack using non-RISCOS apps (under windoze etc) you will lose the metadata of the files, so wont be recognised under RISCOS

slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1258
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby slingshot » Mon Apr 29, 2019 10:04 am

Thanks! Will try Sparkplug.

User avatar
vebxenon
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 841
Joined: Fri Apr 24, 2015 12:10 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby vebxenon » Wed Sep 11, 2019 4:37 pm

Hello, some time ago somebody posted a link for downloading Xenon 2 for Archimedes, which is not available on the Internet and I lost the disks. Do you have any working link?
Just a computer and videogame lover :)

- Atari Jr 2600 clone
- Atari 7800 Peritel
- Atari XEGS
- Atari Lynx II
- Atari Jaguar
- MiST Board

User avatar
DrOG
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 658
Joined: Sun Jul 31, 2016 8:23 pm
Location: Gyula, Hungary

Re: Acorn Archimedes

Postby DrOG » Wed Sep 11, 2019 4:52 pm

vebxenon wrote:Hello, some time ago somebody posted a link for downloading Xenon 2 for Archimedes, which is not available on the Internet and I lost the disks. Do you have any working link?

Here's a link, have fun!
https://mega.nz/#!QRcGRIyY!Fx6rzdiR6xE0 ... eVRMyhlbOg

User avatar
vebxenon
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 841
Joined: Fri Apr 24, 2015 12:10 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby vebxenon » Wed Sep 11, 2019 5:06 pm

DrOG wrote:
vebxenon wrote:Hello, some time ago somebody posted a link for downloading Xenon 2 for Archimedes, which is not available on the Internet and I lost the disks. Do you have any working link?

Here's a link, have fun!
https://mega.nz/#!QRcGRIyY!Fx6rzdiR6xE0 ... eVRMyhlbOg


Thanks very much! :cheers:

Just a question about this core, have you been able to run Wolfenstein 3D? When I put the 3rd disk I always get an error. :shrug:
Just a computer and videogame lover :)

- Atari Jr 2600 clone
- Atari 7800 Peritel
- Atari XEGS
- Atari Lynx II
- Atari Jaguar
- MiST Board

User avatar
DrOG
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 658
Joined: Sun Jul 31, 2016 8:23 pm
Location: Gyula, Hungary

Re: Acorn Archimedes

Postby DrOG » Wed Sep 11, 2019 5:58 pm

Didn't try it so far...

slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1258
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby slingshot » Mon Oct 21, 2019 6:18 pm


User avatar
vebxenon
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 841
Joined: Fri Apr 24, 2015 12:10 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby vebxenon » Mon Oct 21, 2019 6:41 pm

slingshot wrote:This one should have stable video:
https://github.com/mist-devel/mist-bina ... 191021.rbf


Thanks!! :cheers:
Just a computer and videogame lover :)

- Atari Jr 2600 clone
- Atari 7800 Peritel
- Atari XEGS
- Atari Lynx II
- Atari Jaguar
- MiST Board

arty
Atari freak
Atari freak
Posts: 54
Joined: Mon Dec 11, 2017 10:49 am

Re: Acorn Archimedes

Postby arty » Tue Oct 22, 2019 7:06 pm

slingshot wrote:This one should have stable video:
https://github.com/mist-devel/mist-bina ... 191021.rbf

Thank you for support of rare(beyond UK) architecture and 1st computers on ARM with RISC OS!
…………ıllıllı just a friend ıllıllı…………

Televicious
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 78
Joined: Sun Sep 24, 2017 6:18 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby Televicious » Sat Oct 26, 2019 4:34 am

slingshot wrote:This one should have stable video:
https://github.com/mist-devel/mist-bina ... 191021.rbf


Sweeet. Had this not working with flashing screen on my SD for a while. Now I learn that the ROM I have is German though lol. New computer world to explore. :D

slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1258
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby slingshot » Sat Oct 26, 2019 4:27 pm

Meanwhile I found out that CMOS.BIN (used as CMOS.RAM and selected in the OSD) files are working from Arculator, after some cycles of yellow LED flashing, RISC OS starts with the saved settings.

slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1258
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby slingshot » Sat Oct 26, 2019 5:08 pm

And if anyone uses this core: investigated some VIDC issues, like Elite in 15kHz, the Bounce demo from BIA, and applied some fixes to make them work. Also realized that some demos, like Risc Dream, and the Spectrum Emulator works only at 15kHz, so added an optional scandoubler to be able to enjoy them on VGA, too.
https://github.com/mist-devel/mist-bina ... 191026.rbf

arty
Atari freak
Atari freak
Posts: 54
Joined: Mon Dec 11, 2017 10:49 am

Re: Acorn Archimedes

Postby arty » Sat Oct 26, 2019 8:47 pm

slingshot wrote:And if anyone uses this core: investigated some VIDC issues, like Elite in 15kHz, the Bounce demo from BIA, and applied some fixes to make them work. Also realized that some demos, like Risc Dream, and the Spectrum Emulator works only at 15kHz, so added an optional scandoubler to be able to enjoy them on VGA, too.
https://github.com/mist-devel/mist-bina ... 191026.rbf

Massive. Unexpectedly cool update.
Thank you!
…………ıllıllı just a friend ıllıllı…………

Chris23235
Atari freak
Atari freak
Posts: 62
Joined: Thu Aug 07, 2014 6:52 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby Chris23235 » Sun Oct 27, 2019 11:41 am

Many thanks, finalles a way to play the elite version of Elite :)

User avatar
vebxenon
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 841
Joined: Fri Apr 24, 2015 12:10 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby vebxenon » Sun Oct 27, 2019 11:56 am

Thanks very much!! :cheers:
Just a computer and videogame lover :)

- Atari Jr 2600 clone
- Atari 7800 Peritel
- Atari XEGS
- Atari Lynx II
- Atari Jaguar
- MiST Board

slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1258
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby slingshot » Sun Oct 27, 2019 12:06 pm

Chris23235 wrote:Many thanks, finalles a way to play the elite version of Elite :)

Just the controls are still horrible. Why they didn't like the joystick ports back in time?

Chris23235
Atari freak
Atari freak
Posts: 62
Joined: Thu Aug 07, 2014 6:52 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby Chris23235 » Sun Oct 27, 2019 2:39 pm

slingshot wrote:
Chris23235 wrote:Many thanks, finalles a way to play the elite version of Elite :)

Just the controls are still horrible. Why they didn't like the joystick ports back in time?


This was an Acorn thing, they thought it would taint the image of an educational computer if they supported Joysticks. Funny enough the BBC already had Joystick support (even if only in the form of analog Joysticks).

On a sidenote was anybody succesful in creating a CMOS file?

Televicious
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 78
Joined: Sun Sep 24, 2017 6:18 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby Televicious » Sun Oct 27, 2019 3:56 pm

I dunno using the mouse controls in stuff is pretty great. I always like analog controls. Magnetoids is awesome. Wish there was a way to get the proper aspect in games on VGA monitor though. Have to invest in a scaler I suppose.

slingshot
Atari God
Atari God
Posts: 1258
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby slingshot » Sun Oct 27, 2019 4:02 pm

Televicious wrote: Wish there was a way to get the proper aspect in games on VGA monitor though. Have to invest in a scaler I suppose.

Maybe the changelog with the scandoubler should give you a hint how to do it...

Chris23235
Atari freak
Atari freak
Posts: 62
Joined: Thu Aug 07, 2014 6:52 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby Chris23235 » Sun Oct 27, 2019 5:44 pm

The Archimedes Dealer Disk had a program to load and save the CMOS to disk. Could this be used with the Archimedes core?

User avatar
vebxenon
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 841
Joined: Fri Apr 24, 2015 12:10 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby vebxenon » Sun Oct 27, 2019 10:11 pm

Will a complete readme of this core be added? :D

About Elite... The ADF I have has copy protection. This core reads .ADF extension only?

Thanks very much!
Just a computer and videogame lover :)

- Atari Jr 2600 clone
- Atari 7800 Peritel
- Atari XEGS
- Atari Lynx II
- Atari Jaguar
- MiST Board

User avatar
vebxenon
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 841
Joined: Fri Apr 24, 2015 12:10 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby vebxenon » Sun Oct 27, 2019 10:23 pm

I've tested James Pond and all the graphics are scrambled... can you test It? I'm using VGA.
Just a computer and videogame lover :)

- Atari Jr 2600 clone
- Atari 7800 Peritel
- Atari XEGS
- Atari Lynx II
- Atari Jaguar
- MiST Board

hubersn
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 95
Joined: Fri Sep 11, 2015 8:10 pm

Re: Acorn Archimedes

Postby hubersn » Sun Oct 27, 2019 11:09 pm

vebxenon wrote:About Elite... The ADF I have has copy protection.


ADF is a simple sector dump and cannot include copy protection. Or do you refer to the "manual" protection?

Ian Bell's homepage should have an "unprotected" Elite .adf. See here for suitable versions: http://www.elitehomepage.org/arc/index.htm

This core reads .ADF extension only?


Yes. Someone wants to add APD and JFD?

hubersn


Return to “MiST”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests